Mit főzzünk? 1941. feb. 14.

A Rádiójáték wikiből

Mit főzzünk? 1941. február 14-én.

Lívia: Mielőtt bármi másról beszélnénk, arra kérlek, taníts meg a házi szappanfőzésre. Remélem, elhoztad a leírását! Legutóbb megígérted!

Teri: Igen, nálam van, mindjárt lediktálom. De mondd, elkészítetted már a kedden elmondott lúgkő-pótlót?

Livia: Igen, - azt hiszem, jól is sikerült. Pontosan ragaszkodtam utasításaidhoz, három kiló zsiradékhoz vettem egy kiló huszonhat deka ammóniákszódát, ezt egy nagy üstben 15 liter vízben feloldottam, aztán vettem 90 deka oltatlan meszet, egy másik edényben megoltottam 9 deci vízzel. Az oltott meszet beleszórtam a már feloldott ammóniákszódás vízbe, lassú tűzön felforraltam, s forrástól számítva még egy negyedóráig főztem. Aztán lefedtem, állni hagytam és amikor leülepedett, a tiszta lúgkőpótló folyadékot lemertem. – Most azonban a szappanfőzésre vagyok nagyon kíváncsi.

Teri: Tehát akkor kezdem a diktálást….. jól kitisztított üstbe, - az üst jó nagy legyen, - óvatosan beleöntöd a szappanfőző folyadékot, vagy amint elneveztük lúgkőpótlót, aztán hozzáteszed a felaprított zsiradékot. Az üstöt melegíteni kezded, addig, amíg a tartalma felforr, közben azonban kevergeted. A szappanfőző folyadék főzés közben, - mint ahogy mondják, - megfogja a tetején úszó zsírt.

Lívia: És meddig kell forralni az üst tartalmát?

Teri: Attól kezdve, hogy nem látsz már rajta külön megolvadt zsiradékot s az egész folyadék egyforma habszerű sűrű tömeggé lesz, legalább két óra hosszat, de folytonosan kavargatnod kell. Néha az is előfordul, hogy hosszas főzés után sem akarja a szappanfőző folyadék megfogni a zsírt.

Lívia: És akkor mit kell csinálni?

Teri: Ilyenkor úgy segítünk rajta, hogy minden kiló felhasznált zsiradékra még két, vagy három liter forró vizet öntünk az üstbe, jól összekeverjük és így főzzük tovább.

Lívia: És mondd, mi az oka annak, ha a szappanfőző folyadék nem fogja meg a zsiradékot?

Teri: Mert a hosszas forralás következtében az üst tartalma nagyon megsűrűsödik. Ezért kell, mint már említettem, vizet önteni hozzá.

Lívia: És mikor van készen a szappan?

Teri: Az nem megy olyan gyorsan. Ha már főzted két óra hosszat, kipróbálod a folyadékot. Azt üstből kavaróval kiveszel egy kis mennyiséget és azt egy pohár vízben elkevered: ha feloldódik és teljesen átlátszó lesz, akkor már kész a szappan, csak ki kell választani. Ezt az elválasztást konyhasó hozzáadásával elősegítheted, amelyet folytonos kavarás közben teszel az üstben levő folyadékba és főzöd, amíg a szappan a folyadék tetején összegyűl, összeugrik, szóval elválik s alatta a sötétszínű vizes folyadék elkülönül. Abban az esetben azonban, ha a szappan főzés közben már magától is kiválik, akkor nem szabad konyhasót hozzátenned.

Lívia: Várj csak egy pillanatra, elismétlem röviden a tennivalókat: beleöntöm egy szépen kitisztított üstbe a lúgkőpótló folyadékot és hozzáteszem a feldarabolt zsiradékot. Lassan melegíteni kezdem és a forrástól számítva, legalább két óra hosszat főzöm, folytonos kavargatás közben, addig, amíg egyforma habszerű tömeggé válik az üst tartalma. Ha igen sűrű a folyadékom és a lúgkőpótló nem fogná meg a zsiradékot, akkor még forró vizet öntök hozzá, minden kiló zsiradékra, két-három liter vizet. Ami azt jelenti, hogy 3 kiló zsiradékhoz öntök még 6-7 liter forró vizet. Így forralom tovább, majd kipróbálom, hogy jó-e már a szappan. Kavaróval kiveszek egy kis mennyiséget, elkeverem egy pohár forró vízben, s ha feloldódik, átlátszó lesz, akkor jó a szappan. Most még forralom, s ha a szappan nem ugrik magától össze a folyadék tetején, akkor konyhasót teszek hozzá kavargatás közben és főzöm addig, amíg a szappan a folyadék tetején össze nem gyűlt.

Teri: Igen, így kell eljárnod. Most aztán eloltod a tüzet, s vagy hagyod másnapig állni, hogy teljesen kihűljön és a folyadék tetején lévő szappan megmerevedjék, mikor is egy darabban leemelheted a teljesen megszilárdult szappant. Vagy eljárhatsz úgy is, hogy a folyadék tetején összegyűlt és már megsűrűsödött szappant merőkanállal leszeded óvatosan és telerakod egy zsákkal, vagy vászonnal bélelt lukacsos faládába és ott hagyod kihűlni és megmerevedni.

Lívia: Köszönöm szépen a felvilágosításaidat, azt hiszem, a hozzám fordult érdeklődők is örülni fognak a jó tanácsnak.

Teri: Még csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a szappanfőzésnél visszamaradt barnás színű folyadékra nagyon vigyázzunk, mert erősen maró hatású, nehogy emberben, vagy állatban valami kár essék.

Lívia: No de most térjünk rá gyorsan tulajdonképpeni tárgyunkra, - a következő napok étrendjére.

Teri: Én szombatra orjalevest készítek, legalább vasárnapra is marad egy kis levesünk.

Lívia: És a húshoz mit adsz?

Teri: Miután a leves disznóhúsból készül, s esetleg egy kissé zsíros lesz, ecetes tormával és pirított burgonyával körítem.

Lívia: Vasárnapra pedig talán jó lenne gombás borjúszelet rizzsel, esetleg tarhonyával.

Teri: Nem lesz drága ez az ebéd?

Lívia: Mindjárt kiszámolom: fél kiló borjúcomb 60 fillér, 15 deka gomba 36, tejfel 15; szír fűszer és körítés még hozzá 85, összesen tehát 2 pengő 96 fillér.

Teri: Hétfőre valami tésztát főzzünk. Ismered a paradicsomos metéltet?

Lívia: Hogyne, sokszor kerül az asztalunkra. Nagyon szeretjük. Az elkészítési módja is igen egyszerű: vastagabb metélttésztát kifőzünk sós vízben, forró zsírba rakjuk, majd paradicsommártást öntünk rá, ezzel jól összekeverjük.

Teri: Én reszelt sajtot is szoktam ráhinteni.

Lívia: Úgy is igen jó. Ha nincs sok időm az ebéd elkészítésére, gyakran ugyanezt az ételt csőtésztából készítem.

Teri: Ezzel meg is volnánk. Most még a keddi ebédünk van csak hátra. Birkahúst már régen nem ettünk.

Lívia: Igen, - van itt egy beküldött receptem, próbáljuk talán ki: Vagdalt birkahús-tekercs vadas mártással.

Teri: Olvasd fel a leírását, hogy én is kipróbálhassam.

Lívia: Fél kiló birkacombot veszek, megtisztítom a faggyújától, leforrázom esetes vízzel és átdarálom. Hozzáteszek egy áztatott zsemlét, egy egész tojást, úgy mint a rendes vagdalt húshoz és egy kevés fokhagymát is teszek bele, késhegynyi törött borssal, 5 deka mustárral, kevés sóval ízesítem és összegyúrom. Az egészet egy jól kimorzsázott deszkára teszem. Hüvelykujjnyi vastagságra kinyújtom, közepére 3 darab keményre főtt tojást teszek és összecsavarom. Jól kizsírozott tepsiben kisütöm, majd szeletekre vágom és vadas mártással, zsemlegombóccal körítem. Így hangzik a leírása.

Teri: De hiszen ez három személyre nagyon sok. Vacsorára feltétlenül marad belőle.

Lívia: Igen, a leírás azt is mondja még, hogy céklával, vagy más savanyúsággal hidegen vacsorára talán még jobb ízű.

Teri: No lássuk, mibe kerül akkor a keddi ebédünk és vacsoránk. Fél kiló birkacomb 1.05, egy nyers és három főtt tojás 60, mustár és fűszerek 50, a vadas mártáshoz és gombóchoz szükséges kellékek 90, összesen 3 pengő 5 fillér.

Lívia: De be kell fejeznünk beszélgetésünket, eljárt az idő. A viszontlátásra, - addig is gondolkozz valami jó recepten.

Teri: A viszontlátásra.


Gépelte: Durda Melinda