A rádió és a gramofon megöli a kávéházakat

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hargitai (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 24., 19:07-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „'''A rádió és a gramofon megöli a kávéházakat''' '''A rádiózás népszerűsége óta kevesen járnak kávéházba''' Naponta nőnek ki a földből a szlovenszk...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A rádió és a gramofon megöli a kávéházakat

A rádiózás népszerűsége óta kevesen járnak kávéházba

Naponta nőnek ki a földből a szlovenszkói kávéházak, noha a kávéházi konjunktúrának már vége van. Volt idő, amikor a modern embernek az élete a kávéházra volt összpontosítva, itt zajlott le életének minden nagyobb eseménye. Itt költött a költő, itt tanult a diák, itt kötött ismertséget a bájos hajadon és idejárt esténként a család, itt kártyázott az apa és itt billiárdoztak fiai… Ennek az idillikus állapotnak, el lehet mondani, ma már befellegzett. A kávéházak maholnap elveszítik a jelentőségüket. Beszélgettünk egy kávéssal, aki igen érdekes dolgokat mondott a kávéházak krízisének okairól.

- A kávéházi szakma helyzete tarthatatlan. Tulajdonképpen ott kezdhetném, – mondotta informátorunk – hogy a kávéházak rendeltetése ma már csaknem teljesen megszűnt. Békében a kávéház klubja, szórakozó helye volt a közönségnek és különösen vasárnap a legfrekventáltabb hely volt a kávéház. Most a legrosszabb hely a kávéházak szempontjából a vasárnap.

- A weekendezés és a turisztika annyira kifejlődött, a vasárnapi sportesemények látogatása annyi embert von el a városból, hogy nem is csoda, ha a kávéházak üresen maradnak. Megbízható adataink vannak arról, hogy vasárnaponként sokszáz weekendező és turista hagyja el a várost, aki azelőtt szinte törzsközönség számba ment, egyszerűen nem megy kávéházba.

- Másordsorban: az igények és a rossz gazdasági helyzet következtében kialakult szerényebb szükségletek arra figyelmeztetik a kávéházakat, hogy csak akkor boldogulhatnak, ha olyan étkezési üzemmé alakulnak át, mint a vendéglők. Mert hiszen a vendéglők olcsó menüjével és a nagyszámban elszaporodott klubok még olcsóbb menüjével nem vehetik fel a versenyt a kávéházi árak.

Még a kávéházak két jelentős ellenségéről, a rádióról és a gramofónról beszél a kávés.

- Kérem, azelőtt összebeszélt otthon a család, „na, menjünk ez kis zenét hallgatni a kávéházba”. Ma? Ott van a rádió és a gramofón. Békében gondot okozott otthon egy táncmulatság megrendezése. Először nem volt zongora, aztán nem volt, aki zongorázni tudott volna. Hány bankhivatalnok csinált karriert, mert – zongorázni tudott. Ma felhúzzák a gramofónt, vagy bekapcsolják a rádiót és kész a táncmulatság. A kávéházak pedig üresen ásítanak a városban, lassan-lassan egyre több kávéház rolója csukódik le.