Ismeretterjesztés - olaszul

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2021. augusztus 12., 10:41-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Olaszország

Az Olasz Köztársaság különös sajátossága a rendkívül erős regionális szerveződés. A kis helyi közösségek, a város, gyakran sokkal meghatározóbb, mint a nemzeti összetartó erő. Ennek megfelelően kevés a valóban nemzeti rádióadó is viszont hatalmas számban burjánzanak a kis helyi adók, melyeken rengeteg kérészéletű, színvonalas vagy kevésbé színvonalas tudományos és ismeretterjesztő műsor kerül adásba. Ezeknek az érdemi rendszerezése csak az oldal állandó és Olaszország több pontján fizikailag jelenlévő szerkesztők állandó frissítőmunkája mellett lehetne lehetséges, mivel az interneten sokszor minimális információval vannak jelen.

Nemzeti rádiók tudományos ismeretterjesztő programjai

Hetente ötször, minden hétköznap. Olaszország mérvadó tudományos ismeretterjesztő rádió programja. Célja közérthetően elmagyarázni aktuális tudományos kérdéseket. Széles körből válogatnak témákat, igyekezve aktualitást is adni azoknak.

Műsorvezetők: Silvia Bencivelli, Paolo Conte, Marco Motta

Műsoridő: minden hétköznap 11-11.30

Egyéb formátum: Podcast

Heti magazin műsor. A program célja saját megfogalmazásuk szerint, hogy olyan tudományos kérdésekkel foglalkozzanak melyek a jövőbe mutatnak, így arról is beszélgetnek, milyen forradalmi változásokat hozhatnának életünkbe a jövő tudományos áttörései (például a hideg fúzió), vagy megpróbálják kibogozni a tényket egy-egy médiahype mögött (sertés-influenza).

Műsorvezető: Federico Pedrocchi

Műsoridő kb 40 perc: minden szombaton 20:00, ismétlés vasárnap 23:05

  • Pappappero, Radio 24

Ismeretterjesztés kimondottan gyerekeknek, 14 éven aluliaknak. A program mindig egy téma körül forog, de több oldalról próbálják minnél érdekesebben bemutatni a témát. A műsort a kritikusok dícsérik, sok pozitív visszajelzést kapott internetes fórumokon a szülőktől is. A műsorvezető igyekszik minnél izgalmasabbá tenni a gyerekek számára a tudományos gondolkodást, erősíteni a kíváncsiságukat.

Műsorvezető: Federico Taddia

Műsoridő: Minden vasárnap 10-11

Helyi rádiók tudományos ismeretterjesztő programjai

Beszégetős program, az "utca emberét" is sokat szólaltatják meg, feltárják, hogy a mindenhonnan érkező tudományos üzenetek (pl: fosszilis energiaforrások kontra újratermelődő energiaforrások, de akár a Higgs bozon), hogyan csapódnak le a mindennapi életbe, milyen diskurzus kezdődik körülöttük, sokszor politikai felhangokkal is.

Műsorvezető: Fabio de Sicot

Minden szombaton: 11:30-12:00

Egyéb formátum: Podcast

Minden pénteken 11.30

Area Science Park közreműködésével

Svájc

Il giardino di Albert, RSI2

A svájci olasz kanton ismeretterjesztő heti magazinja.

Műsorvezető: Clara Caverzasio Tanzi

Műsoridő: Vasárnap 10:35, ismétlés 22.00

Egyéb formátum: Podcast