Lélekcsere

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 86.101.163.44 (vitalap) 2010. június 26., 19:07-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „3. Műsor, 1982.11.12. péntek, 14:43 – 15:48 (65 perc) Kazys Saja fantasztikus melodrámája Fordította: Maráz László Rádióra alkalmazta: Major Anna Rendező...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

3. Műsor, 1982.11.12. péntek, 14:43 – 15:48 (65 perc)


Kazys Saja fantasztikus melodrámája

Fordította: Maráz László

Rádióra alkalmazta: Major Anna

Rendező: Varga Géza

Zenei munkatárs: Szendrői Sándor és Szigeti István

Dramaturg: Bárdos Pál


Szereposztás:

Doktor Novátus: Gábor Miklós

Erda: Vass Éva

Dainóra: Hűvösvölgyi Ildikó

Letardus: Sinkó László

Nona: Farkas Zsuzsa

Honestas: Végvári Tamás

Meldonus: Kézdy György

Juve: Szakácsi Sándor

Bernard: Papp Zoltán

Elmas: Tomanek Nándor

Az ismeretlen: Tahi Tóth László

Telefonhangok: Csűrös Karola, Neszmélyi Magdolna, Pregitzer Fruzsina


Kapcsolódó cikk:

Maráz László: Lélekcsere

Kazys Saja a mai litván irodalom egyik figyelemre méltó képviselője. A most ötvenéves író 1954 óta publikál rendszeresen elbeszéléseket és főként drámákat. Munkásságába némi betekintést nyerhetett a magyar közönség is: elbeszéléseiből A szőttes címmel 1979-ben jelent meg válogatás a Modern Könyvtár sorozatban, öt drámáját, Jónás, a próféta címmel 1972-ben, két újabb színművét pedig ez év tavaszán adták ki magyar nyelven. Saja drámái nemcsak szűkebb pátriájában szerepelnek sűrűn a színházak műsorán, felfigyelt rájuk számos külföldi – főként lengyel, német és csehszlovák – színház is.

Minden Saja-drámában sajátosan ötvöződik valóság és mese, realitás és fantasztikum. Ez jellemzi legújabb darabját is, a Lélekcserét, amelynek cselekménye egy különös menedékhelyen játszódik, a Megbékélés Házában. Ez a rejtélyes ház azok előtt tárja ki kapuit, akik elviselhetetlennek érzik életüket, s öngyilkosságot kíséreltek meg vagy arra készülnek. A meghasonlottak, a gyógyíthatatlan betegek, a javíthatatlan alkoholisták és egyéb szerencsétlenek előtt a Megbékélés Háza felcsillantja az utolsó reményt: lehetőséget kapnak rá, hogy lelket és sorsot cseréljenek azzal a társukkal, akinek életét a magukénál elviselhetőbbnek tartják. Hogyan élnek ezzel a lehetőséggel, és miként alakul további életük? Erről szól Kazys Saja új drámája.