Velenczey István

A Rádiójáték wikiből

Bulgakov - A nagy kísérlet, avagy Rok tojásai [1]

A Jászai Mari-díjas színművész 1925-ben született Budapesten, s 2006-ban hunyt el. Tanulmányait a Színművészeti Akadémián folytatta, 1951-53 között a kecskeméti Katona József Színház igazgatója volt, 1967-83-ig a Nemzeti Színház társulatának a tagja, majd 1985-ig a Józsefvárosi Színházban játszott. Munkásságát 1984-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Számos karakteres mellékszerep fűződött a nevéhez, jelentőségteljes, kifinomult modorú, angol úriembert és ironikus gesztusokkal megrajzolt karikatúra-jellemeket egyaránt tökéletesen tolmácsolt. Színpadon játszott többek között Szigligeti: Liliomfi, Gogol: A revizor, Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabjában. Filmszerepei között tartják számon Az egri csillagok, a Rab Ráby, a Kojak Budapesten, a Te rongyos élet című mozikat.

Személyében az egyik legpatinásabb, legkellemesebb modorú és legszebben beszélő magyar szinkronhang (és színpadi színész) távozott 2006-ban. Többek között ő kölcsönözte hangját olyan színészlegendáknak, mint az elsősorban vígjátékokban szereplő Walter Matthau, vagy a színész-rendező John Gielgud, de Velenczey István szinkronizálta az áldott jó szívét csípős humorral leplező Strosmajer doktort is a Kórház a város szélén cí¬mű sorozatban.


Forrás


(Mészáros Krisztina)