Havazás Amiensben

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2018. július 13., 12:36-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „"A hangjáték kiinduló- és egyben középpontját a szerzőnek, Győrffy Ákosnak azonos című verse képezi. A vers Szent Márton életének fontos epizódját pr…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

"A hangjáték kiinduló- és egyben középpontját a szerzőnek, Győrffy Ákosnak azonos című verse képezi. A vers Szent Márton életének fontos epizódját próbálja rekonstruálni. Azt a pillanatot, mikor Szent Márton római katonaként Amiens felé lovagolva az út mentén egy félholtra fagyott, csupasz koldusra bukkan, akit megszán, s ráteríti köpenyét. A koldus alakjában azonban valójában Jézussal találkozik. A tervezett hangjátékban a ma tudott történeti tények fiktív, azonban lélektani szempontból mégis hiteles elemekkel egészülnek ki. A történet Márton gyermek- és ifjú korával indul. Az első részek a Pannóniában, majd Itáliában töltött éveit, élményeit, a benne eleve meglévő érzékenység, „kihegyezettség” kibontakozását, családját, környezetét mutatják be. Márton lelki mozgatói szöges ellentétben állnak apja, a magas rangra jutott, kemény római katona vele kapcsolatos terveivel. A serdülő fiú az ő akaratából lesz végül katonává. Ám a kötelességteljesítés nem hozza meg a belső békét, Márton a hadseregben helyét nem leli. A koldussal való találkozás, mely életének döntő fordulatát, megtérését hozza, de a megtalált hit ellenére élete mindvégig az útkeresés, a béke a csend, a belső elmélyülés. A stációk, amiket e szakaszban megjár, püspöksége, remetesége és halála. Az 5 részes hangjáték varázsát a történet szépségén túl a gazdag és különleges hanghatások, újszerű zenei világ adja."


Rendező E. Román Kata

Ötlet Győrffy Ákos

Iró Győrffy Ákos

Szövegkönyv Győrffy Ákos

Dramaturg E. Román Kata

Szerkesztő Varga Zoltán

Zeneszerző Győrffy Ákos, Elek Judit Sára

Zenei szerkesztő Bögös Henrietta

További alkotók Varga Zita - gyártásvezető

Csókné Varga Hedvig - gyártásvezető


Szereplők

Lázár Csaba - Pap

Nikl János - Kiképző centurio

Kálloy-Molnár Péter - Adószedő, Maximus társcsászár

Leskó Zoltán - Ének, Diakónus

Elek Judit Sára - Dajka

Györgyi Anna - Anya

Egri Bálint - Katonatárs

László Zsolt - Idős Márton

Mohai Tamás - Katonatárs, Félix

Kaszás Gergő - Hang, Sötétség angyala

Dunai Tamás - Rabszolga, Julianus császár

Borbiczky Ferenc - Rabszolga, Touroni polgár

Hirtling István - Hilarius püspök

Epres Attila - Apa

Szatmáry Attila - Fiatal Márton

Közreműködők Varga Zita

Rendezőasszisztens Csókné Varga Hedvig

Hangmérnök Liszkai Károly, Gera Csilla


Produkciós iroda Magyar Katolikus Rádió Zrt.

Producer Dr. Radetzky András

Játékidő 5x24 perc

Rádiós sugárzások Magyar Katolikus Rádió - 2017.11.06-10. A műsor a Magyar Katolikus Rádióban került adásba a fent megjelölt időpontokon 13.30-kor, ismétlés ugyanezeken a napokon 21.30.


Cserés Miklós pályázat éve 2016

Támogatás összege 1 650 000 Ft