László Anna

Ma este játszunk

60 perc

1969. május 23.

Eredeti hangjáték

Magyar Rádió

László Anna hangjátéka (1969)

Szili Géza – Szakáts Miklós, Márta – Berek Katalin, Pintér Ákos – Benkő Gyula, Eszter – Polónyi Gyöngyi, Wegner Laura – Bulla Emma

Dramaturg: Mesterházi Márton

Rendezte: Török Tamás

A Ma este játszunk című hangjátékommal az volt a célom, hogy a képmutatás ellen szóljak – gondolati síkon. Utóbbi terhelését – ha annak nevezhetjük – megkönnyíti a rádióban mindvégig ott villódzó játékosság és a szatirikus hangvétel.

Egy gyógyszerész és felesége megcsömörlött a szombat esti vendéglátások szokott rutinjától. A kellemes, lakkozott, csaló és öncsaló felületi sablon-légkörtől. A gyógyszerész titokban olyan vegyszert itat vendégeivel, amely felerősíti elnyomott vágyainkat és őszinte megnyilatkozásra kényszeríti őket. A háziak is ittak a vegyszerből, így öt ember között folyik a játék. A társaság együttérző képessége megnő átmenetileg, ezért szerepet vállalnak egymás képzeletbeli, vágyformálta jeleneteiben is. Sokkal gyakoribb azonban, hogy egymás vágyai ellen szegülnek. Vad szenvedéllyel, mert indulataikat most nem tompítják a megszokott gátlások és beidegződések. Ami feltör belőlük, az épp annyira fakad egyéni alkatukból, személyes pszichéjükből, mint az őket körülvevő társadalomból, korból. A három nő és két férfi sóvárgásaiban a nagyszerű és az alantas együtt küzd, kavarog.

Amikor eltűnik a vegyszer-hatás, mi az eredmény? Vajon el tudják-e fogadni saját belső igazságaikat és a társaikét? Vagy kényelmesebb visszatérni a kendőzéshez? Nyomtalanná tenni ezt a kivételes estét?

60 perc

Bemutató: 1969. május 23., 19:55 Kossuth

Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1969. május 23.
Játékidő 60 perc

Vélemény, hozzászólás?