Kováts Adél

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 16., 03:29-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[1]

1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol prózai szerepeket alakított, de vendégként operettekben, musicalekben is fellépett.1989 től 1993ig a kaposvári Csíki Gergely Színház tagja 1992-ben szabadfoglalkozású művész volt egy évig, 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja. Férje: Kováts Tibor táncművész.

Zappe László kritikája Kováts Adél játékáról Tennessee Williams: Vágyvillamos című drámájában: „Williams hősnőjéhez ugyanis hozzátartozik a darabból üvöltő közhely: a kifinomultság, az arisztokratikus értékek elkerülhetetlen pusztulása a durva, kegyetlen, kiüresedett világban. A dekadencia szépelgő tragédiája, amelynek mélyebb igazságában a hol naturális, hol humoros előadás kételyt ébresztene talán Blanche említett darabkritikája nélkül is. Hozzátartozna a könnyes részvét, az elnéző megbocsátás. És persze mindennek a tetejébe egy beérett, pályája csúcsán lévő, mindentudó színésznő ezernyi szakmai furfangja, színeinek és trükkjeinek fitogtatása. Kováts Adél alakításában mindez benne van – zárójelben. Hozzáigazítva az előadás furfangos játékosságához, kétkedő humorához. Több mint koncentrált, mély átélés, több mint ellenőrzött személyesség, több mint kritikai azonosulás vagy akár valamiféle életigazság. Magával ragadó csoda, amire fölösleges magyarázatot keresni.”

„Persze ma is meg kell olykor győznie rendezőit: tud karcos, groteszk, disszonáns lenni. Amúgy van meggyőzőereje.” – Sztankay Ádám kiritkája a 168ora.hu-n. Rendszeresen szinkronizál, főleg filmsorozatok szereplőinek költcsönzi hangját, ezek közül talán az egyik legsimertebb a Vészhelyzet című sorozatban alakított Carol Hathaway nővér karaktere, akit Julianna Margulies játszik, de volt már Katherine Hapburn és Monica Belucci magyarhangja is.

Forrás


(Tóth Enikő)