A zászló

A Rádiójáték wikiből

2000. 05. 01. Kossuth 10:04

Megtörtént 1964.április 30-án és május elsején. Műsorunk az 1964. május elsejei rádióközvetítés eredeti szövege, Hajnóczy Péter Hány óra? című novella és az író 1964-es permanyagának aktái alapján készült.

Közreműködött: Balog József, Beregi Péter, Both András, Fenyő Ervin, Horváth Lajos, Markovics Zoltán, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szél Júlia, Szűcs Lajos, Vajek Róbert és Károly A felvételt Cornides Tamás és Váli Mariann készítette Zenei munkatárs: Gebauer Mária Szerkesztő-rendező: Markovits Ferenc


Rtv részletes 2000.május1-7. 18. szám, 13.oldal

A zászló

Kiváló írónk, Hajnóczy Péter első irodalmi szárnypróbálgatásait jószerivel hamarabb megismerték a BRFK nyomozói, mint az olvasók. 1964. április 30-án késő este, a 20. szabad május elseje előestéjén ugyanis az író kissé alkoholos állapotban virtuskodásból a Kinizsi utca egyik házán lógó vörös zászlót lerántotta úgy, hogy a nyél is eltört. A pimf ügyből fél éves kitartó munkával sikerült egy vérbeli koncepciós, politikai pert kreálni, melynek eredményeképpen az írót közösség megsértése címen fél évre el is ítélték. A műsorban a per eredeti bírósági aktái, az ügyből született Hajnóczy-novella mellett az ünnep történései, a bel- és külpolitika hírei is helyet kapnak, sok korabeli slágerrel és mozgalmi dalokkal. Keretjáték az 1964-es budapesti felvonulás körkapcsolásos közvetítése, amelyet számos ugyancsak eredeti, archív hang- és hívásos dokumentum segítségével rekonstruálunk.

56 perc