Ungváry Ferenc

** A rádió beszélőt keres (Rádió Budapest) **

Hangjáték egy felvonásban.

Irta Ungváry Ferenc.

Személyek: Szabó — Szakáts Zoltán ; Ilonka — Olthy Magda; Igazgató — Forgács Antal; Rádióportás — Bodnár Jenő ; Bankár — Vándory Gusztáv ; Szállodaportás— Köpeczi-Boócz Lajos ; Titkár — Major Tamás ; Orvos — Kovách Ernő ; Konferanszié — Sándor István ; Bemondók : Gecső Sándorné, Tamás Istvánné, Radó Árpád és Rosner Kálmán.

Rendező Csanády György.

Kis színpad, 1937. május 11. Bp I. 8.00

Kritika 1

Ungváry Ferenc hangjátéka a kopenhágai rádióban. A kopenhágai rádió november 16-án, kedden esti 20 órai kezdettel mutatja be dán nyelven Ungváry Ferencnek, a pozsonyi rádió rendezőjének ,,A rádió beszélőt keres” című hangjátékát. Ungvárye hangjátéka, mint emlékezetes, a budapesti rádióban parádés szereposztásban és rendezésben került bemutatóra és igen nagy sikert aratott. A nagysikerű hangjátéknaka kopenhágai bemutató lesz az ötödik európai rádióbemutatója. (Prágai Magyar Hírlap 1937. november 14. )

Kritika 2

Ungváry Ferenc hangjátéka a prágai német rádióban, Ungváry Ferenc,,A rádió beszélőt keres” című hangjátékát vasárnap, február 13-án 14.50 óraikor mutatja be a prágai németrádió. (Prága II.) Ungvárynak, aki a pozsonyi Radiojournal magyar órájának már évek óta kiváló fedezője, több hangjátékanagy sikert aratott, de ez a hangjáték, amelyet a német óra most mutat be, európai sikert ért el. Eddig ezt a hangjátékot a pozsonyi magyar és szlovák, a budapesti és a kopenhágai rádióállomások közvetítették, most pedig a prágai csehszlovák, illetve a brünni csehszlovák állomások fogadták el és a brüsszeli adóállomás legközelebb francianyelven mutatja be. A hangjátéknémet elme:„Das Rádie sucht einen Sprecher”. Németre Stefan I. Klein fordította Ungváry hangjátékát, aki mint magyar-német fordító ma első helyen áll. A hangjátéknémet bemutatója elé nagy érdeklődéssel néz a német közönség, a prágai német rádió pedig mindent megtett, hogy Ungváry Ferenc ma már európai hirű hangjátékát német nyelven is döntő sikerre vigye. (Prágai Magyar Hirlap 1938 02 12)

Kritika 3

A budapesti rádió e hó 11-én,kedden esti 20.00 órai kezdettel mutatja be (Pálföldi Margit egyfelvonásosával együtt) Ungváry Ferenc „A rádió beszélőt keres“ című hangjátékát, amely magyarul és szlovák fordításban annak idején a pozsonyi rádióban is nagy sikert aratott. Ungváry hangjátékát Csanády György rendezi és a főbb szerepeket a következő fővárosi művészek játszók: Olthy Magda, Forgács Antal, Bodnár Jenő és Kovách Ernő, a Nemzeti Színház — Szakáts Zoltán és Vándory Gusztáv, a Magyar Színház — és Köpeczi-Böócz Lajos, a Vígszínház tagja. A hangjátékban a budapesti rádió bemondói is közreműködnek, név szerint: Filótás Lili, Gecse Sándorné, Rosner Kálmán és Radó Árpád. (Magyar Nap, 1937. május 7.)

Bemutató dátuma 1937. május 11.
Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Bemutató médium Budapest I.
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió

Vélemény, hozzászólás?