Indián mese

Az indiánok földrejönnek

Hangjáték

Hangjáték
Indián meséből hangjátékra írta: Szucsich Mária.
Előadja a Radiojournal magyar prózai együttese.
Rendezi Ungváry Ferenc.
Előadja a Radiojournal magyar prózai együttese.
Okonorota a nagy vadász – Veszely; Naita, a felesége – Szabó Gizi.
Az indiánok a földre jöttek – A világirodalom egyik legszebb meséje, ahogy a délamerikai varrau indián törzs elképzeli a földrejöttét az égi mezőkről. A csodálatos mese szerint az indiánok valamikor az égben laktak, míg egyszer Okonorte, a nagy varrau vadász, hogy felesége telhetetlen étvágyát kielégítse, felfedezte a földet. A naiv indián néphit sok humorából Szucsich Mária hangjátékotírt, amelyet a csehszlovákiai magyar, rádió Ungvári Ferenc rendezésében mutat be szombaton, szeptember 29-én 18 órai kezdettel. (Magyar Nap 1936 08. 29.)
Indián hangjáték a pozsonyi magyar rádióban. A világirodalom ősi mesekincséből merítetteSzucsicsk Mária annak az érdekes és finom hangjátékánaka tárgyát, melyet szombati adásábanmutatott be a pozsonyi rádió magyar órája. Egykicsiny, de nagyon szép indián mesét dramatizált Szucsich Mária, aki mestere a modern gyermekmeséknek. Ez a kis történet azonban a felnőtteknek is szól, mert a sok világteremtési mesékegyik legszebbike. Egy, az Orinokó mellett élőindián törzsnek az elképzelése ez arról, hogyanfedezték föl az égi mezőkön lakó indiánok aföldet, hogyan jöttek le ide és népesítették be avilágot. A hangjátékmegtartotta a történeteredetiségét és Ungvári ügyes rendezése megőrizte a mese hamvasságát. Okonorota a nagy vadász szerepében Veszély és Naita, a felesége szerepében Szabó Gizi nagyon szép játékot adtak. Emelték az eredeti hangjáték kultúrtörténeti érdekességét a nemzetközi gramofongyűjteményből vett sísi indián tömegzenei betétek. (Magyar Nap 1936. 09. 03.)
Szűcsiék Mária hangjátéka a prágai német rádióban. Csak mostanában mutatta be a pozsonyi rádió magyar órája Szucsich Mária pompás hangjátékát, melyet egy ősi, indián meséből írt. A hangjátékát ,,Az ég a földre jön” címmel az indiánok ősi elképzelését mutatta be arról, hogyan özönlötték el a földet az emberek, akik az égbőljöttek le. Szucsich Mária hangjátékának előadási jogát megszerezte a prágai rádió német küldése is és október 15-én, délután 6 órakor fogja bemutatni. (Magyar Nap 1936. okt. 14.)
A Csehszlovákiai Rádió (Radiojournal) pozsonyi rádióállomása
1936. augusztus 29.

Bemutató dátuma 1936. augusztus 29.
Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Bemutató médium Pozsonyi rádió
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Pozsonyi rádió
Technikai adatok Monó

Vélemény, hozzászólás?