Csuja Imre

A Rádiójáték wikiből

[1]

Karakterszínész, a kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művészéve, annak ellenére, hogy – saját elmondása szerint - sokan „szürkének tartják” őt. Csuja Imre elsősorban a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik elsőszámú megformálója. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett, majd Pécsett, Debrecenben és Egerben volt színész, mielőtt Pestre, az Arany János Színházhoz szerződött volna. Nevét országosan ismertté egy szinkronszerep tette, ő Al Bundy, az egy Rém rendes család családfőjének magyar hangja.

Kivel nőtt össze? Al Bundyval, azaz Ed O'Neillel az Egy rém rendes család-ból. A 11 évadon keresztül sugárzott amerikai anti-családi szitkom olyan elementáris erővel csapott le idehaza a szinkront tekintve, hogy talán azóta sem született ennyire karakteres hangokból álló sorozatmagyarítás. A prímet Básti Juli mellett egyértelműen az a Csuja Imre vitte, akit mondhatjuk, hogy elsősorban a hangja és lenyűgöző szinkronalakítása indított el az országos hírnév felé vezető úton. Az Egy rém rendes család óta számtalan alkalommal ismerhettük fel a filmvásznon vagy a színházakban.

Azóta hol hallhattuk? Ahogy az szokás, követte a színészt és az Ed O'Neill által főszerepelt Dragnet - Gyilkossági akták című krimisorozatban is ő szinkronizálta Friday nyomozó karakterét. A Kemény zsaruk című, korrupt rendőrökről szóló amerikai krimisorozatban a kopasz, kigyúrt verőember benyomását keltő Vic Mackey-t is ő szinkronizálta, amikor a sorozat első évada az AXN-en ment - azonban az RTL Klubos szinkron már Berzsenyi Zoltánnal készült el (ezek után a karakterek után fura elgondolni, hogy Wesley Snipesot is nem egy alkalommal szinkronizálta). Azt pedig csak elképzelni tudjuk, hogy mi lett volna, ha nem Szervét Tibor, hanem ő alakítja Bándi Sanyit a Rém rendes család magyar feldolgozásában.


Forrás

  • Magyar színházművészeti lexikon. Főszerk. Székely György. Budapest: Akadémiai. 1994.
  • Szekeres Viktor: Top10: Összenőtt szinkronhangok c. cikke, 2007. 10. 01.
  • http://www.orkenyszinhaz.hu/
  • Szekeres Viktor: Top10: Összenőtt szinkronhangok c. cikke, 2007. 10. 01.

(Molnárová Alzbeta)