„Feldolgozottság mértéke” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
 
(25 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 +
== Hogy épül fel egy szócikk? ==
 +
 +
A szócikkek három részből állnak:
 +
 +
1) Cím  -- ez a mű cime. A cim nem a szövegbe kerül, hanem automatikusan külön képződik, amikor a szócikket magát létrehozzuk (lásd lejjebb, az új szócikk létrehozását)
 +
 +
2) Törzsszöveg --  Ez a "szinlap", mely (minimum:) tartalmazza a szereposztást, a készitők felsorolását (stáblista), az első adás dátumát és a rádió megnevezését, ahol lement, valamint (extrák:) az ismétlések dátumait és ha van forrás hozzá, a darab ismertetését és esetleges ajánlókat. A bemutató dátuma úgy szerepeljen, hogy "Bemutató dátuma: 1900. március 1, 20:12, Kossuth rádió", az ismétlések dátuma: Ismétlés(ek): stb.
 +
 +
3) Kategóriák. Ezek teszik kereshetővé és kutathatóvá az adatbázist. A kategóriákat sima szövegként gépeljük be a szöveg végére, ilyen zárójelek közé. A kategória manuális beszúrására a wiki automatikusan összekapcsolja az oldalt más oldalakkal, ahol ugyanez a kategória szerepel. A kategóriák igy néznek ki:
 +
 +
Minimum kategóriák, ez mindenhova kell:
 +
 +
<nowiki>
 +
[[Category: Magyar rendezésű hangjátékok]]
 +
[[Category: Horvát szerzőjű hangjátékok]]
 +
[[Category: 1975-ben bemutatott hangjátékok]]
 +
[[Category: A Magyar Rádió hangjátékai]]
 +
[[Category: Makszim Jurjevics művei]]
 +
[[Category: Kőváry Katalin rendezései]]
 +
[[Category: Makszim Jurjevics dramaturgi munkái]]
 +
</nowiki>
 +
 +
 +
Plusz szerepelhetnek egyebek, például a műfaj (daljáték, krimi stb.) -- ezek pontos szóhasználatához érdemes egy másik műre rákeresni, hogy ott hogy szerepel, mert fontos hogy ez egységes legyen.
 +
<nowiki>
 +
[[Category: Dokumentumjátékok]]
 +
</nowiki>
 +
 +
== Feladatok 2021. első negyedév ==
 +
 +
Feladatok az adatbázisban:
 +
* Hiányzó hangjátékok felvitele. Ez történhet a fenti hiánylista alapján (ha pótoltad, törölni kell a listából a feldolgozott időszakot)
 +
** Hiányzó idők felvitele
 +
** Hiányzó rádiók felvitele
 +
** Új anyagok felvitele
 +
 +
* Duplikátumok, triplikátumok stb. kigyomlálása (lásd alább).
 +
* Nem hangjátékok kigyomlálása. A szinházi közvetitéseket meghagyjuk, és a felolvasásokat, dokumentumjátékokat is, de a kategóriáknál ezeket megfelelően jelöljük (szinházi közvetités ill. felolvasás, dokumentumjáték kategórával).
 +
* 10 perces esti mesék, tudományos műsorok, riportműsorok mind törlendőek ("Törlésre javaslom" kategória).
 +
* Marad minden, aminek az alcime rádiójáték, hangjáték, rádiószinház, zsebrádiószinház, rádiószatira, rádiómontázs, és ehhez hasonló megjelölés, akkor is, ha nincs részletes információ róla.
 +
 +
 +
 +
== Az oldalak duplikátum-tisztitásáról ==
 +
 +
1. Nézd meg az Összes lap listáját
 +
http://radiojatek.elte.hu/index.php?title=Speciális:Az_összes_lap_listája
 +
(Lehet a tetején listázni más betűtől is)
 +
 +
2. Keress olyan cimet, ami többször fordul elő egymás alatt, de más-más alakban. Ezekkel kell dolgozni.
 +
 +
3. A sok cimből meg kell határozni, hogy melyik ugyanaz a hangjáték (azaz tényleg duplikátum) és melyik más hangjáték (másnak számit: azonos cim, azonos mű, de más rendezésében, más évben, más szereplőkkel, vagy akár más mű de azonos cimen). Ami ugyanaz (azonos mű, rendezés, szereplők, azaz azonos felvétel) az azért szerepel többször, mert véletlenül az ismétlést is felvitte valaki. A tartalom ellenőrizhető a fenti linkeken (források), az MTVA ssajtóarchivumban vagy az Arcanumban levő rádióújságok alapján.
 +
 +
4. Az azonos művet tartalmazó lapokat egyesiteni kell: az egyes lapokon levő információkat egy lapra rávinni, aminek a cime legyen helyes és csak akkor legyen utána évszám, ha ténylegesen egy másik felvétel/mű is létezik azonos cimen (akkor annak is kell évszám a cimébe). Ha mindegyik lap azonos felvételt tartalmaz, akkor nem kell évszám a cimbe.
 +
Az egyesités során ne vesszen el információ! A végső lap tartalmazza a bemutató dátumát (Bemutató: xxx) és az ismétlések dátumát is (Ismétlés: xx). Az új lapon, ha valamelyiken volt, legyen meg a szereposztás és korabeli tartalomleirás, kritika stb. is. A szerkesztést a szerkesztés fülre kattintva lehet elkezdeni és a mentésre kattintva befejezni. Nem kell az indoklás mezőt kitölteni!
 +
 +
5. A törlendő lapokhoz illeszd be a      '''Category:Törlésre javaslom'''      kategórianevet (a két zárójelen belülre) a kategóriák közé.
 +
 +
6. Ha valamelyik lapról látod, hogy nem jó, de nem tudod  megoldani, illeszd be:  '''Category:Még tisztázandó lapok'''    a kategóriák közé.
 +
 +
8. Ha nem lehetne átnevezni egy lapot, szúrd be az  '''Category:Átnevezésre javaslom'''  kategóriát. A lap átvnevezésekor felajánlhat a wiki egy bepipált gombot, ami szerint az átnevezés egyben átriányitás lesz, és az eredeti lapot megtartja, majd létrehoz egy újat, amire egy átirányitást tesz. Ha lehet, ne válasszuk az átirányitást.
 +
 +
 +
++++ Az oldal cime a rádiójáték cime legyen. A szerző neve, vagy a "rádiójáték" stb. megjelölés ne szerepeljen a cimben
 +
 +
++++ A "XY műve" kategória a szerzőre utal. A rendező kategóriája: "XY rendezései". A dramaturg = rádióra alkalmazó kategóriája: "XY dramaturgi munkái".
 +
 +
++++ A csupa nagybetűs cimű lapok cimét alakitsd át normál betűssé. Az átnevezés fülre kattintva lehet ezt megtenni. FONTOS hogy az átirányitás opció automatikusan bekapcsol, azt kapcsold ki ("Átirányítás készítése a régi címről az új címre" NE legyen kipipálva)! Ha mégse sikerült, az eredeti lapból átirányitás lesz -- ezt törlésre kell javasolni ez esetben.
 +
 +
++++ A láthatóan értelmetlen, vagy nem hangjátékot/dokumentumjátékot tartalmazó cimeket is törlésre kell javasolni.
 +
 +
++++ Üres sor megjelenitéséhez KETTŐ entert kell nyomni!
 +
 +
++++ Nézd át az oldal alján levő kategóriákat is, hogy az is rendben van-e.
 +
 +
++++ Nézd meg még egyszer, hogy a dátum a kategóriában (pl. 2000-ben bemutatott hangjátékok) tényleg az első bemutató dátuma-e (annak kell lennie)
 +
 +
++++ Figyelj rá, hogy a kategóriáknál mindig a "hangjáték", "hangjátéka" szót használjuk és nem a rádiójáték szót!!
 +
 +
 +
== Több, azonos című hangjáték esetén ==
 +
 +
Ha a duplum keresés során kiderül, hogy az azonos cimek nem ismétlések, hanem különböző felvételek vagy művek, akkor az eljárás a következő:
 +
 +
* Az egyes címeket át kell nevezni úgy, hogy a cim után zárójelben az első bemutató évszáma szerepeljen: '''Ez a cim (1988)''' és '''Ez a cim (2012)'''. Átnevezéskor az "átnevezés" fülön történik. Figyelj, hogy ne legyen kijelölve az átirányitás opció (ha van ilyen)!! Ha mégis átirányitás történt, az eredeti oldalon törölni kell az átirányitást és ez lesz az egyértelműsitő lap.
 +
 +
* Ha átneveztük az önálló lapokat, akkor létre kell hozni egy egyértelműsitő lapot, ahol csak linkek vannak minden változatra.  Az egyértelműsitő lap az eredeti cim, évszám nélkül. Ezt létehozni úgy kell, mint bármely más oldalt, lásd alább.
 +
 +
* Az új lapra, amin csak a cim van, be kell irogatni a változatok cimeit (Cim (1999)), belső linkké tenni (kijelölés → Ab ikon) és elmenteni, kategóriák nélkül.
 +
 +
 +
 +
 +
 +
== Új oldal létrehozása - új felhasználóknak ==
 +
 +
Új oldalt igy tudsz létrehozni, azaz még hiányzó hangjátékot hozzáadni (ha a keresés során nem találtad):
 +
 +
'''A) lehetőség'''
 +
 +
Keress rá az oldalra a keresőben! Ha van találat, akkor ugye nem kell új oldal. Ha nincs találat, akkor megjelenik automatikusan egy piros linkként az oldal cime, erre kattintva már szerkeszthető is az új oldal.
 +
 +
'''B) lehetőség'''
 +
 +
1. Belépés után nézd meg a saját szerkesztői oldalad. (jobbra fenn a user neved a kis fej ikonnal)  Ez a "homokozó", ahol kisérletezhetsz.  Ha ez még piros, kattints rá és hozd létre (gombbal). Ha már létrehoztad, kék lesz a link. Most már tudsz beleirni, a szerkesztés füllel.
 +
 +
1. Ird be a hangjáték cimét a saját oldaladra. A cimben ne legyen a szerző neve, sem az hogy "cim", csak a cim.
 +
 +
2. Jelöld ki, kattints az Ab ikonra. A wiki létrehoz két zárójelet a szöveg két oldalán. Ezzel linkkké teszi.
 +
 +
3. Mentsd el a lap módositásait. Ha nincs még ilyen oldal, piros lesz. Ha van, kék! Ez esetben ez a cim már szerepel az adatbázisban. Lehet  hogy ez az a hangjáték, de lehet hogy csak a cim azonos és más a két mű vagy feldolgozás. Kattints rá.
 +
 +
4. Ezzel belépsz az új oldalra. Most ird bele az oldal tartalmát: a hangjáték adatait, leirását, a bemutató pontos dátumát, a bemutató rádió nevét és a kategóriákat.
 +
 +
A kategórianeveket neked kell hozzáadni a lap alján. Itt van néhány példa, ez copy-paste-elhető az oldal végére, átirva a neveket, dátumot, rádió nevét stb. a megfelelőre:
 +
 +
<nowiki>
 +
[[Category: Magyar rendezésű hangjátékok]]
 +
[[Category: Horvát szerzőjű hangjátékok]]
 +
[[Category: 1975-ben bemutatott hangjátékok]]
 +
[[Category: A Magyar Rádió hangjátékai]]
 +
[[Category: Makszim Jurjevics művei]]
 +
[[Category: Kőváry Katalin rendezései]]
 +
[[Category: Dokumentumjátékok]]
 +
</nowiki>
 +
 +
A "Magyar Rádió"-ként nevezzük meg, ha a bemutató a Kossuth, Petőfi, Bartók rádióban, vagy a 3. műsorban hangzott el. 
 +
 +
 +
Utána a saját oldaladról törölheted is a linket, de meg is tarthatod.
 +
 +
5. Mentsd el. Ha rossz címen mentetted el, add hozzá a következő kategóriát: Átnevezendő lapok, és ird az oldal elejére, hogy mire kellene átnevezni. Ha teljesen rossz, mert pl. már van ugyanilyan tartalmú oldal, Törlendő lapok kategóriaként jelöld. Átnevezni és törölni csak az adminnak van jogosultsága.
 +
 +
Mentés előtt ctrl+a és ctrl+c-vel mentsd a memóriába az oldal tartalmát, mert a szerver néha leold, és ez csak mentéskor derül ki: minden új adat elveszett. Ha a memóriába teszed, könnyen visszahozható (belépsz és ctrl+v-vel bemásolod).
 +
 +
 +
 +
== Elveszett az oldal! ==
 +
 +
 +
Időnként leválaszt a radiojatek.elte.h szerver. Ilyenkor eltűnnek az addig nem mentett adatok. Érdemes a nagyobb munkákat notepad-ben szerkeszteni, vagy időnként ctrl+a és ctrl+c-vel a memóriába menteni ha esetleg a szerver eltűnne.
 +
 +
== Feldolgozatlan időpontok ==
 +
 +
 
Jelenleg az adatbázisban 1946-től a jelenig a következő időpontok nincsenek feldolgozva:
 
Jelenleg az adatbázisban 1946-től a jelenig a következő időpontok nincsenek feldolgozva:
  
59. sor: 204. sor:
  
 
== FORRÁSOK ==
 
== FORRÁSOK ==
 +
 +
Általában bármilyen információ hiányzik, itt található meg kereséssel:
  
  
83. sor: 230. sor:
 
1956 dec https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/33864 ELTE Egyetemi Könyvtár: 1956. decemberi Magyar Rádió, két vagy három szám elérhető online  
 
1956 dec https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/33864 ELTE Egyetemi Könyvtár: 1956. decemberi Magyar Rádió, két vagy három szám elérhető online  
  
1957-2007 [https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=rtv Rádióújság 1956-2007]
+
'''1957. okt - 2007 [https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=rtv Rádióújság 1956-2007]'''
 
DE NINCS 1988. jan-júl, 1989. jan-júl, 1998. jan-aug, 2000. ápr-szept
 
DE NINCS 1988. jan-júl, 1989. jan-júl, 1998. jan-aug, 2000. ápr-szept
  
2006-2021 Új és  ismételt hangjátékok, amik lementek a Magyar Rádióban, meghallgathatóak és '''adatlappal''' elérhetőek: http://nava.hu/
+
'''2006-2021 http://nava.hu/''' Új és  ismételt hangjátékok, amik lementek a Magyar Rádióban, meghallgathatóak és '''adatlappal''' elérhetőek:  
  
 
2014-18 https://mecenatura.mediatanacs.hu/cseres Cserés pályázaton nyert hangjátékok -- sok NEM Magyar Rádiós is!
 
2014-18 https://mecenatura.mediatanacs.hu/cseres Cserés pályázaton nyert hangjátékok -- sok NEM Magyar Rádiós is!
103. sor: 250. sor:
 
https://hungarotonmusic.com/search
 
https://hungarotonmusic.com/search
  
 +
 +
[https://kanetaprodukcio.com/hangjatekok/ Kaneta]
  
 
Hangjátéksávok:
 
Hangjátéksávok:
109. sor: 258. sor:
 
Szombat 21-22
 
Szombat 21-22
  
[[2017. Hallgatói oldalak]]
+
 
 
 
 
Arcanum: Magyar Rádió néhány lapszám és Magyar Rádió Ujság 1928/29 elérhető
 
  
== Az oldalak duplikátum-tisztitásáról ==
+
[[Category:Page]]
 
 
 
 
1. Nézd meg az Összes lap listáját
 
http://radiojatek.elte.hu/index.php?title=Speciális:Az_összes_lap_listája
 
(Lehet a tetején listázni más betűtől is)
 
 
 
2. Keress olyan cimet, ami többször fordul elő egymás alatt, de más-más alakban. Ezekkel kell dolgozni.
 
 
 
3. A sok cimből meg kell határozni, hogy melyik ugyanaz a hangjáték (azaz tényleg duplikátum) és melyik más hangjáték (másnak számit: azonos cim, azonos mű, de más rendezésében, más évben, más szereplőkkel, vagy akár más mű de azonos cimen). Ami ugyanaz (azonos mű, rendezés, szereplők, azaz azonos felvétel) az azért szerepel többször, mert véletlenül az ismétlést is felvitte valaki.
 
 
 
4. Az azonos művet tartalmazó lapokat egyesiteni kell: az egyes lapokon levő információkat egy lapra rávinni, aminek a cime legyen helyes és csak akkor legyen utána évszám, ha ténylegesen egy másik felvétel/mű is létezik azonos cimen (akkor annak is kell évszám a cimébe). Ha mindegyik lap azonos felvételt tartalmaz, akkor nem kell évszám a cimbe.
 
Az egyesités során ne vesszen el információ! A végső lap tartalmazza a bemutató dátumát (Bemutató: xxx) és az ismétlések dátumát is (Ismétlés: xx). Az új lapon, ha valamelyiken volt, legyen meg a szereposztás és korabeli tartalomleirás, kritika stb. is. A szerkesztést a szerkesztés fülre kattintva lehet elkezdeni és a mentésre kattintva befejezni. Nem kell az indoklás mezőt kitölteni!
 
 
 
5. A törlendő lapokhoz illeszd be a      '''Category:Törlésre javaslom'''      kategórianevet (a két zárójelen belülre) a kategóriák közé.
 
 
 
6. Ha valamelyik lapról látod, hogy nem jó, de nem tudod  megoldani, illeszd be:  '''Category:Még tisztázandó lapok'''    a kategóriák közé.
 
 
 
7. Ha több különböző felvétel/mű van azonos cimen, akkor ez az elnevezési eljárás: '''Ez a cim (1988)''' és '''Ez a cim (2012)'''
 
 
 
+ A csupa nagybetűs cimű lapok cimét alakitsd át normál betűssé. Az átnevezés fülre kattintva lehet ezt megtenni. FONTOS hogy az átirányitás opció automatikusan bekapcsol, azt kapcsold ki ("Átirányítás készítése a régi címről az új címre" NE legyen kipipálva)! Ha mégse sikerült, az eredeti lapból átirányitás lesz -- ezt törlésre kell javasolni ez esetben.
 
 
 
++ A láthatóan értelmetlen, vagy nem hangjátékot/dokumentumjátékot tartalmazó cimeket is törlésre kell javasolni.
 
 
 
+++ Üres sor megjelenitéséhez KETTŐ entert kell nyomni!
 
 
 
++++ Nézd át az oldal alján levő kategóriákat is, hogy az is rendben van-e.
 

A lap jelenlegi, 2021. augusztus 12., 10:43-kori változata

Hogy épül fel egy szócikk?

A szócikkek három részből állnak:

1) Cím -- ez a mű cime. A cim nem a szövegbe kerül, hanem automatikusan külön képződik, amikor a szócikket magát létrehozzuk (lásd lejjebb, az új szócikk létrehozását)

2) Törzsszöveg -- Ez a "szinlap", mely (minimum:) tartalmazza a szereposztást, a készitők felsorolását (stáblista), az első adás dátumát és a rádió megnevezését, ahol lement, valamint (extrák:) az ismétlések dátumait és ha van forrás hozzá, a darab ismertetését és esetleges ajánlókat. A bemutató dátuma úgy szerepeljen, hogy "Bemutató dátuma: 1900. március 1, 20:12, Kossuth rádió", az ismétlések dátuma: Ismétlés(ek): stb.

3) Kategóriák. Ezek teszik kereshetővé és kutathatóvá az adatbázist. A kategóriákat sima szövegként gépeljük be a szöveg végére, ilyen zárójelek közé. A kategória manuális beszúrására a wiki automatikusan összekapcsolja az oldalt más oldalakkal, ahol ugyanez a kategória szerepel. A kategóriák igy néznek ki:

Minimum kategóriák, ez mindenhova kell:

[[Category: Magyar rendezésű hangjátékok]]
[[Category: Horvát szerzőjű hangjátékok]]
[[Category: 1975-ben bemutatott hangjátékok]]
[[Category: A Magyar Rádió hangjátékai]]
[[Category: Makszim Jurjevics művei]]
[[Category: Kőváry Katalin rendezései]]
[[Category: Makszim Jurjevics dramaturgi munkái]]


Plusz szerepelhetnek egyebek, például a műfaj (daljáték, krimi stb.) -- ezek pontos szóhasználatához érdemes egy másik műre rákeresni, hogy ott hogy szerepel, mert fontos hogy ez egységes legyen.

[[Category: Dokumentumjátékok]]

Feladatok 2021. első negyedév

Feladatok az adatbázisban:

 • Hiányzó hangjátékok felvitele. Ez történhet a fenti hiánylista alapján (ha pótoltad, törölni kell a listából a feldolgozott időszakot)
  • Hiányzó idők felvitele
  • Hiányzó rádiók felvitele
  • Új anyagok felvitele
 • Duplikátumok, triplikátumok stb. kigyomlálása (lásd alább).
 • Nem hangjátékok kigyomlálása. A szinházi közvetitéseket meghagyjuk, és a felolvasásokat, dokumentumjátékokat is, de a kategóriáknál ezeket megfelelően jelöljük (szinházi közvetités ill. felolvasás, dokumentumjáték kategórával).
 • 10 perces esti mesék, tudományos műsorok, riportműsorok mind törlendőek ("Törlésre javaslom" kategória).
 • Marad minden, aminek az alcime rádiójáték, hangjáték, rádiószinház, zsebrádiószinház, rádiószatira, rádiómontázs, és ehhez hasonló megjelölés, akkor is, ha nincs részletes információ róla.


Az oldalak duplikátum-tisztitásáról

1. Nézd meg az Összes lap listáját http://radiojatek.elte.hu/index.php?title=Speciális:Az_összes_lap_listája (Lehet a tetején listázni más betűtől is)

2. Keress olyan cimet, ami többször fordul elő egymás alatt, de más-más alakban. Ezekkel kell dolgozni.

3. A sok cimből meg kell határozni, hogy melyik ugyanaz a hangjáték (azaz tényleg duplikátum) és melyik más hangjáték (másnak számit: azonos cim, azonos mű, de más rendezésében, más évben, más szereplőkkel, vagy akár más mű de azonos cimen). Ami ugyanaz (azonos mű, rendezés, szereplők, azaz azonos felvétel) az azért szerepel többször, mert véletlenül az ismétlést is felvitte valaki. A tartalom ellenőrizhető a fenti linkeken (források), az MTVA ssajtóarchivumban vagy az Arcanumban levő rádióújságok alapján.

4. Az azonos művet tartalmazó lapokat egyesiteni kell: az egyes lapokon levő információkat egy lapra rávinni, aminek a cime legyen helyes és csak akkor legyen utána évszám, ha ténylegesen egy másik felvétel/mű is létezik azonos cimen (akkor annak is kell évszám a cimébe). Ha mindegyik lap azonos felvételt tartalmaz, akkor nem kell évszám a cimbe. Az egyesités során ne vesszen el információ! A végső lap tartalmazza a bemutató dátumát (Bemutató: xxx) és az ismétlések dátumát is (Ismétlés: xx). Az új lapon, ha valamelyiken volt, legyen meg a szereposztás és korabeli tartalomleirás, kritika stb. is. A szerkesztést a szerkesztés fülre kattintva lehet elkezdeni és a mentésre kattintva befejezni. Nem kell az indoklás mezőt kitölteni!

5. A törlendő lapokhoz illeszd be a Category:Törlésre javaslom kategórianevet (a két zárójelen belülre) a kategóriák közé.

6. Ha valamelyik lapról látod, hogy nem jó, de nem tudod megoldani, illeszd be: Category:Még tisztázandó lapok a kategóriák közé.

8. Ha nem lehetne átnevezni egy lapot, szúrd be az Category:Átnevezésre javaslom kategóriát. A lap átvnevezésekor felajánlhat a wiki egy bepipált gombot, ami szerint az átnevezés egyben átriányitás lesz, és az eredeti lapot megtartja, majd létrehoz egy újat, amire egy átirányitást tesz. Ha lehet, ne válasszuk az átirányitást.


++++ Az oldal cime a rádiójáték cime legyen. A szerző neve, vagy a "rádiójáték" stb. megjelölés ne szerepeljen a cimben

++++ A "XY műve" kategória a szerzőre utal. A rendező kategóriája: "XY rendezései". A dramaturg = rádióra alkalmazó kategóriája: "XY dramaturgi munkái".

++++ A csupa nagybetűs cimű lapok cimét alakitsd át normál betűssé. Az átnevezés fülre kattintva lehet ezt megtenni. FONTOS hogy az átirányitás opció automatikusan bekapcsol, azt kapcsold ki ("Átirányítás készítése a régi címről az új címre" NE legyen kipipálva)! Ha mégse sikerült, az eredeti lapból átirányitás lesz -- ezt törlésre kell javasolni ez esetben.

++++ A láthatóan értelmetlen, vagy nem hangjátékot/dokumentumjátékot tartalmazó cimeket is törlésre kell javasolni.

++++ Üres sor megjelenitéséhez KETTŐ entert kell nyomni!

++++ Nézd át az oldal alján levő kategóriákat is, hogy az is rendben van-e.

++++ Nézd meg még egyszer, hogy a dátum a kategóriában (pl. 2000-ben bemutatott hangjátékok) tényleg az első bemutató dátuma-e (annak kell lennie)

++++ Figyelj rá, hogy a kategóriáknál mindig a "hangjáték", "hangjátéka" szót használjuk és nem a rádiójáték szót!!


Több, azonos című hangjáték esetén

Ha a duplum keresés során kiderül, hogy az azonos cimek nem ismétlések, hanem különböző felvételek vagy művek, akkor az eljárás a következő:

 • Az egyes címeket át kell nevezni úgy, hogy a cim után zárójelben az első bemutató évszáma szerepeljen: Ez a cim (1988) és Ez a cim (2012). Átnevezéskor az "átnevezés" fülön történik. Figyelj, hogy ne legyen kijelölve az átirányitás opció (ha van ilyen)!! Ha mégis átirányitás történt, az eredeti oldalon törölni kell az átirányitást és ez lesz az egyértelműsitő lap.
 • Ha átneveztük az önálló lapokat, akkor létre kell hozni egy egyértelműsitő lapot, ahol csak linkek vannak minden változatra. Az egyértelműsitő lap az eredeti cim, évszám nélkül. Ezt létehozni úgy kell, mint bármely más oldalt, lásd alább.
 • Az új lapra, amin csak a cim van, be kell irogatni a változatok cimeit (Cim (1999)), belső linkké tenni (kijelölés → Ab ikon) és elmenteni, kategóriák nélkül.Új oldal létrehozása - új felhasználóknak

Új oldalt igy tudsz létrehozni, azaz még hiányzó hangjátékot hozzáadni (ha a keresés során nem találtad):

A) lehetőség

Keress rá az oldalra a keresőben! Ha van találat, akkor ugye nem kell új oldal. Ha nincs találat, akkor megjelenik automatikusan egy piros linkként az oldal cime, erre kattintva már szerkeszthető is az új oldal.

B) lehetőség

1. Belépés után nézd meg a saját szerkesztői oldalad. (jobbra fenn a user neved a kis fej ikonnal) Ez a "homokozó", ahol kisérletezhetsz. Ha ez még piros, kattints rá és hozd létre (gombbal). Ha már létrehoztad, kék lesz a link. Most már tudsz beleirni, a szerkesztés füllel.

1. Ird be a hangjáték cimét a saját oldaladra. A cimben ne legyen a szerző neve, sem az hogy "cim", csak a cim.

2. Jelöld ki, kattints az Ab ikonra. A wiki létrehoz két zárójelet a szöveg két oldalán. Ezzel linkkké teszi.

3. Mentsd el a lap módositásait. Ha nincs még ilyen oldal, piros lesz. Ha van, kék! Ez esetben ez a cim már szerepel az adatbázisban. Lehet hogy ez az a hangjáték, de lehet hogy csak a cim azonos és más a két mű vagy feldolgozás. Kattints rá.

4. Ezzel belépsz az új oldalra. Most ird bele az oldal tartalmát: a hangjáték adatait, leirását, a bemutató pontos dátumát, a bemutató rádió nevét és a kategóriákat.

A kategórianeveket neked kell hozzáadni a lap alján. Itt van néhány példa, ez copy-paste-elhető az oldal végére, átirva a neveket, dátumot, rádió nevét stb. a megfelelőre:

[[Category: Magyar rendezésű hangjátékok]]
[[Category: Horvát szerzőjű hangjátékok]]
[[Category: 1975-ben bemutatott hangjátékok]]
[[Category: A Magyar Rádió hangjátékai]]
[[Category: Makszim Jurjevics művei]]
[[Category: Kőváry Katalin rendezései]]
[[Category: Dokumentumjátékok]]

A "Magyar Rádió"-ként nevezzük meg, ha a bemutató a Kossuth, Petőfi, Bartók rádióban, vagy a 3. műsorban hangzott el.


Utána a saját oldaladról törölheted is a linket, de meg is tarthatod.

5. Mentsd el. Ha rossz címen mentetted el, add hozzá a következő kategóriát: Átnevezendő lapok, és ird az oldal elejére, hogy mire kellene átnevezni. Ha teljesen rossz, mert pl. már van ugyanilyan tartalmú oldal, Törlendő lapok kategóriaként jelöld. Átnevezni és törölni csak az adminnak van jogosultsága.

Mentés előtt ctrl+a és ctrl+c-vel mentsd a memóriába az oldal tartalmát, mert a szerver néha leold, és ez csak mentéskor derül ki: minden új adat elveszett. Ha a memóriába teszed, könnyen visszahozható (belépsz és ctrl+v-vel bemásolod).


Elveszett az oldal!

Időnként leválaszt a radiojatek.elte.h szerver. Ilyenkor eltűnnek az addig nem mentett adatok. Érdemes a nagyobb munkákat notepad-ben szerkeszteni, vagy időnként ctrl+a és ctrl+c-vel a memóriába menteni ha esetleg a szerver eltűnne.

Feldolgozatlan időpontok

Jelenleg az adatbázisban 1946-től a jelenig a következő időpontok nincsenek feldolgozva:

Minden 1946 előtt

1945.05.01-12.31 // 32 weeks

1955 jan. 1. - febr.30 // 8 weeks

1972. júl. 1. - aug. 31. // 4 weeks

1993. mar-apr 31 // 8 weeks

1993. nov-dec // 8 weeks

1988.05-06. NINCS KÉSZ, KÖNYVTÁRAZÁS SZÜKSÉGES // 8 weeks

1995. jul-aug. // 8 weeks

2001. 47. // 1 week

2001 jan-feb // 8 weeks

2005. 45. lapszám, november 7-től 13-ig // 1 week

A 2002. január - április közötti időtartamból egyetlen lapszám sem elérhető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből pedig az alábbi lapszámok hiányoznak - ezek hiánya a 2002-es mappa borítóoldalán fel van tüntetve: 1.szám: 2001.12.31 - 2002.01.06. 3-6. szám: 2002.01.14 - 2002.02.10. 13. szám: 2002.03.25 - 2002.03-31. 15-16. szám. 2002.04.08 - 2002.04.21. Ezen lapszámok hozzáférhetetlensége miatt a fenti 2002. január és április között bemutatott hangjátékokról készült bibliográfia hiányos! // 7 weeks

2011 okt-dec (részleges) // 8 weeks

2014 0902-2015 0420 // 32 weeks

2015.0714-0803 // 3 weeks

2015. 0421-0511 // 3 weeks

2015.1208-1228 // 3 weeks

2016.0830-0919 // 2 weeks

2015.0804-0824 // 3 weeks

2016.1011-1031 // 3 weeks

2017.0214-0306 // 8 weeks

2017.0509-0529 // 3 weeks

2017.06.01-2019.12.31 // 130 weeks

2018. januártól a rádióújság megszűnt.

2019 után minden új hangjáték (az MTVA már nem közli a hangjátékok címét az online felületén sem)


FORRÁSOK

Általában bármilyen információ hiányzik, itt található meg kereséssel:


FONTOS!! Ha átnéztél a fentiekből / lentiekből egy részt, EZEN AZ OLDALON jegyezd föl a változást (módositsd az átnézett / át nem nézett részt - ne töröld ki a forrásokat, hanem ird utána hogy ÁTNÉZVE 19xxx-19xxx)


Vegyes/MTVA MTVA Rádióarchivumból nyilvánossá tett darabok

1928-29 MTVA sajtóarchivum Magyar Rádió Ujság https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=mru (MTVA archivumban CSAK kép van, de kereshető - ctrl+c nem működik)

1926, 28, 29, 31 Magyar Rádió Ujság és Rádió Ujság https://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/MagyarRadioUjsag/

1937, 42 Rádióélet https://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/Radioelet/ (lehet szöveget is másolni!)

1932-1944. okt. 15 https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=rel MTVA sajtóarchivum Rádióélet

1945. nov 19 (1. szám) -1956 Rádióújság 1946-1955 DE NINCS 1945 november 25-dec 31, 1956. november-december

1948 Magyar Rádió https://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/MagyarRadio/

1956 jan-szept https://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/MagyarRadio/

1956 dec https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/33864 ELTE Egyetemi Könyvtár: 1956. decemberi Magyar Rádió, két vagy három szám elérhető online

1957. okt - 2007 Rádióújság 1956-2007 DE NINCS 1988. jan-júl, 1989. jan-júl, 1998. jan-aug, 2000. ápr-szept

2006-2021 http://nava.hu/ Új és ismételt hangjátékok, amik lementek a Magyar Rádióban, meghallgathatóak és adatlappal elérhetőek:

2014-18 https://mecenatura.mediatanacs.hu/cseres Cserés pályázaton nyert hangjátékok -- sok NEM Magyar Rádiós is!

2020s Klubrádió hangjátékai

2020s Karc FM hangjátékai

2021, utolsó 60 nap ismétlés és új MTVA 60 napra vissza


Egyéb műhelyek hangjátékai

http://marosvasarhelyiradio.ro/musorok A Marosvásárhelyi Rádió hangjátékai dátum nélkül és 2014-es

https://hungarotonmusic.com/search


Kaneta

Hangjátéksávok: Vasárnap 01-02 Vasárnap 20-22 Szombat 21-22