Őrizetlenek

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Luczviki (vitalap | szerkesztései) 2013. június 5., 18:29-kor történt szerkesztése után volt.

2010.11.03. Kossuth 20:04 ismétlés: Kossuth Rádió, 2011. június 19-től minden vasárnap 1 órától

Rádiószínház

Gergely Ágnes regényének rádióváltozata

13 részes


Szereplők:

Fullajtár Andrea

Jordán Adél

Mácsai Pál

Blaskó Péter

Szirtes Ágnes

A regények az emberi létezés erkölcsi alapkérdésének láttatják a különböző veszteségélmények próbájának kiállását, s cselekményük a szenvedély és a szenvedés köztes zónájában mutatja be az érzelmek ütközetét a morális elkötelezettséggel és a sorsbeli meghatározottsággal.

Valamennyi regényre jellemző a központi szereplő nézőpontjának következetes érvényesítése, és egy mű – a Stációk – kivételével egyes szám első személyű elbeszélőjük van. Erőteljesen megrajzolt nőalak. Életében összecsomósodott a huszadik századi történelem és az egyéni lét, így konfrontálódnak a háborúval, a drasztikus vagy rafinált diktatúrákkal –, történetük hátterében pedig kontúrosan vagy áttűnő módon ott van a „reménytelen szerelem, Magyarország”, a zsidó–magyar–európai sorsdráma.

Megküzd az alkotó értelmiségiként magányos nő helyzetének kihívásaival, s a szigorú önvizsgálatban és a létértelmezésben két támaszuk van: a belső szabadság és a hivatássá érlelődő munka. A regények kompozícióján érződik a versépítő gyakorlat tömörítő fegyelme, stílusukon pedig a lírai költő nyelvi invenciója és műgondja. Az epikus előadásmódot drámai vágások jellemzik, irónia vibrál benne, s a történeteket végigkíséri a személyesség sorok közötti csöndje.


Közreműködtek:

A Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói

Dramaturg: Szoboszlai Margit

Zenei szerkesztő: Dékány Endre

Hangmérnök: Varró Simon

Műszaki vezető.: Levacsics Péter

Produkciós vezető.: Bajomi András

Rendező: Máté Gábor