Keleten kél a nap

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen BTibi (vitalap | szerkesztései) 2021. március 20., 17:58-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A Turandot-mese ősi motívumából írta: Rácz György és Szűcs László.

Zenéjét Inocent Vince Ernő verseire szerezte: Losonczi Dezső

Vezényel: Lehel György

Rendező: Rácz György.

Leírás: A verses-zenés rádiójáték az ősi Turandot-mese motívumaiból készült. A mese új feldolgozása bátor kísérlet, olyan feldolgozó-elődök után, mint Gozzi, Schiller, vagy Puccini. Mégis, azt hisszük, ez a feldolgozás közelebb hozza a nép fantáziájában született eredetit, mely nem egyszerűen romantikus szerelmi történet, hanem a kegyetlen, önző császárlány és szabad tatárok ifjú népéből jött ifjú összecsapásában, a nép sanyargatója fölötti győzelmét hirdeti. Turandot szerepét Lukács Margit, az ifjú Kalafét pedig Gáti József alakítja.

Személyek: Turandot – Lukács Margit Altoum Császár, az atya – Kemény László Timur, az öreg tatár – Rátkay Márton Kalaf a fia – Gáti József Liu – Rafael Márta Perzsa herceg – Pándi Lajos A három mandarin – Tapolczay Gyula, Keleti László és Képesi József A három szolga – Rátonyi Róbert, Horváth Tivadar és Rozsos István A két rabszolgalány – Pogány Margit és Gaborjáni Klára Őr – Győző László Beszélő – Demeter Hedvig


Csatorna, időpont: Petőfi Rádió, 1950. június. 25. (vasárnap) 19.30