A projektről

A projektről

A rádiójáték adatbázis a magyar nyelvű rádiójátékok, dokumentumjátékok és hangjátékok mint a magyar kulturális örökség jórészt közpénzen létrehozott, de jelenleg túlnyomó részt nem hozzáférhető művei metaadatainak nyilvánosan elérhető adatbázisa. Tartalmazza a mindenkori közszolgálati/állami rádió, valamint kereskedelmi, közösségi és határon túli rádiók és műhelyek berkeiben létrehozott hangjátékok adatait.

A projekt leírása

Az 1945-től napjainkig a magyar nyelvű rádióállomásokon (főként a Magyar Rádión) előállított és sugárzott összes rádiójáték katalógusát hozzuk létre és az adatokat statisztikailag elemezzük. Ez a munka az egyébként „láthatatlan” rádiós dráma-korpuszt mind a kutatók, mind a nyilvánosság számára láthatóvá és kutathatóvá tenné. Úgy becsüljük, hogy ebben a katalógusban a rádiójátékok teljes száma mintegy 12 ezer tétel lenne, amelyek szinte mindegyike ismeretlen a millenniumi generáció számára, és még az idősebb generáció is csak keveset ismeri fakuló rádióhallgatói emlékeiből. Ez az adatbázis a rádiószínházat „láthatóvá” tenné, a korpusz hozzáférhetővé válna mindazoknak, akik a műfajt élvezik vagy kutatják. A tényleges hangtartalom nem áll rendelkezésre, az a Magyar Rádió archívumában található (zárt), míg a 2006 után sugárzott darabok a NAVA.hu-ból érhetőek el könyvtár pontokon.

Szerzői jogi korlátozások miatt a jogvédett rádiójátékok hangfelvételeit nem szolgáltatjuk, de kutatók számára elérhetővé tesszük.

Az adatbázist az ELTE BTK Magyar Hangjátéktörténeti Kutatócsoport gondozza.

A projektet 2010-ben indítottuk az ELTE BTK média szakos oktatói és diákjai közreműködésével.

A 2021-24 közötti időszakra fő támogatónk a magyar állami OTKA ösztöndíj. (135263 – „A magyar nyelvű rádiójátékok adatbázisa”)

A jelen projekt, és következésképp a jelen honlap, az MTVA-val semmiféle kapcsolatban nincs.

Projektvezető: Hargitai Henrik.

A teljes adatbázis indulása: 2024. december 1.