chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Zsuffa Tünde

Király a Föld fölött

250 perc

2021. augusztus 23. 14:05

MTVA

Array

Alcím: Mindazok emlékére, akik a koronavírus áldozatai lettek

Sorozat

A világméretű koronavírus-járvány kirobbanását követően – sok más nagyszabású rendezvényhez hasonlóan – a 2020 szeptemberére tervezett budapesti Eucharisztikus Világkongresszust sem sikerült megtartani. A reménység oszlopa című sorozatban megismert hőseink, Lotti és öccse, a pap Márton meglehetősen csalódottak, de még nem adták fel a reményt, hogy 2021-ben talán újra átélhetik a találkozón való részvétel élményét…

A feszültségteli várakozás pillanataiban nemcsak a dédunoka, Lili van ismét velük, de az első, 1938-ban rendezett budapesti kongresszus történéseinek felelevenítése is folytatódik.

Zsuffa Tünde rádiójátéka

Közreműködik:

Hevesi László,

Hunyadkürti István,

Lotti – Molnár Piroska,

Márton – Papp János,

Kornél atya – Pindroch Csaba,

Lili – Tóth Eszter

Zenei szerkesztõ és hangmérnök („hangmester”): Bartha Roland
Rendezte: Varga Zs. Csaba
„Készíttette az MTVA, 2021-ben.”

A készítő műhely neve sem írásban, sem hangban nem került közlésre.

2021. augusztus 23., hétfõ, 14:05 – szeptember 3., péntek, 14:05

Folytatódik a Reménység oszlopa rádiójáték-sorozat
Hogyan viszonyul egymáshoz az immár kõbe vésett, emlékké halványuló múlt és a képlékeny jelen és jövõ? Mi az a híd, ami összeköti az 1938-as és a 2021-es budapesti világeseményeket?
A Reménység oszlopa címû rádiójáték-sorozat után Zsuffa Tünde megírta a folytatást, amely a koronavírus-járvány egy éve alatt játszódik.

A Király a föld fölött valódi karanténtörténet, annak minden fájdalmával, realizmusával, pesszimizmusával – és reményével. A hangjáték elsõ évadában megismert szereplõkkel, Márton atyával, Lottival és az immár húszéves dédunokával, Lilivel a teljes lezárás idején, 2020 áprilisában találkozunk újra, hogy az õ gondolataikat, érzéseiket hallgatva jussunk egészen kézzelfogható közelségbe a második Budapesten rendezendõ Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal. A 98 éves Lotti nagyon nehezen viseli a bezártságot, a bizonytalanságot, a nem tervezhetõ jövõt. Öccse, Márton atya jóval erõsebb és optimistább, Lili pedig, aki önkéntes karanténba vonult velük, a Reménység oszlopa cserfes kamaszlányához képest immár sokkal érettebben és megfontoltabban, egy fiatal felnõtt szívével és eszével reagál mindenre, ami csak elhangzik a négy fal között.
A két idõs ember nem tagadja meg önmagát: gondolatban végigjárják az Anschluss, a Rajk-per, a Kádár korszak vészterhes idõszakát. Ez az emlékezés korántsem öncélú: a lényege éppen az, hogy a Lili képviselte új generációnak átadják az évtizedek során felhalmozott tudást és bölcsességet. Lili önkéntelen felkiáltása („Ti vagytok nekem az élõ történelem!”) a rádiójáték egyik kardinális mondata: ezen a ponton érezzük meg, miben áll az emlékezés ereje, a múltból tanult és megõrzött értékek átmentése a jelenbe, amelybõl a jövõ megszülethet. Lotti és Márton atya, noha gyerekkori emlékeik sokszor naivan szépek, nagyon is tisztán látják a múlt hibáit és a jelen ezekbõl fakadó sebeit. Majd’ egy évszázadnyi élettel a hátuk mögött jogosan jegyzik meg: a kommunizmusban épp úgy a házmesterek országa voltunk, mint ma, amikor arctalan profilok mögé bújva kritizálunk és gyalázkodunk a közösségi médiában. Nagy igazság, hogy minden korszaknak megvannak a maga elégedetlenkedõi és igazságosztói. Csakhogy mi, keresztények a kezünkben tartjuk a megoldást: a szeretet mozgósítását a gyûlölet ellen.

A Király a föld fölött nemcsak a múlt sebeire kínál gyógyírt. A jelent és a jövõt is képes perspektívába helyezni, éppen az eucharisztikus világkongresszus révén. Ahogy a szereplõk segítségével végigjárjuk a világesemény elõkészületeinek legfõbb eseményeit, amelyeket elõször elbizonytalanított, majd megerõsített a járvány és a karantén, megértjük, miért ismételgette Ferenc pápa a Szent Péter Bazilika elõtti üres téren, a zuhogó esõben 2020 márciusában, hogy „Ne féljetek!” A Missziós kereszt vándorlása, az online misék kreatív megoldásai, az, ahogy az Õ és én sorozat hétköznapi hõsei kimondják a kimondhatatlant, a modernizált Eucharisztikus Himnusz, a Kongresszusra meghívott, egytõl egyig hiteles és különleges elõadóktól származó videóüzenetek, a világméretû szentségimádások már a Kongresszus elõtt hozzájárultak a keresztény hit tettekben történõ megmutatkozásához, a közösségek megújításához.
A Király a föld fölött címû hangjátékot épp úgy Zsuffa Tünde jegyzi, mint A reménység oszlopát. Hogy milyen volt az 1938-as Kongresszus, azt az elsõ évad tökéletesen bemutatta: a tízrészes rádiójáték a múltról, a szép vagy éppen megszépült emlékekrõl szólt. A folytatás a jelent és a jövõt hozza közel a hallgatókhoz. Azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami majd sok év múlva maga is történelemmé válik. S hogy milyen lesz rá visszaemlékezni? Az csak rajtunk múlik.

Az epizódok hosszai: 1 – 24, 2 – 23, 3 – 24, 4 – 23, 5 – 22, 6 – 21, 7 – 23, 8 – 23, 9 – 23, 10 – 24
NAVA ID-k: 3823589|3825175|3825242|3825260|3825275|3828159|3828190|3828327|3828348|3828661
Felvétel, adás vagy ismétlések dátumai: 2021-08-23

Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve MTVA
Bemutató médium Kossuth
Bemutató dátuma 2021. augusztus 23. 14:05
Játékidő 250 perc
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

Mesebeli királyfi

Rádiójáték egy felvonásban, Irta Thurzó Gábor. Rendező Fábry Zoltán,SZEMÉLYEK :Papuska – Mihályi Ernő

2

A fehér király

1 Szerző: Dragomán György Felolvassa: Hajduk Károly és Scherer Péter Zene: Tallér Zsófia Szerkesztő: Turai Tamá

2

Az én kis királyságom

1 Bitó János: Az én kis királyságom – 5/1. rész – Egy tiszai halász élete Felolvassa: P

2

Királyhegyi Pál történetei

1 Előadó: Királyhegyi Pál Szerk: Vágó Péter (3/2. rész: holnap, K. 13.06) (Felv: 2000.12

2

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUHUN