chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upquotesearch
Szántó György

Erdélyi ballada

75 perc

1948. April 19. :

Magyar Rádió

Array

Bemutatőó előadás a studióban

Százados forradalom

ERDÉLYI BALLADA

Rádiójáték Ávrám Jancuról, a hegyek királyáról

Írta: Szántó György

Rendező: Nagy Adorján

Személyek: Ávrám Jancu , a hegyek királya – Ungvári László, Brády Katinka – Mészáros Ági, Brády András, apja – Gárday Lajos, Brády János, fivére – Kállai Ferenc, Alexandru, Ávrám Jancu apja – Bánóczi dezső, Floricu, Ávrám Jancu anyja – Vidor Ferike, Vasvári Pál – Ladányi ferenc, Grógf Teleki Blanka – Szabados Piroska, Leővcy Klára, tanárnő – Pártos Erzsi, Fanni, intézeti növendék – LÉtai Klára, Sulutiu, abrudbányai g. püspök – Vándori Gusztáv, Josif, szolgája – Regős Péter, Nicolae Raucescu tribun – Horváth Ferenc, Tógyer, erdőkerülő – Tompa Sándor, Trifon , Juon, havasi pakulárok– Koltai Gyula, Fehér Gyula, Schwarrenberg hereceg, kormányzó – Szegedi-Szabó István, Hóhu, fogházgondnok – Bodonyi Béla, Stefan, börtönőr – Galántai Zoltán, Hatvani honvédőrnagy – Balázs István Tömösy honvédszázados – Horkay János, Péter, honvéd – Szalay Pál

rövid tartalom: Brády Katalin szereti Ávrám Jancut, a topánfalvi hétszilvafás nemes ifjút, aki az erdélyi románság egyik vezetője, aki lelkes román hazafi, de bátor harcosa a magyar-román együttélés politikájának. Közbejött szerencsétlen események miatt Katinka apja kiutasítja a portáról. A bécsi kormány intrikája viszályt szít az erdélyi magyarok és románok közt. A Katinkával való házassági tervük is szertefoszlik. Ávrám nehezen viseli a magyar és román nép tragikus meghasonlását, egyéni sorsa is nyomja a lelkét. Elborult elmével, a hegyek közt kószálva tengeti napjait. Csak a császárral szeretne találkozni, hogy számon kérje tőle a 49-et, de a császár messziről elkerüli házát. Amikor régi szerelme Katinka felkeresi, már alig ismeri meg. Magányban, de az erdélyi népek iránt érzett erős bizodalomban fejezte be életét. Ávrám Jancu, a hegyek királya.

1948. április 19. 18.00-, BUDAPEST I. 75 perc

1948. május 31. 18:15 ”’Budapest I.”’ A nép rádiószínháza

Blurb from Radio Guide

Brády Katalin szereti Ávrám Jancut, a topánfalvi hétszilvafás nemes ifjút, aki az erdélyi románság egyik vezetője, aki lelkes román hazafi, de bátor harcosa a magyar-román együttélés politikájának. Közbejött szerencsétlen események miatt Katinka apja kiutasítja a portáról. A bécsi kormány intrikája viszályt szít az erdélyi magyarok és románok közt. A Katinkával való házassági tervük is szertefoszlik. Ávrám nehezen viseli a magyar és román nép tragikus meghasonlását, egyéni sorsa is nyomja a lelkét. Elborult elmével, a hegyek közt kószálva tengeti napjait. Csak a császárral szeretne találkozni, hogy számon kérje tőle a 49-et, de a császár messziről elkerüli házát. Amikor régi szerelme Katinka felkeresi, már alig ismeri meg. Magányban, de az erdélyi népek iránt érzett erős bizodalomban fejezte be életét. Ávrám Jancu, a hegyek királya.

Hangfelvételt készítő rádió/műhely neve Magyar Rádió
Bemutató dátuma 1948. April 19. :
Játékidő 75 perc
Kapcsolódó rádiójátékok
Filter by
radioplay Post Page
Sort by

Karácsonyi pásztorocskák

Sorozatcím: Most már jöhetsz, Jézuska Erdélyi írók karácsonyi nove

1

Most már jöhetsz, Jézuska

Sorozatcím: Most már jöhetsz, Jézuska Erdélyi írók karácsonyi nove

1

Római harangok

Sorozatcím: Most már jöhetsz, Jézuska Erdélyi írók karácsonyi nove

1

IDŐ-MŐBIUSZ

Sorozatcím: Nyugat-keleti díván Szerző: Erdélyi Miklós 1. Ami lesz

1

Leave a Reply

en_USENG