Mit főzzünk? 1941. feb. 11.

A Rádiójáték wikiből

Mit főzzünk………. 1941. febr. 11-én Földvári – Bánné

Lívia: Mielőtt rátérünk ma a szokásos három napi étrend megbeszélésére, szeretnék tőled egy tanácsot kérni.

Teri: Tudod, hogy szívesen rendelkezésedre állok mindig, ha tudok. Mondd, miről van szó!

Lívia: Többen fordultak hozzám asszonyismerőseim közül levélben – különösen vidékiek –, nem mondanám-e el nekik, hogyan kell házilag szappant főzni.

Teri: Hát, bizony a szappanfőzés nem olyan egyszerű dolog, különösen ma, amikor a szappanfőzés leglényegesebb kellékeinek egyikét, a lúgkövet nem árusítják.

Lívia: Ejnye, erre nem is gondoltam! Hiszen akkor kár is róla beszélnünk!

Teri: No azért nem egészen így áll a dolog, mert lehet házilag lúgkőpótlót készíteni.

Lívia: És ezzel a lúgkőpótlóval lehet aztán jó szappant főzni?

Teri: Hogyne! El is mondom, hogy kell házilag lúgkőpótlót készíteni. Vegyél elő ceruzát és papírt, mert fejből nem tudod megjegyezni! Megvan?

Lívia: Igen, kezdheted diktálni.

Teri: Először is vásárolj annyiszor 30 dkg jó minőségű oltatlan meszet és annyiszor 42 dkg ammoniákszódát, ahány kg zsiradékból szappant akarsz főzni.

Lívia: Ha jól értettem, akkor mondjuk 3 kg zsiradékhoz kell 90 dkg jó minőségű égetett mész és 1 kg 26 dkg ammoniákszóda.

Teri: Igen. Ha azonban nem kapnál ammoniákszódát, akkor kristályszódát is használhatsz helyette, de akkor minden kg zsiradékhoz 1 kg 12 dkg kristályszódát teszel. Ezután egy jól kitisztított üstbe annyiszor 5 liter vizet öntesz, ahány kg zsiradékod van.

Lívia: Szóval 3 kg zsiradékhoz 15 liter víz szükséges.

Teri: Igen. A vízbe beleszórod a szódát és kavargatással feloldod. Egy másik edényben pedig megoltod a meszet: minden 10 dkg mészhez egy dl vizet öntesz.

Lívia: Tehát, ha 3 kg zsiradékból készíteném a szappant, ahhoz kell – mint már kiszámítottuk – 90 dkg mész, tehát ezt a mennyiségű meszet 9 dl vízzel oltom meg.

Teri: De vigyázni kell ennél a műveletnél, mert a mész oltás közben forrósodik, gőzölög, nehogy a szemedbe fröccsenjen. A megoltott meszet aztán szintén óvatosan beleszórod az üstben levő szódás vízbe és az egészet melegíteni kezded. Ha a folyadék forrni kezd, gyengébb tűz mellet a forrástól számítva egy negyed óráig még főzöd. Azután a tüzet eloltod, az üstöt lefeded és hagyod leülepedni. A megtisztult folyadékot, ha az már leülepedett, óvatosan lemered, úgy hogy minél kevesebb fehér por keveredjék hozzá: ez a kész szappanfőző folyadék.

Lívia: Várj csak egy pillanatra, felolvasom, vajon jól írtam-e le. Ha 3 kg zsiradékból fogok szappant főzni, akkor a lúgkőpótlót a következőkből állítom össze: nagy és tiszta edénybe öntök 3 x 5 liter vizet, vagyis 15 liter vizet, ebbe beleszórok 90 dkg ammoniákszódát, vagy ha azt nem kapnék, akkor helyette 3 kg 36 dkg kristályszódát. Egy másik edénybe 90 dkg meszet megoltok 9 dl vízzel, kavargatom vigyázva, hogy ki ne fröccsenjen. A megoltott meszet óvatosan beleszórom a feloldott ammoniákszódás vízbe és melegíteni kezdem. A forrástól számítva egy negyed óráig főzöm lassú tűzön, majd a tüzet eloltom és lefedve állni hagyom a folyadékot legalább egy óráig, addig, amíg leülepszik. A megtisztult folyadékot óvatosan lemerem, lehetőleg úgy, hogy a fehér por ne keveredjék fel. És így kész a lúgkőpótló folyadék, amellyel szappant főzhetek.

Teri: Arra vigyázz, hogy elegendő nagyságú edényt használj hozzá. A 3 kg zsiradékhoz való lúgkőpótló elkészítésére legalább kétliteres üstöt használj! Fontos, hogy jó minőségű legyen a mész.

Lívia: És azt honnan ismerem meg?

Teri: A jó minőségű mész elég könnyű; fehér, nem szürkés; nem agyagos; és ha belőle egy darabkát megnedvesítesz, rögtön melegedni, gőzölögni kezd és szétesik.

Lívia: És most mondd el a szappankészítés módját!

Teri: Sajnos erre ma már nincs időnk, hiszen még meg kell beszélnünk a következő napok étrendjét is. De megígérem neked, hogy pénteken elmondom azt is.

Lívia: Ahogy gondolod, addig legalább elkészítem a lúgkőpótlót. Csak azt szeretném még tudni, hogy a lúgkőpótló főzésekor az edény alján visszamaradt sűrű pép használható-e valamire?

Teri: Nem, az már semmire sem jó. El kell önteni, de természetesen olyan helyre, ahol sem emberben, sem állatban, sem a növényzetben kárt nem okozhat. A lúgkőpótló folyadék is veszedelmes, arra is vigyázni kell, hogy se ruhára, se testünkre ne kerüljön és főleg arra, hogy gyermekek hozzá ne férhessenek. No, de most rajtad a sor: gondolkozzál egy kicsit, mit főzhetnénk holnap ebédre!

Lívia: Csinálhatnánk esetleg burgonyafőzeléket savanyúan, babérlevéllel, vagy paradicsomosan, ki ahogy szereti. S adhatnánk hozzá kolbászt vagy hirtelen sült sertésszeletet.

Teri: Jó gondolat! Nem drága és szapora ebéd. Három személyre három szelet sertéshúst veszek, az kb. egy pengő tíz fillér, burgonya 16 fillér egy kg, egy dl tejfel 17 fillér, paradicsom majdnem mindenkinek van otthon.

Lívia: És csütörtökre?

Teri: A változatosság kedvéért együnk szalonnával töltött borjuszeletet.

Lívia: Hogy érted azt, hogy szalonnával töltött borjuszeletet?

Teri: Fél kg borjucombot felszeletelsz, aztán vastag, metéltre vágott füstölt szalonnát teszel mindegyikbe, minden szelet húsba két szeletet, összegöngyölöd és fogpiszkálóval a két végét összetűzöd. Aztán két nagyobb fej hagymát apróra vágsz, forró zsírba teszed, paprikát teszel hozzá, mintha pörköltet készítenél. Beleteszed a húst, kis vizet öntesz reá és fedő alatt párolod mindaddig, amíg meg nem puhult és a hagyma teljesen szét nem főtt. Tálalás előtt tejfelt adsz hozzá. Tarhonya körítéssel nagyon jó. Az igaz, hogy nem nagyon olcsó étel, de három személyre ebből az adagból még vacsora is marad esetleg.

Lívia: Nem lehet rossz, a füstölt szalonna nagyon megjavítja a borjuhús ízét! De lássuk, mibe kerül az ebéd: a hús – egy fél kg – 1 pengő 60 fillér, a többi hozzávaló pedig a negyed kg tarhonyával együtt kb. egypengő húsz, összesen tehát kb. 2 pengő 80 fillér.

Teri: No és pénteken mit főzünk?

Lívia: Ismered a „laska-káposztát”?

Teri: Hogyan készül?

Lívia: Pontosan úgy, mint a kolozsvári rakott káposzta, csak rizs helyett metélttel rakjuk össze a káposztát.

Teri: De a kolozsvári káposzta hússal készül, márpedig pénteken hústalan nap van!

Lívia: A laska-káposzta hús nélkül is igen ízletes. De ha éppen ragaszkodsz a húshoz, úgy sonkával vagy birkakolbásszal, virslivel, debrecenivel is készítheted, úgy ízletesebb, sőt hústalan (…) is lehet kapni. (sajnos a nagyon apró kézzel írott betűket nem tudtam elolvasni – E.J.)

Teri: Köszönöm a jó tanácsot, ki fogom próbálni!

Lívia: Az időnk lejárt, akkor én megyek is. Ne felejtsd el péntekre elhozni a szappanfőzés leírását! A viszontlátásra!

Teri: A viszontlátásra!

.-.-.-.-.-.-.