A garabonciás

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Timarililla (vitalap | szerkesztései) 2014. június 10., 23:34-kor történt szerkesztése után volt.

Rádiószínház: A garabonciás- portré Kopányi Györgyről

2011. ápr. 1., Kossuth Rádió

20.04

Költőként indult Pécsett azzal a nagy nemzedékkel, amelynek többek között Weöres Sándor, Martin Ferenc, Csorba Győző, Galsai Pongrác, Gyurkovics Tibor volt meghatározó alakja, ahol gyakran és szívesen fordult meg Mándy Iván.

Verseit a Diárium, a Sorsunk és a Magyarok közölte, elbeszéléseit a Dunántúl című folyóirat. 1956-ban azonban már regénnyel jelentkezett, s egyfelvonásosokat írt a Népművelési Intézet megrendelésére. Igazi terepe, szellemi otthona azonban a Magyar Rádió dramaturgiája lett. Számtalan színdarabot, regényt, novellát alkalmazott a klasszikus rádiószínház akusztikus színpadára, félszáz rádiójátékot, egy filmforgatókönyvet maga is írt, miközben a fővárosi és vidéki színházak is bemutatták darabjait.

Írói munkásságának legjelentősebb része mégis éppen a pályatársak és a klasszikus szerzők műveit nagy hozzáértéssel és kellő szakmai alázattal egy másik műfaj keretei között érvényessé tevő adaptációs tevékenysége. Ahhoz a rádiós dramaturgiai iskolához tartozott, amely a műhelymunkát, a rendezővel, a színészekkel, a zenei rendezővel, zeneszerzővel való együttgondolkodást is ismerte.


Készítette: Csaba Klári Közreműködik: Bánffy György

Részlet hangzik el az író A hazalátogató című hangjátékából Magos György rendezésében Szereposztás: Budai István, Markaly Gábor, Őze Lajos, Sinkovits Imre Vezető hangmérnök: Liszkai Károly Zenei szerkesztő: Kutassy Ferenc Dramaturg-rendező: Sződy Szilárd (2001)

Ismétlés: 2011. 04. 10.[[Category::2011-ben bemutatott hangjátékok]]