chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Manfred Bieler

Halott a kanapén

Bűnügyi történet Manfred Bieler elbeszélése nyomán

Összefoglalás

Alex Neumann, a nyugdíjas nyomozó első ügyére emlékszik vissza. Egy német városban halva találták a nyugalmazott gyári munkást, Friedrich Harlandert. Neumann felettese szerint az elkövető kétségkívül a szökött katona, Rosenov volt, így ez nem nehéz ügy egy kezdő számára. Neumann azonban kétségbe vonja Rosenov bűnösségét és mélyebb nyomozásba kezd…

 

SPOILER:

Friedrich Harlandert halva találták a kanapéján a Margaretenstrasse 4 alatt. A fiatal nyomozót, Alex Neumannt kérik meg az ügy kinyomozásával, mert úgy gondolják, biztosan megvan a tettes: a szökött katona, Walter Rosenov. Rosenov azonban mindent tagad.
Neumann és segédje egy titokzatos levelet találnak, amelyben egy baladarészlet áll: ,,ötkor jön a temetésre”. A ballada Hadubrand lovagról szól, aki miatt egy szerelmes lány vízbe fojtja magát.
Neumann nem hiszi, hogy Rosenov a tettes, ezért beleássa magát Harlander múltjára. Harlander Blauenben dolgozott, a Főnix kötött árugyárban. Az új főnök, Schwerdtfeger hétvégi mulatságokra hívja, ahol hülyét csinál magából részegen. Mindezt azért, hogy a lányát, Gerlindet elvegye a főnök. Schwertfeger kihasználja a lányt, és ezer márkát ad neki. A lány rájön, hogy sosem veszi el őt a főnök, ezért vízbe fojtja magát – pont, mint a balladában.
Harlander nem szól semmit, tovább dolgozik a gyárban, de az első adandó alkalommal feljelenti a főnökét a náciknak, hazaárulás vádjával börtönbe zárják. Harlander legnagyobb szomorúságára nem ő lesz a következő főnök, hanem valaki más. Mikor nyugdíjba vonul, kinézi a Margaretenstrasse-i házat, mert az arra a börtönre néz, amelyben volt főnöke szenved. Minden nap nézi, ahogy a férfi a börtönudvaron napi sétáját végzi. Amikor a városba költözik, a vonaton találkozik a szökött katona Rosenovval, akinek elmeséli az egész történetet lovagostul, balladástul.
Már egy ideje a Margaretenstrasse-n él Harlander, a szomszéd kislánnyal hordat magának ebédet, mert rossz a szíve. Egyik nap a börtön összedől egy természeti katasztrófa miatt, Schwerdtfeger megszökik. Harlander retteg, hogy értejön, hiszen ő jelentette fel a náciknak. Amikor egy különös levelet kap a ballada szövegével, a gyenge szíve feladja.
A levelet igazából Rosenov küldte, aki szökött katonaként nem akart nyíltan bejelentkezni Harlanderhez. Visszaemlékezett beszélgetésükre és a balladára, ezért gondolta, hogy Harlander fel fogja ismerni, hogy ő kér segítséget.
Tehát nem is volt valódi gyilkosság.
Az esetet Alex Neumann nyugalmazott korában mesélte el barátjának, mint első esetét.

Színlap

Bemutatták a Pódium ’67 keretében.

Státusz Önálló mű
Rádiós műfaji besorolás Hangjáték
Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1967. October 06. :
Ismétlések adatai

1971 április 26, 18:40, Petőfi Rádió

Szórakoztató antikvárium 1993. március 27.

Játékidő 38 perc
Eredeti korhatári besorolás Nem ismert
Szereposztás
Karakter Színész A karakter gyerek?
Rosenov Garas Dezső
Schwerdtfeger Lőte Attila
Stolz Avar István
Alex Neumann felügyelő Pécsi Sándor
Friedrich Harlander Bessenyei Ferenc
További szereplők

Gerlind, Friedrich Harlander lánya

Hadubrand lovag – balladai hős

Irene Günther – gyereklány

Szemléletmód, alműfaj, tematika Krimi
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

Halotti pompa

1 Felolvassa: Bede-Fazekas Szabolcs és Tóth Ildikó Km. Szalóczy Pá

2

Halottak apja

Rádiószínház, MR1 Kossuth Rádió, 2011. szeptember 19.-30. (folytatás hét

2

Fogadás halott zsokéra

Fogadás halott zsokéra Irwin Shaw novelláját rádióra alkalmazta é

2

A halott hadsereg tábornoka

”’A halott hadsereg tábornoka”’ Ismail

2

Leave a Reply

en_USENG