Bodó Viktor

A Rádiójáték wikiből

Másikember [1]


Már a főiskola előtt barátaival társulatot szerveztek. A főiskola színész szakára 1997-ben vették fel, közben a Krétakör Színházprodukcióban szerepelt. 2000-től a rendező szak hallgatója. Diplomamunkája a Vinnai Andrással közösen írt Motel volt. Első szerződése is a Petőfi Sándor utcai társulatához kötötte. Vinnai állandó szerzőtársa. A Ledaráltakeltűntem [1] című darabjuk 2005óta telt házas, többszörösen díjazott produkció. Ír, rendez, díszletet és jelmezt tervez és menedzsel.

Vajdai Vilmos hangjátéka Ónodi Eszter kacér kis sóhajaival, gyöngyöző nevetésével, Bodó Viktor visszafojtott hangjával, a sok hallgatással és feszült csenddel tökéletesen vissza tudja adni a regény titkokkal terhes atmoszféráját. De ennél többről van szó: a kész mű letaglózóan különbözik attól, amit a hangjátékokról gondolunk. Tele van szokatlan életteli hangokkal, visszhanggal, visszajátszott félmondatokkal, egyszóval egy csomó audio-ötlettel, így aztán a folyamatos meglepődés élménye tevődik hozzá a színészi játék és a mű élvezetéhez.

Stohl Andrással együtt játszott a Rosszfiúk c. filmben. A közös nagyjelenetükben Bodó Viktor játékára végig a visszafojtás jellemző, de hangja mégis kritikus, és a megalázó helyzetet lazán, nyugodt hanggal kezeli – már amennyire egy saját maga indulatait visszafogó ember képes lazán és nyugodtan beszélni.


Források

  • Katona József Színház 1982-2002. Balassi Kiadó. 2002.
  • Szabó Ágnes: Hátul beosonok – Bodó Viktor rendező c. cikk, 2010. 04. 08.
  • (több wikipediás forrás, amit nem lehetett megtalálni)
  • Varga Ferenc és Dömötör Ági: Vajdai Vilmos: Talán a legcsodálatosabb dolog olvasni c. cikke, 2010. 01. 06. Utolsó módosítás: 2012. 02. 09.
  • Saját vélemény Bodó és Stohl nagyjelenet alapján a Rosszfiúk c. filmben (a videó megtekinthető Varga Ferenc: Stohl András: Nem tudok magamért korteskedni c. cikkében a www.origo.hu oldalon - 2011. 05. 29.)


(Molnárová Alzbeta)