Gyenyisz Ivanovics Fonvizin

Az úrfi

70 perc

1978. augusztus 25.

Magyar Rádió

Gyenyisz Ivanovics Fonvizin komédiájának rádióváltozata

Fordította: Grigássy Éva

Rendező: Varga Géza

Szereplők:

Prosztov- Farkas Antal,

Prosztova- Pécsi Ildikó,

Mitrofan- Balázs Péter,

Honfidics- Tordy Géza,

Hajdanov- Tomanek Nándor,

Szofja- Szerencsi Éva,

Virtusin- Végvári Tamás,

Barmov- Sós Lajos,

Csuhasov- Horváth Gyula,

Szorzosztov- Szilágyi Tibor,

Fillentman- Kozák László,

Triska- Petrik József

Dramaturg: Maráz László

1978. augusztus 25. péntek 19:32-20:42, Kossuth Rádió, VILÁGSZÍNHÁZ

70 perc

Cikk: Rádió- és televízióújság XXIII.évf. 34. szám 1978. aug. 21-27. 2. old

Fonvizin: Az úrfi

A Világszínház XVII-XVIII. századi ciklusában elhangzó komédia hősei két élesen elkülönülő csoportba oszthatók. Az egyikhez azok tartoznak, akik szinte hivalkodnak nemesi erénynek vélt műveletlenségükkel, kicsinyes önzésükkel és durvaságukkal, a másik csoport képviselői a felvilágosult eszmék képviselőiként A jobbítás szándékától áthatva, hazafiúi felelősségtudattal vélekednek az élet dolgairól. Az első csoportban a Prosztov család tagjait találjuk- a pipogya férjet, a kíméletlen és ostoba feleséget, a fiukat, Mitrofan úrfit és Prosztova fivérét, Barmovot. Velük szemben állnak az író eszméit képviselő hősök: a bátor katonatiszt Virtusin, a visszaéléseket leleplező tiszviselő, Honfidics, és az egészséges hagyományok megőrzését szorgalmazó, becsületes kereskedő, Hajdanov. E két tábor képviselőinek összeütközése adja a komédia konfliktusát.

Prosztovék magukhoz veszik elárvult rokonukat, Szofját, látszólag jótékonyságból, valójában azzal a nagyon is önös szándékkal, hogy maguknak kaparintsák meg a leány vagyonát. Prosztova fivérét, az anyagi tönk szélén álló Barmovot szemelik ki Szofja férjének. Amikor azonban Szofja halottnak hitt nagybátyja Hajdanov visszatér Szibériából és kiderül, hogy tekintélyes vagyont hagyományoz unokahúgára, Prosztova taktikát változtat: most már fiának, Mitrofannak szánja Szofját. Váratlanul feltűnik Szofja régi szerelme, Virtusin, s most már hárman vetélkednek a leány kezéért.

Fonvizin komédiájának cselekményszövésén, formai megoldásain erősen érződik a francia klasszikusoknak, elsősorban Moliére-nek a hatása. A szerző fő erénye nem is a színpadismeret, hanem a korabeli orosz társadalom kitűnő ismerete és lényeges konfliktusainak hatásos ábrázolása.
A Magyarországon először bemutatásra kerülő komédia főbb szerepeiben Pécsi Ildikót, Farkas Antalt, Balázs Pétert, Tomanek Nándort, Szerencsi Évát, Tordy Gézát és Sós Lajost hallhatjuk.

Maráz László

Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1978. augusztus 25.
Játékidő 70 perc

Vélemény, hozzászólás?