Hídfők a végtelenben (sorozat)

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2018. május 3., 20:12-kor történt szerkesztése után volt.

Rádiós szórakoztató műsorok 1977-ben

Népszava 1977 jan. 7. p5

A szórakozásnak külön osztályt állítottak fel a rádióban, vezetője Szablyár Ferenc. ... Hidfök a végtelenben a címe annak az újfajta tudományos-fantasztikus sorozatnak, amelyet 12 részesre terveztek, s amelvben a legismertebb sci-fi szerzők, hazaiak és külföldiek egyaránt megjelennek, 50—60 perces dramatizált regény- és novellarészek mellett- sci- fi hangjátékokat is hallhatunk 1977 közepétől kezdődően."

Háry Márta


HÍDFŐK A VÉGTELENBEN Népszava 1979. dec. 6.

A jövőben minden megtörtént, ami rejtelmes, titokzatos vagy különös. A tudomány és a fantázia együttes erővel munkálkodik azon, hogy már ma minél többet tudjunk, ismerjünk, feltételezzünk ebből a világból, és a sci-fi irodalom termékeiből a rádióban is hallhassunk. Az új sorozat — amelyet Kuczka Péter értő kézzel gondoz — első két adásában messzemenően kielégíthette várakozásunkat. A műfaj leeielesebb képviselői kantak helyet az interjúkkal, nvilatkozatokkal és magyarázatokkal tarkított adásban. A komplex műsorokban mini sci-fi hangjátékok is szerepeltek, s érthető lelkesedéssel nyugtázhattuk, hogy a rádiós akusztikai eszközök gazdag tara mennyire megfelel a műfaj megjelenítési feltételeinek. Az egyik ilyen kishangjátékban Tomanek Nándor nagyszerű teljesítménye érdemelt figyelmet. A havonta jelentkező sorozattal csupán annyi bajunk lehet, hogy sajnálatosan lecsökkenti a hallgatók számát az a tény, hogy a 3. műsorban, délelőtt hangzik el. A megnövekedett URH-adásidőt is ki kell tölteni, de e nagy gonddal készült, sokaknak szóló, egyaránt ismeretterjesztő és szórakoztató sorozat kedvezőbb műsoridőre tarthat igényt.

Háry Márta

HÍDFŐK A VÉGTELEKBEN Népszava, 1980. január 16 (108. évfolyam)

Egy éven át tartott a Hídfők a végtelenben című sci-fi sorozat, a rádióhallgató pedig az egyre nagyobb tért hóditó műfaj hídfőállásait nagyon is a jelenben foglalhatta el. De még mindig nem elég gyors a sci-fi előrenyomulása. A kiemelkedően nagyszerű műsor után idén megismétlik a sikeres sorozatot, a hozzáférhetőbb Kossuth adón hallhattuk most szombaton az egyik izgalmas adást, amelynek címe ez volt: A komputer nem tűr ellentmondást. Jó, hogy újra hallhatjuk az emlékezetes számokat, — egy részüket a sci-fi irodalomból ismerhettük már, más részük merőben új —, de azt reméljük, az ismétlés után újabb, hasonlóan jól felépített, jól szerkesztett műsorokat kapunk. Korunk emberét ugyanis alighanem igencsak izgatják a tér és idő titokzatos lényei, jelenségei, eseményei, az űrhajók és más, ember vagy idegen élőlény alkotta szerkezetek, a jövő nagy kalandjai. Jogos tehát a kívánság: még, még. De nem a nyugati képeslapok, képregények szintjén. Hanem valahogy úgy, ahogy Kuczka Péter forgatókönyvei, László György szerkesztésében hallhatóvá váltak számunkra: irodalmi módon, tudálékosság, áltudományosság nélkül. A sci-fi irodalom reprezentánsai nemzetközi és hazai hírnevüknek megfelelően kaptak helyet e műsorokban, elsősorban Lem, Bradbury, Aszimov, Wells. De a kevésbé ismertek is felvonultak. A kép teljességéhez a hazai szerzők gárdája még nem csatlakozott. Remélhetőleg ez nem várat sokáig magára.


Adások

3. műsor, 10:00

1978. nov. 24. 11.05: Hídfők a végtelenben. Az első csodák

1978. dec. 22. Hídfők a végtelenben. Világok a mi világunkon túl...

1979. január 19. Hídfők a végtelenben. ..Ide nekem a csillagokat” A műsorban — többek között — elhangzik Clifford D. Simák A Jupiteren. Bob Ottum Sok hűhó semmiért és Jean-Pierre Andrevon Ide nekem nekem a csillagokat című müve.

1979. feb. 16. Hídfők a végtelenben Az első találkozás

1979 ápr. 13 Hídfők a végtelenben A legyőzhetetlen idő

1979. máj. 11. 10.00: Hídfők a végtelenben A komputer nem tűr ellentmondást Forgatókönyv: Kuczka Péter

1979 jún. 8. Hídfők a végtelenben Én, a robot... A műsorban — többek között — elhangzik: Asimov Az eltűnt robot, Cooper Gyerekek és robotok, Var- savszkij Újra Sherlock Holmes című műve.

1979 júl. 6. Hídfők a végtelenben Ki hall engem? A műsorban többek között W. M. Miller Ki hall engem? és Gennagvíj Gór A kert című müve hangzik el

1979 aug. 3. 2001 — Ür-odisszeia Hangfantázia

1979 aug. 17. K 11.00: Hídfők a végtelenben „Ide nekem a csillagokat!” (Ism.)

1979. szeptember 21. Hídfők a végtelenben ..Szép új világ”

1979. szept. 28. 10.00: Hídfők a végtelenben

1979 nov 23 Hídfők a végtelenben

1979. dec. 29. Hídfők a végtelenben Az idegenek köztünk vannak. A műsorban többek között elhangzik Dimitrij A. Bilenkin Eltörött az eszkuder, Allan Nourse A hamisítvány és Taku Magumara Világkiállítás című műve.

1980. jan. 12. Kossuth 21.00: Hídfők a végtelenben


Ismétlés: 1982