Alfred Andersch

James Dean halála

Összefoglalás

Jazz háttérre komor versek az „amerikai komor fiatalok” világáról, az autószerencsétlenségben meghalt James Dean életrajzából vett részletekkel.

Színlap

Alfred Andersch rádiómontázsa

A verseket Orbán Ottó a prózát Albert Gábor fordította

Szereplők: Buday István, Dávid Kiss Ferenc, Harsányi Gábor, Juhász Jácint, Szabó Kálmán, Szersén Gyula, Tahi-Tóth László, Ujlaky László

A kísérőzenét Miles Davies és Tomsits Rudolf együttesének felvételeiből állítottuk össze.

Zenei munkatárs Kutasi Ferenc,

Hangtechnikus: Czéh Mariann

Hangmérnök: Ujházy László

Rendező: Varga Géza

Dramaturg: Mesterházi Márton

„James Dean az Egyesült Államok egyik leghíresebb filmszínésze volt, s 1955-ben bekövetkezett tragikus halála óta az amerikai fiatalok vagy a „megvert nemzedékének” jelképe. Ez a nemzedék ma már 30—35 éves, a nixoni állítólagos „csöndes többség” alkotórésze lehetne; gondolatviláguk a mai amerikai fiatalságban is tovább él. A rádiómontázst Alfréd Andersch „csak” összeállította, önálló művé komponálva Allén Ginsberg, John Dos P a s s o s és írótársaik műveiből vett részleteket.
A James Dean halála a Magyar Rádió elsőszülött sztereohangjátéka. Alkotócsoportja amolyan „partizán-módszerrel” készítette, még 1969 októberében, a 6-os stúdióban. „Hőskori” darabjukat most a fiatalok figyelmébe ajánlják!”

Rendező: Varga Géza

Dramaturg: Mesterházi Márton

1972. január 17., Urh, 21.18-21.52 sztereó

1972. szeptember 17. 11:24, URH

33 perc

A darabot magyarázó bevezető indítja:

„Ennek az előadásnak a szövege két egymással szembeállított csoportra oszlik. Az egyik John Dos Passos amerika író beszámolója James Dean a színész életéről és haláláról. Dos Passos egyszerű riportját a fiatal Allen Ginsberg Üvöltés című hatalmas költeményének részletei egy nemzedék lelki állapotának rajzává tágítják, akiket Amerika komor fiataljainak vagy megvert nemzedéknek szoktak nevezni. Ezzel versével az ő nevükben szól Allen Ginsberg.

A másik Robert Lowry újságíró beszámolója. Ray Robinson és Jake LaMotta középsúlyú világbajnoki boxmérkőzéséről. Ehhez csoporthoz tartozik még néhány amerikai költő, E.E Cummings, Kenneth Patchen, Kenneth Rexroth, Robinson Jeffers és Delmore Schwartz. Azért állítottuk össze ezt a montást ezekből a dokumentumokból, mert a komor fiatalok itt vannak közöttünk, Amerikában, Németországban, Oroszországban és mindenütt. És már a nyelvük is megoldódott. Ezért beszélhetünk róluk.

James Dean három éve halott, de ha egy külvárosi moziban régi Dean filmet adnak a Komor sötétből, a folytó levegőjű moziból bőrkabátos boyok tülekednek elő, rövid csizmás boyok feszes farmer nadrágban, derekukon tenyérnyi széles motoros övvel. Így áldogálnak még ma is a férfi mosdóban a tükör előtt egymás mellett. Tükörképüket nézik és James Dean néz rájuk vissza. A lázadó hajviselet, a kitaszítottak mélyen ülő zavaros szeme, arcukon a megvertek keserű kifejezése, ajkuk gúnyosa lebiggyeztve. Szemük elragadtatottan merül el a tükörkép szemében. Mindegyik egy istentől elhagyott narcisszus, tulajdonképp másába szerelmes. Mindegyik egy kis James Dean.

„Jövőre minket betakar a föld. Még itt állunk, még nevetgélve elbámészkodunk a sétáló lányok szoknyái hogy lebegnek. Még lassú lovakra fogadunk, olcsó dzsint iszunk és nincsen semmi dolgunk, semmi intéznivalónk.”

Korabeli ajánlószöveg

James Dean az Egyesült Államok egyik leghíresebb filmszínésze volt, s 1955-ben bekövetkezett tragikus halála óta az amerikai fiatalok „megvert nemzedékének” jelképe. Ez a nemzedék ma már 30—35 éves, a nixoni állítólagos „csöndes többség” alkotórésze lehetne; gondolatviláguk a mai amerikai fiatalságban is tovább él. A rádiómontázst Alfréd Andersch „csak” összeállította, önálló művé komponálva Allén Ginsberg, John Dos P a s s o s és írótársaik műveiből vett részleteket.
A James Dean halála a Magyar Rádió elsőszülött sztereohangjátéka. Alkotócsoportja amolyan „partizán-módszerrel” készítette, még 1969 októberében, a 6-os stúdióban. „Hőskori” darabjukat most a fiatalok figyelmébe ajánlják!

Szerző
Rendező
Színészek
Dramaturgok
Korhatár - Ifjúságvédelmi skála16 - téma
16 - explicit
Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Ars acustica
Fordítás
Hangfelvétel gyártási dátuma 1969 október 01
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1972. január 17.
Játékidő 33 perc
Időszinkronitás Szinkron
Szövegforma Monodráma, Többszereplős felolvasás, Vers
Történetszál Egyhősös történet
Narratíva/konfliktustípus Keresés, Szenvedéstörténet
Dramaturgiai egyéb adatok Rádiószerű
Cselekmény kronológiája Nem meghatározható
Felvétel helye Stúdió
Nyelvezet Köznyelv, Argó/szleng
Főbb szereplőviszonyok Faji/nemzetiségi
Releváns társadalmi/kulturális/gazdasági/politikai - poszt/hivatás/tevékenység Diák
Főszereplők releváns kora Fiatal
Narrátor Férfi narrátor
Narráció helye Keretező
Párbeszédek jellege Férfi belső monológ
Zenei jellemzők Háttérzene
Zenei tipológia Jazz
Technikai adatok Sztereó
Megidézett kor (nemzetközi) 1960-1969 Hatvanas évek
Nyomtatott megjelenés Albert Gábor (szerk.) Láthatatlan színpad. Német hangjátékok. Európa, Budapest, 1964

Vélemény, hozzászólás?