Menekülők (Újvidék)

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2021. május 21., 16:41-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mocsár Gábor hangjátéka

Szereplők:

Gáspár – Ferenczi Jenő

Eta – Romhányi Ibi

A férj – Horváth József

Öregember – Sánta Sándor

Fúrómester – Lőrincz Lajos

Szerk-Dramaturg Deák Ferenc

Zenei mt Varga Éva

Technikai mt Morislav Stajity

Hangfelveveő Fece Iván

A rendező mts Tóth Nándor

Rendezte dr. Cserés Miklós, a Magyar Rádió rendezője


Rádiósiapíó Menekülők 1977. JANUÄR 1—7. AZ ÜJ ESZTENDŐ első hetében Mocsár Gábor magyarországi író Menekülők című hangjátékát mutatta be az Újvidéki Rádió. A Ferenci Jenő (Gáspár), Romhá- nyi Ibi (Eta), Horváth József (A férj), Sántha Sándor (öregember) és Lőrincz Lajos (Fúrómester) alakításában sugárzott egyórás darab az otthonuktól távol élő vagy a különféle okokból otthonukat elvesztett emberek hányódását, vergődését ábrázolta; eközben is legerőteljesebben, legmegrázóbban a társtalanság és a magány szorításában őrlődő Gáspár és Eta sorsát. Az ő elrontott, megfeneklett életükről és mások sorsáról is szólva mendja Eta — nyilván az íróval együtt — a legfontosabbat, amikor így vall: „Egyiket az a rossz vére hajtja el a háztól, bele a világba, a másik meg a kenyere után megy; az egyiik menekülne a börtönéből, mert az otthon a börtön, a másik meg attól szenved, hogy nincs neki otthona, hanem mint a kivert kutya... Azt mondja, hogyha a torony tetején bajba kerülne, csak beleül a menekülő szánkóba, elrepül; hát aki a torony alatt meg a fák tövében él, megkötözve, az hogyan repülhetne onnan el, fel, valahova, akárhova? ...” Nos, ezt az elrepülést és felrepülést kísérli meg több hetes ismeretség után a tanyavilág csendjében szépen összemelegedett Gáspár és Eta, ámde kitömi, életükön változtatni mégsem tudnak, az utolsó — döntő — pillanatra már nem futja erejükből, bátorságukból, úgyhogy végül is mindkettőjük számára marad a vigasz, hogy talán még egyszer — ha nagyon rosz- szul alakul a sorsuk — találkoznak. A HALLGATÓ — a feliizzó tiszta szerelemre való tekintettel — ezt talán szívesen is vette volna, de érezte: elfogódottságra nincs joga, mivel időközben Eta férje is hazatért, s mint valami tékozló fiú, éppen élete rendezésén, jobbra fordításán fáradozik.

A tragédia így hát nesm oldódott lel az oly gyakran szokásos boldog végkifejlettel, hanem még inkább elmélyült, hiszen ily módon a két egymás felé sodródott ember is összeütközött, megütközéssel pedig — tudvalévőén — nem lehet új életet kezdeni. A KISSÉ HOSSZÚRA NYÚLT — bár mindvégig érdekfeszítő - — hang játékot dr. Cseres Miklós, a Magyar Rádió rendezője élvezetesen, hangulatosan, s harsány érzelmi kitörések nélkül rendezte meg, a férfi és női főszereplő Ferenci Jenő és Romnányi Ibi pedig szép, visszafogott, belülről izzó alakítást nyújtott. Já-» tékukból érződött, hogy ők — akiket a darab szerint egy-egy elrontott házasság már megviselt — még balsorsukban is reménykedni akarnak, lámpát akarnak gyújtani, noha mellettük — akár a fúrótoronyból drótkötélen menekülők mellett — baljósán süvít a szél.

Szűcs Imre

Magyar Szó, 1977. jan. 8

KÉP: Romhányi Ibi