Tóték

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2019. július 23., 10:59-kor történt szerkesztése után volt.

1983. 09. 09. 21:41 – 3. műsor 109 perc

Ism.: 1992.11.28. Kossuth középhullám 20.05 Rádiószínház (110’)

Ism.:2012.04.02. Bartók 21.12

Örkény István komédiájának rádióváltozata

Tót: Szabó Gyula, Mariska: Dajka Margit, Ágika: Schütz Ila, Az őrnagy: Latinovits Zoltán, Postás: Rajz János, Tomaji: Balázs Samu, Lőrincz Úr: Kozák László, Gizi Gézáné: Ronyecz Mária, A lajt tulajdonosa: Kibédi Ervin, Cipriáni: Körmendi János, Női hang: Szécsi Vilma

Dramaturg: Bárdos Pál

R.: Szinetár Miklós (1974)


A 20-ik század igen jelentős alkotója Örkény István, aki újszerű látásmódjával, új megoldásaival rendkívülit alkotott irodalmunkban. A Tóték című drámája kiemelkedő jelentősségű, több mint 50 éve hogy sikert aratott a magyar közönség körében. A nagy sikerre való tekintettel 1977-ben Szinetár Miklós rendezésében rádiójáték készült a műből, melyet a Kossuth Rádió mutatott be még az év szeptemberében. A hangjátékban olyan nevek játszanak, mint Szabó Gyula, Dajka Margit és Latinovits Zoltán.

A rádiójáték meghallgatásához kezdetben nehéz szívvel ültem le, hiszen az előadás két felvonásban, összesen majdnem két órában érhető el. Furcsán éreztem magam, nincs képernyő, amit bámulhatok, most hova is kéne néznem pontosan, mit csináljak majdnem két órán keresztül? Végül nehezen, de rávettem magam. Megérte. A hangjáték eseménydús, a színészek hangja tökéletesen illik az eljátszott szerepekhez. Különösen a postást játszó Rajz János hangja tetszett, de Szabó Gyula mély, búgó hangját is nagyon kellemes volt hallani. A falusi környezetben egyből otthon éreztem magam. Saját otthonom hangulata jutott eszembe, szinte úgy éreztem hazaértem, pedig egy pesti bérház étkezőjében ültem. Kelemen László zene összeállítása tetszett talán a legjobban. Az egy-egy jelenet közé beszúrt népies, magyar zene, a trombitaszó elérte a kívánt hatást. A hangok szempontjából viszont azt is meg kell említeni, hogy a rádiójáték egésze alatt halk zúgást hallottam, ami az élvezhetőségből ront. A történet számos érdekes témával foglalkozik, mint például hogy miként képes egy ember teljesen elveszíteni a személyiségét, lélek nélküli géppé válni? Egyáltalán lehetséges ez? Mi zajlik le egy katona családjában a háború ideje alatt? Van menekvés vagy a tragikus vég elől nem menekül senki? Vajon utolérjük saját magunkat és ráeszmélünk a tettek súlyára? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget Örkény tragikomédiája, a Tóték, amit 77 óta hangjáték formájában is élvezhetünk. Nálam a Tóték elnyerte a kívánt hatást, bár elfogultságom Örkény szeretetén is alapszik.


8/10

Kun Viktória