A visszautasított honvéd

A Rádiójáték wikiből

Bemutató: 1999. augusztus 22., 21:04, Kossuth

56 perc

Magyar Honvédsorsok

Kocsis István hangjátéka

A felvételt Cornides Tamás és Váli Mariann készítette. Zenéjét összeállította: Demjén Erzsébet. Dramaturg: Solténszky Tibor. Rendező: Halmy György. Sorozatszerkesztő: Sumonyi Papp Zoltán.

Szereplők: Bolyai Farkas – Lukáts Andor, Bolyai János – Kászás Gergő, Schwarzenberg százados – Seress Zoltán, Orbán Róza – Bertalan Ágnes

Ajánló (99/33/55): Kocsis Istvánt nem először foglalkoztatja a két Bolyai élete. A Honvédsorsok pályázatra is Bolyai János életének egy furcsa epizódját dolgozza fel. Világos után öt esztendővel a bécsi udvarnak jól jönne, ha konszolidációjához felhasználhatná a világhírű matematikust, aki közismerten nem vett részt a szabadságharcban. Az erdélyi helytartó követeket küld hát a világtól elzárkózva élő Bolyaiékhoz, puhatolja ki, elfogadná-e a neki szánt magas kitüntetést. Bolyai János nem hajlandó fogadni a követet – legalábbis idős apja, Bolyai Farkas nem engedi, hogy létrejöjjön a találkozás. A követ több alkalommal is megjelenik, egyre kétségbeesettebben próbálja megérteni a két férfi elutasító magatartását – az apáét, aki minden eszközzel védi a fiát, s a fiúét, aki felhagyva a matematikával évek óta Üdvtatán dolgozik. A helyzet egyre élesebbé válik, hiszen kiderül, Bolyai János a szakrális királyság gondolatköréből kiindulva teljes mértékben elutasítja a Habsburgok legitimációját Magyarországon… És kiderül, távolmaradása a szabadságharc eseményeitől sem úgy történt, mint hírlik. Előkerül Kossuthoz írt levele is… Különös alakok, rendkívüli gondolatok és erők összecsapása ez a történelmi játék. Ajánlom figyelmükbe, kedves hallgatóink. (Solténszky Tibor).