chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Edmund Rostand

A sasfiók

160 perc

1939. March 07. :

Magyar Rádió

Array

Drámai költemény.

Írta: Edmond Rostand.

Fordította: Ábrányi Emil.

Rádiószínpadra alkalmazta: Szücs László.

Rendező: Dr. Németh Antal.

Előadás a studióban 1939 március 7-én, kedden este 19 órakor.

19 (7): A Fiatalok Rádiószínpadának előadása.

Személyek: Ferenc, reiehstadti herceg — Apáthy Imre; Flambeau Seraphin – Rajczi Lajos; Metternich — Kovács Károly; Ferenc császár — Major Tamás; A szabó — Pethes Ferenc; Gentz Frigyes — Bognár Elek; Prokesch-Osten, lovag — Kenessey Ferenc; Gróf Dietrichstein, a reichstadti herceg nevelője — Tassy András; Báró Obenaus – Koltay Gyula; Az orvos — Ihász László; Gróf Sedlinsky, a rendőrfőnök — Ujlaky László; Nemes testőr – Hadusfalvy Béla; Öreg parasztasszony – Vándory Margit; Camerata. grófnő — Lukács Margit; De Lorget Teréz, Tiburce húga — Szentgyörgyi Gabriella; Elssler Fanny Szeleczky Zita;

A Fiatalok Rádiószínpada előadásának keretében közreműködnek: Mária Lujza, pármai hercegnő – Aknay Vilma; Öreg paraszt – Bazsay Lajos.

A schőnbrunni palotában él a világtól elzárva Napoleon fia, a reichstadti herceg. Franciaország. nem adja fel a reményt, hogy a »Sasfiók« foglalhassa el a nagy korzikai elárvult trónját. Titkos üzenetek és követek érkeznek a herceghez, akiből a szabadság vágyát és apja iránt érzett rajongását még Metternich sem tudja kiölni. Mária Lujza a Habsburgok iránti hűégre és engedelmességre akarja megtanítani a herceget, de a sasfiók nem tud lemondani nagy álmairól és a dicsőségről. Metternich is a Habsburg-ősökre való hi-vatkozással akarja eltántorítani nagy feladatától a sasfiókot, aki a híres tükörjelenet után eszméletlenül esik össze. Flambeau, a hű gránátos mindent elkövet, hogy a herceget megszabadítsa a schönbrunni kastélyból, de terve nem sikerül. sasfiók fiatalon hal meg a schönbrunni kastélyban és tragikus halála még a kérlelhetetlen Metternichet is megrendíti.

1939. március 7 Bp I 19.00-21.40 Fiatalok rádiószínpada

Author
Director
Fordító
Rádióra alkalmazó
Játékidő 160 perc
Bemutató dátuma 1939. March 07. :
Rádiós műfaji besorolás Hangjáték, Adaptáció
Bemutató médium Budapest I.
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

Kis bölény

Fiedler regényét fordította és rádióra alkalmazta: Sebők Éva

1

A tavaszhozó kisleány

Meseopera Zenéjét szerezte: Szokolay Sándor Szövegét Móra Fe

1

Hídépítők

Lengyel József művét rádióra alkalmazta Tertinszky Edit

0

Négy levél

Szabolcsi Lajos drámáját rádióra alkalmazta: Bárdos Pál

0

Leave a Reply

en_USENG