Levél apámhoz

A Rádiójáték wikiből

Fordította Szabó Ede

Írta Franz Kafka

Elmondja Bálint András

A műsort készítette Demjén Erzsébet, Marchall Éva, Tasnádi Márton

Bemutató 1994. április 22. Bartók 1420

"A 36 éves Franz Kafka írja apjának egyik legszemélyesebb művében: A Levél apámhoz c. írásában, amely sajnos alig ismert. Nagydarab, egészséges apa - beteges, gyenge fiú. Sikeres üzletember - félénk és sikertelen író. Hatalmas családapa - félszeg agglegény. Gátlástalan kereskedő -- gátlásos hivatalnok. A fiatal Kafka gyerekkorában csak gúnyos kioktatást kapott, amikor felnőtt, apja megakadályozta kitörési kísérleteit, lehetetlenné tette a család, a társadalom előtt.

Ebben a szenvedélyes, és gyönyörű írásban Kafka a lélek legmélyebb poklait járja be, küzdelme apja súlyos árnyékával, ez a fájdalmas vádbeszéd, alighanem az egyik legszebb írásmű ebben a témában.

Mintegy 10 éve Szabó István rendezésében televíziós monodráma készült a Levél-ből, amely az író születésének 100. évfordulóján, 1983-ban került adásba. Annak idején néhány alkalommal pódiumon is elmondhattam ezt a művet. Most a Magyar Rádió felkérésére hangszalagra került. Remélem a hallgatóknak is örömet szerzek vele. --- Bálint András" (Rádióújság)