Szerelmes évek

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2018. július 13., 08:38-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

"Kőrösi Zoltán a Szerelmes évek – Gyávaság c. könyvének megjelenése alkalmából mondta: „Ebben a regényben a saját generációm választásait, determinációit akartam megmutatni. Azt, hogy mit jelentett, jelenthetett a boldogulás, mi volt az, amit erről nekünk tanítottak és tudni engedtek. Mit jelentett a beolvadás, a hallgatás, a megalkuvás, vagy éppen az ellenszegülés, visszabeszélés, lázadás. Mit örökölhettünk ebből és kitől. Ne tagadjuk el: ebben az országban, a mi országunkban generációk éltek úgy, hogy valójában csak túlélni akartak. Nem tanulták meg, mit jelent boldognak lenni. Ez egy rettenetes örökség, amivel el kell számolnunk. Ez a regény a gyerekkorom idejéről, a hetvenes évekről, a létező szocializmusról akar beszélni. Arról a történelem nélküli, szürke gomolygásról, amiben akkor gabalyodtunk. Végül rendhagyó családregényként három generáció történetét írtam meg, mintegy száz év regényét. Beszélni pedig a boldogság lehetőségéről akartam.”

Vajon le lehet-e írni a hetvenes éveket? Vajon meg lehet-e írni a történetek nélküli, létező szocializmus történeteit? Efféle kérdésekre keresi a választ a rendhagyó, nyugtalanító családregény, melyben három generáció sorsa olvad össze nagyszabású, példázatos történetté. A regény kísérletet tesz a történet nélküli hetvenes évek megjelenítésére, magyarázatot keres a boldogulásnak és túlélésnek hitt életutakra, miközben azt kutatja, hogy miként simulhattak az egyéni gyávaságok és bátorságok, szerelmek és magányok a történelmi fordulatok sokaságába.

Ez a családregény – amely sok szempontból Kőrösi Zoltán nagy sikerű könyve, a Milyen egy női mell? című regény folytatásának is tekinthető - három generáció sorsát, közel száz év magyar történetét kíséri végig. Középpontjában a létező szocializmus évtizedei állnak: a túlélés, beolvadás, boldogság és megalkuvás kérdései."

(16 éven aluliaknak nem ajánlott)

Rendező Csizmadia Tibor

Iró Kőrösi Zoltán

Szövegkönyv Perczel Enikő

Dramaturg Perczel Enikő

Szerkesztő Csizmadia Tibor

Zenei szerkesztő Hortobágyi László

Borbélyné Szupper Edit - gyártásvezető


Szereplők

Láng-Vranik Annamária - Gyermek

Máté Gábor - Sándor

Ember Márk - Walter

Bozó Andrea - Márkus Gizella

Ágoston Péter - Pap, Hadnagy, Szegedi diák

Mészáros Máté - Márkus Géza, Hidegkuti

Hegedűs D. Géza - Jóska bácsi, Miska

Bertalan Ági - Magda

Fekete Györgyi - Lizi néni, Laposáné, Nővér

Takács Kati - Kertész Gizella

Bezerédi Zoltán - Kertész Áron, Béndek, Orvos, Szomszéd

Narrátor Kaszás Gergő


Hangmérnök Drobek Attila

Produkciós iroda Kaneta Produkció kft.

Producer Kőrösi Péter

Gyártás 2017

Játékidő 242'45" (10 részben)


Cserés Miklós pályázat éve 2016

Támogatás összege 3 500 000 Ft


Bemutató: Kossuth rádió, 2018. július., 21.30

"A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit zrt. megrendelésére az MTVA megbízásából készítette a Kaneta Produkció 2017-ben."