Toót-Holló Tamás

Aranyhajú hármasok

Toót-Holló Tamás zenés tündérjátéka

Szerző: Toót-Holló Tamás

Zeneszerző: Bársony Bálint és Elek Norbert (folkopera / zenés liturgikus dráma)

Rádióra alkalmazta: Toót-Holló Tamás

Szereplők:
Turek Miklós, Őze Áron, Létay Dóra, Barbinek Péter, Szlama László, Hajtó Aurél.

Felvételről:
Kubinyi Júlia, Simon Panna, Schuster Lóránt, Szemerédi Bernadett, Vadkerti Imre.

Zeneszerző: Bársony Bálint és Elek Norbert
A felvételt Jantyik Levente készítette
Dramaturg-rendező: Balatoni Monika (2023)
„Készíttette az MTVA, 2023-ban.”

2024. május 21. K

Korabeli ajánlószöveg

„Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című drámakötete nyolcrészes rádiószínházi sorozatban hallható május 21-től a Kossuth Rádió műsorán. A zenés tündérjáték alkotói szerint bár a mű összetett és olykor rejtjeles alaposabb történelmi, irodalmi és antropológiai ismeretek nélkül is élvezhető.

Rádiószínházi premierre invitálja hallgatóit május 21-én a Kossuth Rádió. A Fény elvesztéséről és visszaszerzéséről szóló, kulturális emlékezetünket meghatározó mítoszt megjelenítő tündérjáték főszereplői a címben is hivatkozott Aranyhajú hármasok, akik egy különleges szellemi dimenzióba repítik a hallgatóságot. A darab rádiószínházi szövegkönyvét az eredeti szerző, Toót-Holló Tamás készítette el a rádiószínházi produkciók műfaji sajátosságainak figyelembevételével, valamint a szöveg népmesei eredetéhez és a magyar Árpád-kor lehetséges metatörténelmi olvasatához hűen.

„A színpadi mű egy zenés liturgikus dráma, ennek rádiójáték változata elvarázsolt hangulatot teremtett, így vált tündérjátékká. A darab ugyanakkor magába foglalja egy folkopera zenei anyagát is, amit Bársony Bálint és Elek Norbert készített, így lett egy komplett egész, zenés tündérjáték” – mondta Toót-Holló Tamás az M2 Petőfi TV esti élő műsorában, ugyanakkor hangsúlyozta, a mű több mint tündérmese. A cselekmény ugyanis egy tragédiával indul: a királyi pár aranyhajú csillaggyermekeit kopókölykökre cserélik, de mint minden igaz népmesében, a történet végére minden jóra fordul. „Ez a történet arra is tanít, hogy érdemes várni a fény születésére” – jegyezte meg a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett, Herczeg Ferenc-díjas író.

A Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, Őze Áron a király összetett, nehéz szerepében szólal meg a rádiójátékban. Mint mondta a Duna Családi kör című műsorában, a szerep megformálása kétszeres kihívással párosult.

„Egyfelől a rádiójáték műfaji sajátossgainak, másfelől a darab és a karakter összetettségének kellett megfelelni. Egyszerre mese, tündérjáték és identitástörténet. Benne van az ősi, fénykereső hatalmi ember, az Árpád-ház szinte mesébe illő felépítménye, és egy modern kori ember összes vívódása és pokoljárása” – fogalmazott Őze Áron.

Balatoni Monika, a darab rendezője és dramaturgja ugyanakkor hangsúlyozta, bár a cselekmény bonyolult, sok rejtett utalással dolgozik, történelmi, irodalmi vagy antropológiai ismeretek nélkül is élvezhető rádiójátékot alkottak.”

Forrás

Szerző
Rendező
Színészek
Rádióra alkalmazók
Zeneszerzők
Bemutató dátuma 2024. május 21.
Rádiós műfaji besorolás Adaptáció
Zenés hangjáték
Bemutató médium Kossuth
Technikai adatok Sztereó
Eredeti korhatári besorolás 16
Forrásmű szerzője azonos? Újrafelhasznált mű
Forrásmű típusa Színmű
Megidézett kor (magyar) 1301-1386 Anjou-kor

Vélemény, hozzászólás?