Tolnai Lajos

Jubilánsok (1956)

64 perc

1956. január 12.

Adaptáció

Magyar Rádió

Tolnai Lajos kisregényét rádióra írta: Mándy Iván

Rendezte: László Endre

Szereposztás:

Kopár László -Egri István

Posztó Samu -Juhász József

Posztóné -Peéry Piri

Szabó bácsi -Pethes Sándor

Piroska -Vörösmarty Lili

Gál -Gálcsiki János

Főispán -Kovács Károly

Prépost -Képessy József

Hering Farkas -Csákányi László

Nagy Dezső -Raksányi Gellért

1956. január 12. Kossuth  20:16 (64 perc)

1956. nov. 29. Kossuth 20:10 – 21:12

Ismertető: Magyar Rádió, XII. évf., 1. szám, pp. 5.

A Rádiószínház nagy hete

Az új esztendő második hetében, a körülmények sajátos alakulása folytán, három bemutató előadást is tart rádiószínházunk.
A magyar közönség rádiódramaturgiánk műsorából ismerkedhet meg először a nemrég Nobel-díjjal kitüntetett világhírű izlandi író, HALLDOR LAXNESS „Az eladott bölcsődal” c. drámájával. Laxness ebben az amerikanizálási propaganda ellen emeli fel szavát, amely kis népek ősi kultúráját romlással fenyegeti, s még a bölcsődal is rikoltó jazzmuzsikát „varázsol”. Vasárnap, K 20:20)
A XVIII. Század Angliájának pletykás, rágalmazó polgárait leplezi le a nagy angol drámaíró Richard Brinsley SHERIDAN. Főműve „A rágalom iskolája” c. szatírikus komédiája, halhatatlan tanítómestere, Moliére szellemében pellengérezi ki korának szinte szentesített bűneit. Ugyanakkor nagy szeretettel ábrázolja a józan ész és a tiszta szív győzelmét, az ármánykodókon aratott diadalát is. (Hétfő, K 20:20)
Harmadik bemutató előadásunk TOLNAI LAJOS „Jubilánsok” c. kisregényének rádióváltozata. Az elmúlt időkben agyon hallgatott Tolnai Lajos bátor úttörője a magyar feudális-kapitalista társadalmat szenvedélyes bírálattal leleplező irodalomnak, a magyar realista regényírásnak. A Jubilánsok is lobogó vádirat a XIX. Századvég uralkodó osztályai ellen, kíméletlen erkölcsrajza egy kisváros tisztességtelen vezetőinek, haszonleső, negyzoló, képmutató polgárainak. (Csüt. K 20:16)
Magyar Rádió, XII. évf., 1.szám, pp. 4-5. (szerző nincs megadva)

Rádiós műfaji besorolás Adaptáció
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1956. január 12.
Játékidő 64 perc
Forrásmű típusa Novella, elbeszélés

Vélemény, hozzászólás?