Sinkovits Imre

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 16., 03:21-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Lev Tolsztoj: Háború és béke - Vaszilij Kuragin szerepében Sinkovits Imre [1]


(1928. szeptember 21. - 2001. január 18.)

Tehetsége alkalmassá tette szögesen ellentétes karakterek megformálására. Képes volt tragikus hősök, ví¬gjátéki figurák, mulatságos ripacsok, szeretni való bohócok megjelenítésére. Mindegyikben hiteles, tökéletes és Sinkovits Imrésen eredeti alakí¬tást nyújtott.

Színpadon volt Bánk bán és Tiborc Katona József operájában, eljátszotta Mózes, Ádám és Lucifer karakterét Madách műveiből, és olyan Shakespeare-hősök bőrébe bújhatott, mint a hataloméhes Macbeth vagy a Rómeó és Júliából a szerelmeseket összeadó Lőrinc barát. A filmvásznon olyan legendás szerepekben láthattuk, mint a II. világháború végén, szökésben lévő Molnár Ferenc tizedes A tizedes és a többiek című filmben, mint az önbecsülésében eltiprott és nevetségessé tett Tóth Lajos az Isten hozta Őrnagy! című alkotásban vagy mint az egri várkapitány Dobó István az Egri csillagok filmadaptációjában. Sinkovits Imre a televí¬zió legeslegkisebb megbí¬zatásait is lelkesen fogadta, mert tudta, Törp papa magyar hangján is meg lehet hódí¬tani a szíveket. A gyerekek innen ismerhetik.

"Boltozatos baritonját", "bársonydörmögését" minden magyar ember ezer hang közül is megismerte, s szerette.

Barátja, Sütő András így emlékezik meg róla: „Isten tudja, mikor hallhatunk még olyan baritont, érces zengésben, pentaton-szomorúságban, erőben és gyöngédségben oly csodálatos hangot, amelyen ő szólt hatalmas közönségéhez…”


Forrás


(Bácsi Gabriella)