chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Kovács Dénes
Varga Albert

Önt Tajmir Hivni fogja!

1951. April 08. :

Magyar Rádió

Array

A rádió kisoperett-sorozatának új bemutatója.

Szovjet ötletből írta Kovács Dénes és Vajda Albert. Zenéjét szerezte Bágya András és Pogány László. A Budapest-zenekart és a Forrai-kórust vezényli Pogány LÁszló.

Zenei rendező Rónai István. Rendező Rácz György. Közreműködik dr. Mindszenti Ödön (ének).

Szereposztás: Szokolov, geologus — Kemény László; Natasa és Százsa, fiatal tudósok — Rafael Mária és Basa György; Baralbanovics hangversenyigazgató — Pándi Lajos; Alexandr Boriszovics — Pécsi Sándor, Kossuth-djías; Szityopa Boriszovics — Görbe János, Kossuth-díjas; Szmelkov, zoológus — Pethes Sándor; Karola, a leánya — Balogh Erzsi; Köndraivev, ennek vőlegénye — Somogyvári Pál; Katja Alexandrovna — Pejes Teri; Sztyepenko, referens — Kozák László; Leonid, múzeumigazgató — Komlós Vilmos; Két nő — Kiss Anikó és Barlai Valéria; Két férfi — Hellai Andor és Sugár Lajos; két telefonhang — Tóth Böske és Vadnai Éva.

A rádió kisoperett nagy sikere azt bizonyítja, hogy a közönség ezt a műfjat megsezrette. Most ismét bemutatót hallunk. Az érdekes, fordulatos történet Moszkvába, a “Moszkva Hotel”-be vezet bennünket, amelynek 427-es számú szobájában együtt szállt meg Szokolov professzor, híres tajmiri kutató, Barabovics hangverseny-igazgató, Boriszovics kolhozelnök és Szmelkov zoológus. Nemsokára interurbán telefont jelenek Tajmirból. A három szobatárs megígéri Szokolov professzornak, hogy amíg ő az interurbánra vár, elintézi ügyeit a minisztériumokban. Szokolov egyedül marad, várja a telefont. Szobájába eközben egymásután állítanak be a legkülönbözőbb látogatók, akik tulajdonképpen a három társát keresik. Megjelenik egy hangversenyénekesnő, benyit a kolhozelnök öccse, azután egy eltévedt vőlegény, majd egy tekebajnok és végül — egy katicabogár-gyűjtemény érkezik, Szokolov — viszonzásul, hogy társai az ő dolgait intézik a városban — a látogatóikkal foglalkozik ugyanolyan lelkesen, s ő is el akar helyettük mindent intézni. Ebben az igyekezetében aztán mindent összezavar, úgy, hogy mire szobatársai megjönnek a városból — ügyeik a fejetetején állnak… Közben azonban bejut az interurbán is, amely a tajmiri ásatások teljes sikerérét adja hírül. A minisztérium szerencsekívánatait fejezi ki Szokolevnak… A remek zenével aláfestett darab kedvesen, humorosan mutat rá a hibákra, ugyanakkor azonban nagyszerű képet ad a szovjet emberek tiszta, becsületes, segítőkész társadalmáról.

1951. április 8., vasárnap, 14:10, Kossuth

Rádiós műfaji besorolás Zenés hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1951. April 08. :
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

A kidöntött kerítés

Mezey Katalin: A kidöntött kerítés Előadó: Piros Ildikó Ren

2

(kontra)galopp

Sorozatcím: Ünnepi Könyvhét Aczél Géza: (kontra)galopp – jav

2

Bordacsont a kuvaszoknak (2008)

Válogatott katonatörténetek az Ismeretlen katona c. antológiából ̵

2

Antiszempont

Írta Erdély Miklós Forrás: Erdély Miklós: Antiszempont. In: E

2

Leave a Reply

en_USENG