Kolozsvári Grandpierre Emil

Szingapúri zörgők

38 perc

1986. június 11.

Eredeti hangjáték

Magyar Rádió

Kolozsvári Grandpierre Emil hangjátéka

Rendező: Turián György

Kalendár Ferenc – Siskovits Imre, Aranka – Szemes Mari, Leidenfeld doktor – Horkai jános, A főorvos – Greguss Zoltán, A főorvos ellenfele – Lőte Attila, Bunyós Benő, Kalendár betegtársa – Horváth Gyula

A többi szerepben: Ágh Éva, Besztercei Pál,
Buss Gyula, Imreh István, Kassai Ilona,
Kovács Nóra, Pataky Jenő, Sugár László,
Szatmári István, Torday Gábor

Techn m: Kiss László, Váli Mariann

Zenei m: Török Etel

Dramaturg: Solténszky Tibor

Szingapúri zörgők
Gyógyulási verseny – abszurdnak tűnő ötlet. Ha azonban az emberiség, netán szűkebb hazánk történelmére gondolunk, ennél furcsább jelenségeket is tapasztalhattunk már. Hamonikus testkultúra helyett versenysport, elmélyült tanulmányok helyett tanulmányi verseny, precízen megszervezett termelés helyett munkaverseny, és a sort – sajnos! – sorolhatnám. Civilizációnk torzszülöttei között immár ott a helye a gyógyulási versenynek is. Egyelőre még csak K. G. E. legújabb hangjátékában- de ki tudja, mit hoz a holnap. No de, egy jó szatírának nem kritériuma az, hogy valóban megtörténjen, megtörténhessen az a bizonyos képtelenség… Az az érdekes, hogy ebben a hihetetlen helyzetben mi, emberek, hogyan viselkedünk.
Nos, képzeljük el, hogy több maréknyi vesekővel a derekunkban a versenykórház páciensei lesznek – mert ez történik a hangjáték főhősével, Kalendár Ferenccel. Betegfelvétel, vizsgálat, kis- és nagyvizit, operáció, győzelem!
S hogy mik azok a szingapúri zörgők? Kérem, egy darabban semmi sem lehet véletlen, esetleges. Erre is megkapják a választ népszerű írónk vidám-szomorkás történetét végighallgatva.
–Solténszky Tibor–

KOSSUTH, 1986. jún. 11, szerda 19.25-20.03

1999. május 12. P 21.04

Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1986. június 11.
Játékidő 38 perc

Vélemény, hozzászólás?