Alekszej Arbuzov

Tánya (1957)

79 perc

1957. április 28.

Adaptáció
Jelenet

Magyar Rádió

Tánja (címváltozat)

Arbuzov színművét rádióra alkalmazta Lékai Ottó.

Zenéjét szerezte: Tamássy Zdenkó

Rendező: László Endre

Szereplők: Vörösmarty Lili, Benkő Gyula, …

Közreműködik a Magyar Rádió szimfonikus zenekara

Történet:

Szeretelen, szerelmes kis asszony hangja csendül fel a mikrofonban egy régmúlt, havas, téli délutánon. Csapongó jókedve, huncutkodása, a gondot nem ismerő gyermek derűje. Az élet azonban nem tűri a langyos idilleket. Tánya életébe rövidesen belehasít az első veszteség, a második… Kegyetlen leckét kap a sorstól, amiért energiáját, lelkesedését mindig egyetlen emberre pazarolja, minden más cél és törekvés elől elzárva önmagát.
Hamis illúziók, rossz következtetések útvesztőiben botladozik, kishitűség, nagy fellángolások, gyávaság közt hányódik, amíg megtalálja önmagát s megsejti a boldogság titkát.
Asszonynak való darab – mondhatja e sorok olvasója s talán kicsit igaza van. Minden asszony – e néhány sor írója is – úgy érezheti egy-egy jelenetnél, hogy hiszen Tányát talán éppen róla mintázta Arbuzov, az író; egy-egy epizód, egy-egy érzés az ő életét is fénybe, árnyékba borította már.
Nemrég egyik folyóiratunk megemlékezett arról. Hogy az elmúlt hetekben ezerötszázadszor került műsorra Moszkva egyik színházában a színmű, amelyből ma este elhangzó rádiójátékunk készült. A szokatlanul nagy siker titka talán éppen abban rejlik, hogy az író sok meleg, lírai hanggal sűrítette drámába az emberi, főleg asszonyi érzések szép skáláját.

1957. április 28. 20.20 Kossuth Rádió (79 perc)

1957. július 24. Petőfi Rádió 16.35.

Szerző
Rendező
Színészek
Dramaturgok
Rádióra alkalmazók
Zeneszerzők
Rádiós műfaji besorolás Adaptáció
Jelenet
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1957. április 28.
Játékidő 79 perc
Forrásmű típusa Jelenet

Vélemény, hozzászólás?