chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Uray Dezső

Kassai idill

1939. június 11. :

Magyar Rádió

Array

Kassai idill
Hangjáték 3 felvonásban. — Írta: Uray Dezső. — Rendező: Gyarmathy Sándor. — Előadás a stúdióban 1939 június 11-én, vasárnap este 19 óra 25 perckor.
Ferenc császár Kassára küldi gyermekeit, mert félti Bécset Napoleon előretörő hadaitól. A császári gyermekeket kísérő eszkortnak Radványi báró huszárkapitány a parancsnoka, akit szerelmes szívvel vár vissza Kassára Szakmáry szenátor leánya — Bözsi. Mária Lujza, az ifjú szépséges főhercegnő az úton kacérkodni kezd a daliás huszártiszttel, Wanden báró útimarsall és Stauffen grófnő udvarmesternő minden ellenzése dacára is. Szakmáryék házában sok bonyodalmat okoz a főhercegi gyermekek kassai látogatása. A bécsi intrika eltávolítja a főhercegnő mellől Rádványit, de végül mégis Mária Lujza vezeti vissza szerelmeséhez a kapitányt és kissé meghatottam kissé szomorúan búcsúzik a boldog fiataloktól és visszatér Bécsbe — s onnan: Napoleon mellé, a francia trónra.

1939. június 11. vasárnap 19:25

Kritika 1

A Felvidék történetéből veszi tárgyát Uray Dezső új romantikus hangjátéka. Ferenc császár, amikor Napóleon hadai Bécset fenyegetik, a francia veszedelemtől való féltében gyermekeit Kassára küldi. A gyermekeket kísérő fegyveres csapatnak báró Radványi huszárkapitány a parancsnoka. A daliás tisztet szerelmesen várja haza, Kassára Szakmáry szenátor leánya, Bözsi. Menekülés közben Mária Lujza, a szép fiatal főhercegnő, kacérkodni kezd Radványival, hiába óvja a veszedelmes játéktól báró .Wanden útimarsall és Stauffen grófnő, az udvarmesternő. Szakmáryék házában a császári gyermekek látogatása nagy kavarodást okoz. A bécsi ármánykodás eltávolítja a főhercegnő mellől Radványit. Végül maga Mária Lujza vezeti vissza Bözsi mellé az ő volt gavallérját. Kissé szomorúan vesz búcsút az egymásra talált, boldog fiataloktól. Megy vissza Bécsbe , onnan még messzibb: Napóleon mellé, a francia trónra.

Bemutató dátuma 1939. június 11. :
Rádiós műfaji besorolás Hangjáték
Szemléletmód, alműfaj, tematika Háborús
Bemutató médium Rádió Budapest
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Technikai adatok Monó
Eredeti korhatári besorolás Nem ismert
Forrásmű címe Pesti hírlap
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

A Rózsa énekei

Szilágyi Andor hangjátéka Szereplők: Narrátor – Vallai Péter, Halász – Végvári Tamás, Lili, a fel

1

Jól esik visszaemlékezni… ha már túl vagyunk rajta

Összeállítás Kassai Vidor emlékezéseiből és Jászai Mari leveleiből Közreműködik: Barbinek Péter A felvéte

1

Vacka Rádió

1.rész: 2008. május 19. Kossuth rádió 2008. november-december hétköznapokon 11:45 – 12:00, Kossuth rádió

1

„A velem és körültem történt események”

1 Karsa Ferenc Szabadságharcos naplója folytatásokban Az első kassai csata, 1848. december 11.

1

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUHUN