„Kategória:Hídfők a Végtelenben sorozat” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
(Új oldal, tartalma: „Rádiós szórakoztató műsorok 1977-ben Népszava 1977 jan. 7. p5 A szórakozásnak külön osztályt állítottak fel a rádióban, vezetője Szablyár Ferenc. ..…”)
 
(Eltávolította a lap teljes tartalmát)
 
1. sor: 1. sor:
Rádiós szórakoztató műsorok 1977-ben
 
  
Népszava 1977 jan. 7. p5
 
 
A szórakozásnak külön osztályt állítottak fel a rádióban, vezetője Szablyár Ferenc.
 
...
 
Hidfök a végtelenben a címe annak az újfajta tudományos-fantasztikus sorozatnak, amelyet 12 részesre terveztek, s amelvben a legismertebb sci-fi szerzők, hazaiak és külföldiek egyaránt megjelennek, 50—60 perces dramatizált regény- és novellarészek mellett- sci- fi hangjátékokat is hallhatunk 1977 közepétől kezdődően."
 
 
Háry Márta
 
 
 
*
 
HÍDFŐK A VÉGTELENBEN
 
Népszava 1979. dec. 6.
 
 
A jövőben minden megtörtént, ami rejtelmes, titokzatos vagy különös. A tudomány és a fantázia együttes erővel munkálkodik azon, hogy már ma minél többet tudjunk, ismerjünk, feltételezzünk ebből a világból, és a sci-fi irodalom termékeiből a rádióban is hallhassunk.
 
Az új sorozat — amelyet Kuczka Péter értő kézzel gondoz — első két adásában messzemenően kielégíthette várakozásunkat. A műfaj leeielesebb képviselői kantak helyet az interjúkkal, nvilatkozatokkal és magyarázatokkal tarkított adásban. A komplex műsorokban mini sci-fi hangjátékok is szerepeltek, s érthető lelkesedéssel nyugtázhattuk, hogy a rádiós akusztikai eszközök gazdag tara mennyire megfelel a műfaj megjelenítési feltételeinek.
 
Az egyik ilyen kishangjátékban Tomanek Nándor nagyszerű teljesítménye érdemelt figyelmet.
 
A havonta jelentkező sorozattal csupán annyi bajunk lehet, hogy sajnálatosan lecsökkenti a hallgatók számát az a tény, hogy a 3. műsorban, délelőtt hangzik el. A megnövekedett URH-adásidőt is ki kell tölteni, de e nagy gonddal készült, sokaknak szóló, egyaránt ismeretterjesztő és szórakoztató sorozat kedvezőbb műsoridőre tarthat igényt.
 
 
Háry Márta
 
 
*
 
 
HÍDFŐK A VÉGTELEKBEN
 
Népszava, 1980. január 16 (108. évfolyam)
 
 
Egy éven át tartott a Hídfők a végtelenben című sci-fi sorozat, a rádióhallgató pedig az egyre nagyobb tért hóditó műfaj hídfőállásait nagyon is a jelenben foglalhatta el. De még mindig nem elég gyors a sci-fi előrenyomulása.
 
A kiemelkedően nagyszerű műsor után idén megismétlik a sikeres sorozatot, a hozzáférhetőbb Kossuth adón hallhattuk most szombaton az egyik izgalmas adást, amelynek címe ez volt: A komputer nem tűr ellentmondást.
 
Jó, hogy újra hallhatjuk az emlékezetes számokat, — egy részüket a sci-fi irodalomból ismerhettük már, más részük merőben új —, de azt reméljük, az ismétlés után újabb, hasonlóan jól felépített, jól szerkesztett műsorokat kapunk. Korunk emberét ugyanis alighanem igencsak izgatják a tér és idő titokzatos lényei, jelenségei, eseményei, az űrhajók és más, ember vagy idegen élőlény alkotta szerkezetek, a jövő nagy kalandjai. Jogos tehát a kívánság: még, még. De nem a nyugati képeslapok, képregények szintjén. Hanem valahogy úgy, ahogy Kuczka Péter forgatókönyvei, László György szerkesztésében hallhatóvá váltak számunkra: irodalmi módon, tudálékosság, áltudományosság nélkül.
 
A sci-fi irodalom reprezentánsai nemzetközi és hazai hírnevüknek megfelelően kaptak helyet e műsorokban, elsősorban Lem, Bradbury, Aszimov, Wells. De a kevésbé ismertek is felvonultak. A kép teljességéhez a hazai szerzők gárdája még nem csatlakozott. Remélhetőleg ez nem várat sokáig magára.
 
 
 
== Adások ==
 
3. műspr, 10:00
 
 
1978. nov. 24. 11.05: Hídfők a végtelenben. Az első csodák
 
 
1978. dec. 22. Hídfők a végtelenben. Világok  a mi világunkon túl...
 
 
1979. január 19. Hídfők a végtelenben. ..Ide nekem a csillagokat” A műsorban — többek között — elhangzik Clifford D. Simák A Jupiteren. Bob Ottum Sok hűhó semmiért és Jean-Pierre Andrevon Ide nekem
 
nekem a csillagokat című müve.
 
 
1979. feb. 16.  Hídfők a végtelenben Az első találkozás
 
 
1979 ápr. 13 Hídfők a végtelenben A legyőzhetetlen idő
 
 
1979. máj. 11. 10.00: Hídfők a végtelenben A komputer nem tűr ellentmondást  Forgatókönyv: Kuczka Péter
 
 
1979 jún. 8.  Hídfők a végtelenben Én, a robot... A műsorban — többek között — elhangzik: Asimov Az eltűnt robot, Cooper Gyerekek és robotok, Var- savszkij Újra Sherlock Holmes című műve.
 
 
1979 júl. 6. Hídfők a végtelenben Ki hall engem? A műsorban többek között W. M. Miller Ki hall engem? és Gennagvíj Gór A kert című müve hangzik el
 
 
1979 aug. 3. 2001 — Ür-odisszeia Hangfantázia
 
 
1979 nov 23 Hídfők a végtelenben
 
 
1979. dec. 29. Hídfők a végtelenben Az idegenek köztünk vannak. A műsorban többek között elhangzik Dimitrij A. Bilenkin Eltörött az eszkuder, Allan Nourse A hamisítvány és Taku Magumara Világkiállítás című műve.
 
 
 
 
Ismétlés
 
 
1979 aug. 17.  K 11.00: Hídfők a végtelenben  „Ide nekem a csillagokat!” (Ism.)
 
 
1982
 

A lap jelenlegi, 2018. május 3., 20:10-kori változata

A(z) „Hídfők a Végtelenben sorozat” kategóriába tartozó lapok

A következő 2 lap található a kategóriában, összesen 2 lapból.