chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Dóra József

Gyöngyélet

1928. April 14. :

Magyar Rádió

Array

Írta: Dóra József (harmadik dijat nyert hangjáték).

Személyek: Főszámvevő úr — Teleky Sándor, öreg csont — Körmendy János, I. újonc, Ökrös Mihály — Uray Tivadar, II. újonc, Cibulka Jenő — Matány Antal, III. újonc, Khon S. — Gárdonyi Lajos, IV. újonc, Gyanta Pista — Ádám Pál, őrmester úr Gulyás — Árkossy Vilmos.

Az előadást rendezik Gyarmathy Sándor, a Studió és Hegedűs Tibor, a Vígszínház rendezője.

1928. április 14., 19.30 Rádió Budapest

Dóra József harmadik díjjal kitüntetett Gyöngyélet című egyfelvonásosa a régi békés kaszárnyaéletből meríti tárgyát és kacagtató figuráit. (Magyarság, 1928. április 12.)

Kritika 1

(A hangjáték a) humort volt hivatva képviselni a bemutatón. A békebeli kaszárnyaéletből meríti tárgyát, és nyilván humoros burleszkszerű kis darabnak készült. Sajnos, nem sok sikerrel mert az a kevés humor, amely felfedezhető benne, is mesterkélt, és az egész inkább unalmas, mint humoros. Ennek ellenére sikerült harmadik díjhoz jutnia és eredeti hangjátékként bemutatásra kerülnie a Stúdióban. Érthetetlen előttünk, hogy miért kellett ünnepélyes külsőségek zött, igazán kiváló művészek szerepeltetésével színrehozni ezt a rom dilettáns próbálkozást. A Stúdió művészi és irodalmi eseményként állította be a hangjátékbemutatót, konferálás és ünnepi beszéd előzte meg a darabok előadását, hogy annál kirívóbbá váljék azoknak naiv, értéktelen és unalmas volta. Reméljük a hangjátékbemutató tanulságaiból okult a Stúdió és nem folytatja tovább a magyar rádió állandó diszkreditálását. — Kern István

(A Magyarság Rádiója 1928/92)

Bemutató dátuma 1928. April 14. :
Rádiós műfaji besorolás Eredeti hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

Beh gyöngyélet

Beh gyöngyélet Békés Pál hangjátéka Közreműködött: Dobsa S

2

Leave a Reply

en_USENG