Szilveszteri műsorok 1970- ben, 1975- ben és 1979-ben a Magyar Rádióban

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 24., 19:43-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „<font size = "5">Szilveszteri műsorok 1970- ben, 1975- ben és 1979-ben a Magyar Rádióban</font> <font size = "4">Készítette: Hekler Melinda</font> A Magyar Rádió...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szilveszteri műsorok 1970- ben, 1975- ben és 1979-ben a Magyar Rádióban

Készítette: Hekler Melinda

A Magyar Rádió mindkét adója, a Kossuth és a Petőfi rádió is igyekezett színes műsorokkal kedveskedni hallgatóinak. Természetesen leginkább a szórakoztatásé és nevettetésé volt a főszerep, de a Magyar Rádió ekkor is hű maradt arculatához, hisz a koncertek, színházi közvetítések ezúttal sem maradnak ki műsorából.

Az 1970. évi szilveszeteri műsorok a Magyar Rádióban

A Kossuth rádió műsorán az első szilveszterinek mondható műsor 18.oo-kor kezdődött a Hét pofon című musicallel, amit a Rádió Dalszínháza mutatott be. Ezt követte 18 óra 35 perctől a Hilde Güden énekei című műsor, melyben ezúttal könnyedebb operaslágerek hangzanak el, részletek a Figaro házasságából.

A híradó természetesen még szilveszter estéjén is elmaradhatatlan. Ezt követően látható a barcelonai Ondas- fesztiválon a szórakoztató műsorok kategóriájában első díjat nyert műsor, melyben többek között Hofi Géza, Koós János, az Omega együttes, Kovács Kati szerepel és Taps… címen ismerheti a közönség.

20 órától kezdődik a kimondottan erre az alkalomra készített szilveszteri vetélkedő, melyet a Magyar Rádió és Televízió együtt készített. Címe: Null: Nulla…

A játékot két garantált sikert hozó nagyágyú vezeti, Szepesi György és Vitray Tamás személyében. A műsort Horváth Ádám rendezte olyan személyek, művészek közreműködésével, mint Alfonzo, Bárdi György, Bencze Ilona, Felföldi Anikó, Galambos Erzsi, Garas Dezső, Harangozó Teri, Haumann Péter, Hofi Géza, Huszti Péter, Kern András, Koncz Zsuzsa, Koós János, Kovács Kati, Márkus László, Pécsi Ildikó, Psota Irén, Szécsi Pál, Verebes István, valamint a Bergendi és az Expressz együttes.

A játék minden bizonnyal fényes sikert aratott, hisz valószínűleg mindenki megtalálta ebben a névsorban kedvencét.

Éjfélkor elhangzott a Himnusz, majd 0. 55 perctől Táncoljunk címmel slágereket hallgathattak az érdeklődők.

A Petőfi rádióban ezalatt 18. 05 perctől a Hanglemezparádé című műsor volt hallható, melyben szintén ismert slágerek hangoztak el többek között Harangozó Teri előadásában.

A Petőfi rádió talán inkább a vidéki és idősebb korú közönség kedvében szeretett volna járni, hisz 18 óra 5 perctől Nóta és népdalestet sugároztak. Ezt követi számomra igen meglepő módon szilveszter éjjel Gounod: Faust című nagyon komoly hangvételű és nehéz zenéjű operája. Merész vállalkozás ezt azt gondolom pont ilyenkor műsorra tűzni.

A Híradót követően 21 óra körül kezdődik a Petőfi koszorúi című műsor, melyben Arany János, Babits Mihály, Vajda János versei hangzanak el Petőfi Sándorról. 22 órától végre elindul a könnyedebb műsor, szintén a Táncoljunk című adást sugározzák.

A Magyar Rádió szilveszteri műsora 1975- ben

A szilveszteri program szintén délután indul 16. 05 perckor a Kossuth Rádióban. Tréfás népdalok hangoznak el. Aztán fél öttől „kicsit bolondos délutánon emberek mikrofonba beszélnek, zene szól, meg minden…”.

Az elmaradhatatlan híreket és időjárásjelentést követően Tolnai Klári az elmúlt 50 év slágereiből válogat.

20. 15- kor hallható a szilveszteri műsorok nélkülözhetetlen figurájának vezetésével a Gondolkodási idő nincs című műsor, mely a Bimbó úti KISZ iskolából jelentkezik.

21 órától fél órában következik az 50 év slágereinek második része, majd főműsorszámként a Rádió Kabarészínházának szilveszteri műsora, a Csepel Művek Munkásotthonából. Szerkesztő Farkasházy Tivadar.

A műsorban a következő dolgok hangzanak el: Vitray Tamás és Szilágyi János szerkesztésében és előadásában hallgathatjuk meg az Ötszemközt kettesben című műsorszámot, ezt követi Sas József és barátai előadásában a Csúcsforgalom című jelenet, Major Tamás egy bohóccal készít interjút, Timár Györgytől pedig egy nyelvi játékot hallgathatunk meg. Majd egy igen erős páros következik Verebes István és Kern András személyében, akik a Taxi című jelenetet adják elő. A műsorban elhangzanak még villámtréfák többek között Bodrogi Gyula és Schubert Éva tolmácsolásában. Természetesen az akkor még csúcson lévő Bárdi György sem maradhat ki a műsorból egy üzemi nótafesztiválról szóló történettel..

Végezetül Hofi Géza és Komlós János Jöttem beszélőre című jelenete következik. Éjfélkor szokásosan mindkét adón elhangzik a Himnusz, majd Lukács Sándor elszavalja a Szózatot.

0.05- től egészen 5 óra 30 percig a Magyar Rádió mindkét adóján Tánczene hallható.

A Petőfi rádió lazított az 1970. évhez képest szilveszteri műsorán. 16.50- től Sikerlista címmel slágereket sugárzó műsor hallható.

Véleményem szerint ezt az egyik legérdekesebb szilveszteri műsor követi Egy rádiós naplójából címmel. Ez Sebestyén János műsora és az 1945- ös Magyar Rádióbeli szilveszterest műsorából hallhatunk benne részleteket.

A híreket követően 18. 43- kor veszi kezdetét a Rádió Dalszínházából Kálmán Imre méltán népszerű operettjének a Csárdáskirálynőnek közvetítése.

21.34- kor Tánczene volt hallható a Petőfi rádión is.

Az 1970 és 1975- ös műsor között éles különbség látszik abban a tekintetben, hogy a könnyedség sokkal jobban dominál, mint akkor. Mertek szabadabbak lenni.

A Magyar Rádió 1979. évi szilveszteri műsora

A Kossuth rádión 16. 18- kor a Moszkvai Filharmónikus Zenekar előadásában hallgathatunk meg ismert komolyzenei dallamokat, többek között részleteket a Diótörőből, A denevérből és a Kék Duna- keringőt is hallhatták a hallgatók.

Rövid híreket követően 17.58- tól régi filmslágereket hangzanak el.

A hírek után ismét egy kissé komolyabb műsor következik Eltörött a hegedűm… címmel, mely a Hegedű virtuózai sorozat szilveszteri különkiadása. Ezt követően 19. 10- től A zene nem ismer határokat című műsort sugározzák, mely közös szórakoztató zenei műsor a kölni, londoni, brüsszeli, monte- carlói, prágai, varsói, lissszaboni, madridi, helsinki és ljubljanai rádióval.

Este nyolctól éjfélig ismét a Magyar Rádió kabarérovatának szilveszteri műsora hallható. Híreket mondanak és azokat Verebesék kommentálják, Karády Katalint hallhatjuk énekelni, mókás riportot készített Gálvölgyi János Major tamással, aki az Év kertészete díj boldog tulajdonosa a Falurádiónak nyilatkozik.

Ezután Szív küldi szívnek rovat következik, majd 21.10- től Vállaltuk a veszélyt- feljöttünk a Gellérthegyre… című szilveszteri bemutatója hallható a Kabarészínháznak a Kertészeti Egyetem klubjából.

Ebben nagyrészt politikai témájú bohózatok hangzanak el, ilyen címekkel, mint „Mit tenne, ha megyéje önálló köztársaság lenne?” , vagy „Hallásoktatás Komlós János előadásában” , Gálvölgyi János pedig összehívta a minisztertanácsot.

Sas József Látta- e már Budapestet nappal? címmel körbevezet minket a fővároson, bemutatja nevezetességeit.

Természetesen nincs szilveszteri műsor a magyar közönség kedvenc műsora, a Kapcsoltam nélkül. Vitray Tamás egy szilveszteri műsorból sem hiányozhat.

Csapó Gábor Peterdi Pállal adja elő a Negyven arany című bohózatot.

Bodrogi Gyula arról mesél, hogy mindenki lehet első.

A rekeszizmok ellazításaként Bródy János énekel egyet, majd Verebes István mesél az apukájáról. Agárdy Gábor és Kern András a Szeszcsendről beszélgetnek.

A műsor végén a Rádió Kabarészínházának gyerekei adják elő a Vége a gyerekévnek című alkotást. Ezúttal Komlós János vesz búcsút az óévtől.

Éjfélkor természetesen a Himnusz hangzik el, majd a Szózatot ezúttal Huszti Péter mondja el.

Immár köztudottan 0.10 perckor megkezdődik a hajnalig tartó Táncoljunk! rovat.

A Petőfi Rádión ezalatt 16. 18- kor reklámparádéval indul az ünnepi program. A hírek után a népzenei hangverseny kalendáriumból hallgathatunk meg részleteket az 1979- es esztendőből.

17. 30- tól némi műfajváltással következik a Poptarisznya című műsor, mely minden bizonnyal inkább a fiatalok figyelmét kötötte le, Led Zeppelin, Fonográf, Santana, Zorán slágerei hangzottak el benne.

18.33- tól Lakatos Sándor népi zenekara játszik, ami azért furcsa kissé, mert megint egy másik korosztályt vonz, véleményem szerint.

Sok vidám történetet hallgathatunk meg Halász Judittól, Hofi Gézától, Koós Jánostól, Sinkovics Imrétől Szerelem a palackban címmel.

A Rádió dalszínháza ezúttal A denevér című operettel kedveskedik hallgatóinak.

22 órától slágerturmix hallható, éjféltől pedig a műsor ismét megegyezik a Kossuth Rádióéval.

Véleményem szerint ezen az évtizeden belül nem igazán történt nagy változás a szilveszteri műsorok struktúráját illetően. Igyekeztek színesen összeállítani, hogy mindenki találjon benne kedvére valót. Azt hiszem ez így is volt, hisz tényleg az akkori világ mélyen tisztelt, nem a mai elcsépelt értelmében vett, sztárjai voltak a műsorok főszereplői. Ők tényleg példaképek voltak, és lehettek is, és a tiszta humort képviselték, egyáltalán nem azt a nagyon sötétet, amin ma nevetni szoktunk. Én a magam részéről kedvet kaptam régi szilveszteri adások meghallgatására, remélem erre nyílik majd lehetőségem.

Felhasznált irodalom:

Rádióújság 1970. 52 szám, 1975. 52. szám és 1979. 52. szám