A niklai remete

115 perc

1936. február 22. 19:32

Hangjáték

Megközelítés:
Történelmi eseményjáték |Életrajz |

Ismeretlen

Rádiójáték négy képben.

A niklai remete (Rádiójáték, 1936)

Korabeli ajánlószöveg

Rádiójáték négy képben, Írta: Iklandy A. István, Rendező: Csanády György.

 

Előadás a Studióban vasárnap este 19.30-kör.

 

  1. kép: Berzsenyi Lajos egyházashetyei földbirtokos házában Amáli néni vezeti az udvarház belső munkálatait, a 21 éves ifjú Berzsenyi Dániel pedig szigorú apai ellenőrzés mellett a gazdaság külső munkálatait.

 

Dániel szereti a mezei munkát, sokat foglalkozik a gondolattal, hogy miképpen lehetne még jobb, és nagyobb eredményeket elérni, barátja, Káldy Pál is erre biztatja Öreg Berzsenyi azonban nem híve semmiféle újításnak, s a helyzet annyira kiélesedik apa és fiú között, hogy Dániel elhagyja a szülői házat.

 

2. kép: Nemes dukai Takács Gábornak házában egy hét óta tart a dínom-dánom, melyet Bacsányi János költő, a kiszabadult kufsteini rab tiszteletére rendezett. Vas vármegye egész középnemessége közöttük Berzsenyi Dániel és barátja, Káldy Pál részt vesz az ünneplésben. Bacsányit bántja a nagy mulatozás, szökni akar, azonban ebben Berzsenyi és Káldy megakadályozzák. Bacsányi keserűen kifakad a dáridó ellen, melyet nem tart helyén valónak akkor, midőn a nép nyomorban sínylődik, Berzsenyi Dánielre is olyan hatást gyakorol, hogy elhatározza, hogy új életet kezd Sömjénben. Elétoppan azonban Zsuzsika, a Takács kúria legifjabb leánya, elbájolja Berzsenyit gyermeki tisztaságával, aki meg is kéri kezét, hogy hat hét múlva, mint feleségét vigye magával Sömjénbe.

 

3. kép: Négy éve él már Sömjénben Dániel és Zsuzsanna, nem a legnagyobb békében, melyet Daniel állandó éjjeli virrasztása váltott ki, Berzsenyi Dániel már-már elakarja árulni féltve őrzött titkát, hogy írással foglalkozik, de ez elől Zsuzsanna asszony keményen kitér. A téli hónapok rideg tétlenségé vájja a lelkeket, csak az ad egy kis fényt, az a remény, hogy később visszaválthatják a niklai ősi birtokot. Berzsenyi írásaiban talál vigaszt így akad rá Kis János, ki lelkesedve ismeri fel benne a szépírót. Celldömölki látogatásával Berzsenyi Dániel elindul írói útján. Közben kiváltják a niklai birtokot s odaköltöznek.

 

4. kép: Egy niklai szüreten a két jóbarát, Káldy Pál és Kis János megdöbbenve tárgyalják Berzsenyi lelki meghasonlását, rá is jönnek okára. A házastársi egyenetlenségben, dukai Takách Gáborné nagyasszony azonban megérkezésével békét és megértést hoz, Dániel és Zsuzsanna egymásra találnak, elhatározzák, hogy elhagyják a gyűlölt Niklát azonban az elemi csapások gátat vetnek a tervnek, így Istenben vetett hittel marad továbbra is Niklán marad Berzsenyi Dániel remetének.

Játékidő 115 perc
Bemutató dátuma 1936. február 22. 19:32
Rádiós műfaji besorolás Hangjáték
Szemléletmód, alműfaj, tematika Történelmi eseményjáték
Életrajz
Bemutató médium Budapest I.
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Ismeretlen
Státusz Önálló mű
Technikai adatok Nem tudjuk azonosítani
Eredeti korhatári besorolás Nincs
További szereplők

Személyek: 1. kép. Berzsenyi Lajos egyházashetyei földesúr: Pataki József, Berzsenyi Dániel, a fia: Toronyi Imre; Amáli néni: Vágóné Margit, 2. kép. Dokai Takács Gáborné: Szabados Piroska, Zsuzsika, a leánya: Somogyi Erzsi, Berzsenyi Dániel: Toronyi Imre, Kaldy Pál Dávid Mihály: Bacsányi János, porta: Táray Ferenc, Öreg béres: Rónai Géza, Fiatal béres: Pethes Ferene, Lelkész: Homonnai Rezső 3. kép. Berzsenyi Dániel, sömjéni földbirtokos: Toronyi Imre, Zsuzsika, a felesége: Somogyi Erzsi, Kaldy Pál, sömjéni földbirtokos: Dávid Mihály, Kis János lelkész és író: Szakáts Zoltán, Kocsis: Vincze Mihály, 4. kép. Berzsenyi Dániel, niklai földbirtokos, költő: Toronyi Imre, Zsuzsanna asszony, a felesége: Somogyi Erzsi, Káldy Pál, sömjéi földbirtokos: Dávid Mihály, Kiss János, soproni lelkész, író: Szakáts Zoltán, Dukai Takács Gáborné: Szabados Piroska, Borbála asszony, öreg belső cseléd- Gazdy Aranka.

Vélemény, hozzászólás?