Parlagfű, az igazság kiderül

33 perc

2009

Dokumentumműsor
Hangjáték

Megközelítés:
Áldokumentum |

Magyar Rádió

Különös kutatások kerültek napvilágra a napokban a bulvársajtóban. A parlagfû eddig rejtett hatásaira bukkantak neves külföldi tudósok, és a kutatásokkal alapjaiban rengették meg az eddig károsnak hitt növény hatásmechanizmusait.
 
A Princeton University biokémia doktoranduszai meghökkentõ kutatásokat publikáltak 2009. áprilisában a New York Times címû lap kutatási rovatában, amellyel sokkolták a világ botanikus kutatóit. Rájöttek, hogy a parlagfû valójában nem tartalmaz allergén polleneket, így a világméretû allergiás megbetegedésnek sem ez a növény a kiváltó oka. Laboratóriumokban hónapokig tesztelték egy újfajta, eddig szigorúan titkosított kutatási eljárással a parlagfû esetleges pozitív hatásait. Végül, a fáradtságos és olykor bizarul reménytelennek tûnõ kísérletezések után kimutatták a sokkoló eredményt: a parlagfû jótékony hatású gyógynövény. A hír elterjedésével számos eredményt vont maga után rövid idõn belül világszerte. Katalizált számos karitatív szervezetet, önkéntes pártot és hivatalos növényvédõ szervet. A parlagfû védõ mozgalmak Magyarországot is elérték már az elmúlt hónapban. Megalakult a MAPA, a Magyarok a Parlagfûért nevû szervezet. Célkitûzésük, hogy minél szélesebb társadalmi rétegben elterjesszék a parlagfû „jó hírét”, felnyissák az emberek szemét és leküzdjék a negatív sztereotípiákat. A szervezethez napról napra egyre több önkéntes csatlakozik, óvodákban és iskolákban elkezdtek oktatóprogramokat kiépíteni, mivel már fiatalon szeretnék ránevelni a gyerekeket a parlagfû védelmére, terjesztésére és gyógyászati használatára.
 
A rádiómûsor a parlagfûvel kapcsolatos információkat, interjúkat gyûjti egy csokorba, és elénk tárja azt az ideológiát, aminek legfõbb célja az, hogy egy félelem nélküli világban éljünk. 

Szerkesztõk: Sárosi Ádám, Székely Dorka, Szegedi Dániel (Az áldokumentummûhely bemutatója)
Szerkesztők
Sárosi Ádám
Szegedi Dániel
Székely Dorka
Bemutató dátuma 2009
Rádiós műfaji besorolás Dokumentumműsor
Hangjáték
Szemléletmód, alműfaj, tematika Áldokumentum
Bemutató médium EPER
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Státusz Önálló mű
Játékidő 33 perc
Eredeti korhatári besorolás Nincs
Forrásmű típusa Non-fiction

Vélemény, hozzászólás?