Éjszakai Rádiószínház: Őrizetlenek (5–6. rész)

A Rádiójáték wikiből

Kossuth rádió, 2011. június 29

Éjszakai Rádiószínház: Őrizetlenek (5–6. rész) A regények az emberi létezés erkölcsi alapkérdésének láttatják a különböző veszteségélmények próbájának kiállását, s cselekményük a szenvedély és a szenvedés köztes zónájában mutatja be az érzelmek ütközetét a morális elkötelezettséggel és a sorsbeli meghatározottsággal.

Valamennyi regényre jellemző a központi szereplő nézőpontjának következetes érvényesítése, és egy mű – a Stációk – kivételével egyes szám első személyű elbeszélőjük van. Erőteljesen megrajzolt nőalak. Életében összecsomósodott a huszadik századi történelem és az egyéni lét, így konfrontálódnak a háborúval, a drasztikus vagy rafinált diktatúrákkal –, történetük hátterében pedig kontúrosan vagy áttűnő módon ott van a „reménytelen szerelem, Magyarország”, a zsidó–magyar–európai sorsdráma.

Megküzd az alkotó értelmiségiként magányos nő helyzetének kihívásaival, s a szigorú önvizsgálatban és a létértelmezésben két támaszuk van: a belső szabadság és a hivatássá érlelődő munka. A regények kompozícióján érződik a versépítő gyakorlat tömörítő fegyelme, stílusukon pedig a lírai költő nyelvi invenciója és műgondja. Az epikus előadásmódot drámai vágások jellemzik, irónia vibrál benne, s a történeteket végigkíséri a személyesség sorok közötti csöndje.

Éjszakai Rádiószínház Őrizetlenek

Gergely Ágnes regényének rádióváltozata 13 részben hallható az Éjszakai Rádiószínház műsorában június 19-től minden vasárnap 1 órától.

Előadja: Fullajtár Andrea, valamint Jordán Adél, Mácsai Pál, Blaskó Péter és Szirtes Ágnes Közreműködnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói.

Dramaturg: Szoboszlai Margit Zenei szerkesztő: Dékány Endre Hangmérnök: Varró Simon Műszaki vezető: Levacsics Péter Produkciós vezető: Bajomi András Rendező: Máté Gábor

A felvétel a Magyar Rádió megbízásából a Yellow Stúdióban készült. (2010)