Lányi Menyhért

Az apa és a halál

55 perc

1935. február 13.

Hangjáték
Eredeti hangjáték

Megközelítés:
Vallási |

Kassai rádió

Lányi Menyhért: Az apa és a Halál, Misztérium. Előadja a kosicei rádióállomás magyar drámai együttese. Rendező Juhász Árpád

Zsidó misztérium a rádióban. A kosice-i rádióállomás stúdiója Lányi Menyhért: „Az apa és a Halál“ című zsidó misztériumát közvetítette tegnap este. A zsidó lélek mélységei nyíltak meg ebben a csodálatos finomsággal megírt misztériumban, amelynek bölcselkedései a Talmud legszebb mondásait hozták elénk s ugyanakkor drámai erővel rajzolta meg a szerző a haldokló apa örök szeretőjét a gyermekei iránt. Ritkán hallani rádión keresztül ilyen szép hangjátékot, mint a Lányi Menyhérté volt A szereplők közül főként Faragó Márta, Isépy Nóta, Marosy Lajos és Goldbach Frigyes nyújtottak egészen elsőrangút. Élő embereket ábrázoltak az éter hullámain át. A rendezés — Juhász Árpád és Pridarok Antal munkája — szintén a legtökéletesebb volt. Kassai Újság 1935, február 15.

Csehszlovákia összes rádióállomásai közvetítik Lányi Menyhért hangjátékát. Két hónappal ezelőtt közvetítette a kosicei rádióleadó állomás Lányi Menyhért „Apa és halál“ című hangjátékát. A nagysikerű magyar nyelvűelőadás után most ugyanez a hangjáték szlovák nyelven is leadásra kerül – dr. Martinek kitűnő fordításában. Az általános érdeklődéssel várt előadás vasárnap, május 26-án d. u. 4 és 6 óra között lesz és a közvetítést átveszi Praha, Brno, Moravska Ostrava és Bratislava állomása is, tehát, a köztársaság összes leadóállomásai. Az előadást Rusko Eino, a kbgicei állomás, irodalmi főnöke rendezi, főszereplői pedig… Strakova, Rusko és Goldbach, a kosicei szlovák drámai együttes legkiválóbb erői lesznek.

1935. február 13. Kassa, 18.00-08.55 (Kosicei Rádió)

Játékidő 55 perc
Bemutató dátuma 1935. február 13.
Rádiós műfaji besorolás Hangjáték
Eredeti hangjáték
Szemléletmód, alműfaj, tematika Vallási
Bemutató médium Kassai rádió
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Kassai rádió

Vélemény, hozzászólás?