Mit főzzünk? 1941. nov. 21.

A Rádiójáték wikiből

Mit főzzünk?

Kató-Idus, 1941. nov. 21-én

K. Múltkori beszélgetésünkkor könnyen ígértem meg néhány száraz sütemény leírását, amit harctéri karácsonyi csomagokba lehet küldeni, keresgélés közben megállapítottam, hogy jókat még találok, de olcsókat annál kevesebbet.

I. Istenem, hát ez a legkevesebb, hogy ilyen nagy ünnep alkalmával egy kis áldozatot mi is hozzunk, mert egyebet nem tudunk nekik juttatni a karácsonyi ünnepekből, mint ami egy kis csomagba elfér. - Nagyon szeretnék valamit hallani és főképpen idejében elkészülni, mert bizony olyan irdatlan messzeségbe nehezen megy el a csomag.

K. Mit gondolsz, egy gyorsan elkészíthető keksz-leírást érdemes elmondani?

I. Hogyne volna érdemes. Éppen olyan süteményleírásra van szükségem.

K. A keksz készítéséhez kell: 35 deka liszt, 7 deka vaj, 2 egész tojás, 12 deka cukor, egy csomag vaníliás cukor. Még külön is pirítunk egy kanál cukrot, amit egy fél pohár vízzel felöntünk és újból felforralunk, két evőkanál tejfel, egy késhegynyi szódabicarbona.

I. Így írtam le: 35 deka liszt, 7 deka vaj, 2 egész tojás, 12 deka cukor, egy csomag vaníliás cukor. Még külön pirítunk egy kanál cukrot, amit egy fél pohár vízzel feleresztünk és újból felforralunk, két kanál tejfel és egy késhegynyi szódabicarbona.

K. Úgy kezdem, hogy a deszkán a lisztet a vajjal erősen eldörzsölöm, azután egy halomra gyűjtöm és a közepére tölcsért formálok, amibe a cukrot, tojást, tejfelt, pirított cukrot, szódabicarbonát beleteszem és késsel és kézzel jól összegyúrom, 3 milliméter vastagságúra kinyújtom, villával alaposan összeszurkálom és különböző formákra kiszaggatom és kikent sütőbádogra téve, lassú tűznél világosra sütöm.

I. Lehetne minden kiszúrt lapocskára egy-egy szem mazsolát is tenni. Azért én is hoztam egy leírást, szintén szárazsütemény és a célnak így megfelel. – Mi mazsolás szeletnek hívjuk, de hallgasd csak Három egész tojást 22 deka cukorral nagyon habosra verünk. Teszünk hozzá 22 deka lisztet, 22 deka apróra vágott diót, 10 deka mazsolát, egy citrom reszelt héját, késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem törött szegfűszeget. Ezt a tésztát még kissé elkavarom és utána egy felényi nagyságú kikent bádogba öntöm és vigyázva kisütöm. Egész nagy tepsibe ne tegyed, mert a mennyiség is szűken van, de különben is széjjelfolyik és nagyon lapos lesz.

K. A mazsolás szelethez veszel három egész tojást, 22 deka cukrot és habosra vered, majd 22 deka lisztet, 22 deka apróra vágott diót, 10 deka mazsolát, egy citrom reszelt héját, késhegynyi törött fahéjat és egy-két szem törött szegfűszeget. Azt megjegyzem, hogy kisebb bádogban kell kisütni.

I. Hogy el ne felejtsem, a tetejét tojással megkenem és lassan sütöm ki és melegen vágom fel.

K. Tudsz még valamit?

I. Talán egy vaníliás csókot mondok el és így három recept közül csak sikerül egyet kiválasztanod. – Négy egész tojást 28 deka vaníliás cukorporral habzásig keverünk. Csak úgy mondom, hogy legalább egy óra hosszat kavarhatod. Ehhez teszünk kanalanként 25 deka lisztet, majd vigyázva összekeverjük. Zsírozott tepsibe kanalanként kis gombócokat rakunk egymástól 3 centiméternyi távolságra és két óra hosszat állni hagyjuk, egyenes asztalra téve. Utána világosra sütjük.

K. Csak éppen az összeállítást ismétlem el: Négy egész tojást 28 deka vaníliás cukorral egy óráig habosra keverünk, mindig egy irányba. Lassan hozzákeverünk 25 deka lisztet. Kiskanalanként csókokat rakunk a bádogra és egyenes asztalra téve, két óráig hagyjuk, majd világosra sütjük.

I. De most már lássunk a főzéshez, mert nagyon telik az időnk.

K. Szombatra mit főzöl?

I. Lencsefőzelék lesz vegyes hurkával.

K. A lencsefőzeléket hogyan csinálod?

I. A család egyik tagja kedvéért bizony áttörve kell készítenem, de már megszoktuk, hogy a száraz főzeléket így fogyasszuk.

K. A hurka sütését szeretném megkérdezni, mert előfordult már, hogy a lábasban felrepedt és a forró zsírral a töltelék összekeveredett.

I. Egyszerű a sütése, csak azt kell csinálnod, hogy a hurkát langyos, majd hideg vízbe megmosod és fagyos zsírral kened meg és ha a lábasba tetted, hideg vizet töltesz alája és úgy rakod a tűzhelyre. Nem is kell sokat forgatni, elég egyszer minden oldalán lesütni.

K. Így még nem csináltam, de lehet, hogy ezentúl nagyobb kedvvel fogok az elkészítéséhez, mert eddig mindig kétségeim voltak.

I. De vasárnapra már nem jut eszembe semmi, csak marhahúst kapok és nem tudok már újat kitalálni.

K. Miért félsz úgy a marhahústól? Télen igazán legjobb ebédre a jó meleg húsleves. Éppen ezzel kapcsolatban akartam elmondani a kifőtt marhahúsnak egy újabb felhasználását.

I. Akkor figyelek, biztosan jó lesz, ha vasárnapra ajánlod.

K. A húst hideg vízzel felteszem, forrás előtt lehabozom és mikor már félig megpuhult, tisztított zöldséget teszek hozzá és megsózom. Ha a hús megpuhult, kiveszem és tovább főzöm a levest egy-két kisebb fej kelvirággal, amit tálalás előtt rózsáira szedek és a főtt zöldséggel együtt a levesbe teszem. Így a levesbe nem kell semmit sem befőzni.

I. Egy jó daragaluska sem utolsó dolog. Mielőbb tovább mennél, elmondom egy újonnan kapott recept leírását. Egy egész tojást egy kisebb kanál fagyos zsírral jól elkeverünk, teszünk bele sót és egy késhegynyi apróra vágott zöldpetrezselymet és 6 deka darát, amit mindig egy irányba keverve, felverünk. Azután kis kávéskanállal apró galuskákat szaggatunk és a fővő levesbe tesszük.

K. Igen jó ez a leírás, de most már folytatom a főtt hússal készített ebédet. A húst ha kivettük a levesből, megdaráljuk és készítünk hagymás paprikás levet is. A húsnak felét a lének felével és egy kanál tejfellel elkeverjük, esetleg utána sózzuk. Ezalatt készítek burgonyás tésztát, kockákra vágom és mindegyikre a töltelékből egy kis csomót teszek és gombócokat formálok és sós vízben kifőzöm.

I. Tehát készítesz burgonyás tésztát, kockára felvágod és megtöltöd a darált főtt húsnak felével, amibe két-három kanál hagymás-paprikás levet teszel, megsózod és még egy kanál tejfellel is ízesíted.

K. A kifőtt gombócokat egy tűzállótálba szedem és ráhintem a darált hús másik felét, erre a paprikáslevet, a gombócokat megforgatom és végül két deci tejjel leöntöm.

I. Nagyon hálás vagyok a jó receptért, igazán ünnepi ebédünk lesz.

K. Hétfőn zöldfőzeléket szeretnék csinálni, mert az előtte való két nap már inkább télies volt.

I. Tökfőzeléket szeretnék csinálni és hozzá besameles feltétet sütök.

K. A főzeléket már tudom, de a besameles feltétet nem ismerem, csak azt mondd el.

I. Sajtos besameles feltétre gondolok és így készítem: 3 deka zsírt forrósítok, ebbe 3 deka lisztet teszek és világosra sütöm, majd tejjel csak annyira öntöm fel, hogy jó sűrű maradjon. Kihűtöm és két egész tojást ütök belé, megsózom és még 5 deka reszelt sajtot hintek hozzá és jól elkeverem.

K. Egy pillanat – 3 deka zsír, 3 deka liszt, annyi tej, hogy sűrű pép legyen belőle, kihűtöd, 2 egész tojást teszel hozzá, megsózod és 5 deka reszelt sajttal elkevered.

I. A pépből kanalanként lapos szeleteket szaggatok és azonnal forró zsírban kisütöm.

K. Mindig örülök, ha hústalan ebédre valami újat tudok adni.

I. Ez volt az egyik hústalan nap, de jön a másik, a keddi hústalan nap. Ne készítsünk valamit káposztából? Ezt még aránylag könnyen beszerezhetjük.

K. Jó, hogy említed. Már régen nem csináltam tejfeles burgonyával lerakott párolt káposztát és ehhez rendesen paradicsomos mártást készítek.

I. Azt hiszem, ez olyan könnyen elkészíthető ebéd lesz, hogy jegyzésre már nem kerül sor és a ceruzámat nyugodtan letehetem.

K. Persze, hogy egyszerű. Azt is akartam… ne kerüljön sokba az ebéd. Mondjuk, nektek kell másfélkiló két kiló káposzta, meggyalulod, egy lábasba kis zsírt teszel, ebben megforgatod és vízzel puhára párolod, megsózod és egy kis törött borsot is teszel hozzá. Ugyanakkor felteszel egy kiló burgonyát és héjában megfőzöd, megtisztítod, karikára vágod. A párolt káposztát egy tűzálló tálba rétegesen, a karikára vágott burgonyával lerakod. A káposzta rétegekre pirított hagymát szórsz, a burgonyára pedig tejfelt locsolsz és utána sózod. Végül a tálat néhány percre a forró sütőbe teszed.

I. Na, úgy látom, keddre is kedvemre való ebédem lesz.

K. Meg is vagyunk a megbeszéléssel. Nem mondom, ha újdonságokat csinálok, mindig egy kis félelemmel fogok neki, hogy vajjon jól sikerül-e?

I. Ha mindent jól jegyeztünk le, akkor nem lesz felsülés. Isten veled.

K. A viszontlátásra.


Gépelte Simor Eszter