Avar István

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 16., 00:35-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[1]

1931. március 20-án Egercsehiben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben végzett, ezután a Pécsi Nemzeti Színház művésze lett. 1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, 1985-től ismét a Madách Színház tagja. Nyugdíjazása után a Pesti Színház előadásain lép fel vendégként.

A Jászai Mari-díjas és A Nemzet Színésze díjjal kitüntetett színész számos magyar filmben szerepelt. Többek között: Hattyúdalban Palit (1963), Szegénylegényekben könyörtelen vallatót (1965), Ötvös Csöpi-féle vígjátékokban,mint a Hamis a babában (1991) és Az elvarázsolt dollárban (1985), A gyertyák csonkig égnekben egy megkeseredett öregembert, Henriket (2005), Hahó, Öcsi!-ben (1971) pedig szemetes szerepét játszotta. Erőteljes, kellemes orgánuma, eszköztelen játékstílusa igazi szakmai-és közönségsikert hozott. Emellett szép magyar beszédét is emlegetik.

Szinkronszínészként kölcsönözte többek között: Halálos fegyver 2. második szinkronváltozatában: Arjen Rudd szerepében Joss Ackland, az akkor hatvanegy éves, kemény arcvonású, őszes férfi hangját;

Koldus és királylány (1997) -ban: Epos szerepében Max von Sydow hangját, aki ősz, vékony és félelmetes öregemberként tűnik fel;

Monte Cristo grófja (2002) -ban: az idős tudós, Faria abbé szerepében a hetvenkét éves Richard Harris hangját.

Pályafutásának ötven éve alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el: Emlékezetes volt, mint Stanley, a féktelen, akaratos és durva férj (Tennessee Williams: A vágy villamosa); Antonio, a heves, idős úr (W.Shakespeare: Sok hűhó semmiért); Pirard abbé, a kimért férfi (Stendal: Vörös és fekete); vagy mint Henrik, az idős katonaember (Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek).


Források

(Vincze Erika)