Major Tamás

A Rádiójáték wikiből

Moliére: Scapin furfangjai - 1972. március 27. 19.34, Kossuth Rádió - Major Tamás Argante szerepében [1]

(Újpest, 1910. január 26. – Budapest, 1986. április 13.)

Kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, rendező, színházigazgató. A Színművészeti Akadémián 1930-ban végzett, 1931-ben szerződtette a Nemzeti Színház. Művészetében nem választható külön a színész, a rendező, a színészpedagógus, sőt a versmondó sem. 1945-től 1962-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt, majd főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, az 1982-ben alakult Katona József Színház társulatának alapító tagja.

A vérbő komédiától a legsötétebb tragédiáig terjedt játéka.

Szerepei közé sorolható: Tartuffe (Moliére: Tartuffe), az álszent, ravasz főhős, akivel sokan azonosítják, hiszen rendkívüli módon eltalálta Tartuffe karakterét ; Lear király (W. Shakespeare: Lear király), a csalódó családfő ; Hamlet (W. Shakespeare: Hamlet, dán királyfi), a habozó bölcs ifjú ; III. Richárd (W. Shakespeare: III. Richárd), a kíméletlen és kegyetlen király; Puntila úr (Brecht: Puntila úr és szolgája, Matti), a címszereplő, aki erőteljes, vaskos humorral kíséri a művet ; Lucifer vagy az Úr (Madách Imre: Az ember tragédiája): mindkét szerep nagy színészi tehetséget kíván, Lucifer, a mindig rosszra csábító, az Úr viszont az örök bölcs, így a két örök Erőt testesítik meg. Moór Jenő, (Csurka István: Döglött aknák) a reakciós volt úriosztály maradék megtestesítője, aki idegösszeomlással kórházba kerül.

Filmszerepei is kiemelkedőek, láthattuk számtalan mozi- és tévéfilmben, mint az Egri csillagokban (1968) Szulejmán szultánt ; A tizedes meg a többiekben (1965) Albertként, a pikírt inasként ; A kőszívű ember fiaiban (1964) császárpárti Baradlay Kázmérként ; Régi idők focijában (1973) dúsgazdag, kicsinyes mozitulajdonos Kerényi úrként; Mephistoban (1981) Kroge, színigazgatóként; Déryné, hol van?-ban (1975) az öreg színész, Jancsóként.

Egy felelőtlen, zseniális ripacs és egy hiú, mindenre kapható cinikus udvaronc keverékének nevezi Czímer József Közjáték című könyvében. Moriére Scapin furfangjai című komédiájából film változat is készült, Major Tamás Geronte szerepét alakította, akit a hangjáték változatban Kállai Ferenc játszott. Szinkronszerepben hallhatjuk a Viharos alkonyatban (1937) Dmitri Illarionovics Polezsajev nagyszakállú, kemény arcvonású professzorként, akit Nikolai Cherkasov alakított vagy a Casablancaban (1942) Carlként, akit a kedves arcú, ősz öregúr S.Z. Sakall testesített meg.

Forrás

(Vincze Erika)