„Éljen az egyenlőség!” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
1. sor: 1. sor:
1973 09.14. 17:58 Kossuth
+
Rádiójáték.
 +
 
 +
Eötvös József színművéből írta Pándi Lajos.
 +
 
 +
Az Ifjúsági Rádió műsora.
 +
 
 +
 
 +
Tartalom:
 +
 
 +
Eötvös József vígjátéka a XIX. század első felében játszódik. Gróf Ábrányi szabadelvű arisztokrata – megértvén az idők szavát – hirdeti, hogy nemes és arisztokrata, illetve régi és új nemes között nincsen különbség. De amikor az alispán fia – ki bár régi nemes, de nem arisztokrata – kéri nőül egyetlen leányát, megbotránkozik a merészségen. Ugyanekkor tudomására jut, hogy régi ellenfelének, Hegyfalvi alispánnak a leánya, Katinka szerelmes Perlegi ügyvéd fiába. Az ügyvéd ugyan nemesember, de apja még becsületes vargamester volt. A két szerelmes pár nem is remélheti, hogy a szülők beleegyezésüket adják a házasságokhoz, hisz az egyenlőséget mindegyik csak felfelé hirdeti, lefelé egyik sem akar egyenlő lenni.
 +
Hogyan játsszák ki a szerelmesek a szülők éberségét, hogyan kénytelenek azok a számukra rossz tréfához jó arcot vágni? . ezt mondja el Eötvös József színjátékának rádióváltozata.
 +
 
 +
 
 +
Bemutató:
  
Rádióra alkalmazta: Palotás János
+
1957. április 7. 14.15 Petőfi Rádió  (60 perc)
  
Szereposztás
+
Ismétlés:
  
Gróf Ábrányi – Ungvári László
+
1973 09.14. 17:58 Kossuth
Ilka, a leánya – Martonffy Mária
 
  
 
+
[[Category:Magyar rendezésű hangjátékok]][[Category:Magyar szerzőjű hangjátékok]][[Category:1957-ben bemutatott hangjátékok]][[Category:A Magyar Rádió hangjátékai]][[Category:Vígjátékok]]
 +
[[Category:Eötvös József művei]][[Category:Ifjúsági hangjátékok]]
  
[[Category:1973-ban bemutatott hangjátékok]]  
+
[[Category:1957-ben bemutatott hangjátékok]]  
  
 
[[Category:Palotás János dramaturgi munkái]]
 
[[Category:Palotás János dramaturgi munkái]]

A lap 2013. június 7., 06:27-kori változata

Rádiójáték.

Eötvös József színművéből írta Pándi Lajos.

Az Ifjúsági Rádió műsora.


Tartalom:

Eötvös József vígjátéka a XIX. század első felében játszódik. Gróf Ábrányi szabadelvű arisztokrata – megértvén az idők szavát – hirdeti, hogy nemes és arisztokrata, illetve régi és új nemes között nincsen különbség. De amikor az alispán fia – ki bár régi nemes, de nem arisztokrata – kéri nőül egyetlen leányát, megbotránkozik a merészségen. Ugyanekkor tudomására jut, hogy régi ellenfelének, Hegyfalvi alispánnak a leánya, Katinka szerelmes Perlegi ügyvéd fiába. Az ügyvéd ugyan nemesember, de apja még becsületes vargamester volt. A két szerelmes pár nem is remélheti, hogy a szülők beleegyezésüket adják a házasságokhoz, hisz az egyenlőséget mindegyik csak felfelé hirdeti, lefelé egyik sem akar egyenlő lenni. Hogyan játsszák ki a szerelmesek a szülők éberségét, hogyan kénytelenek azok a számukra rossz tréfához jó arcot vágni? . ezt mondja el Eötvös József színjátékának rádióváltozata.


Bemutató:

1957. április 7. 14.15 Petőfi Rádió (60 perc)

Ismétlés:

1973 09.14. 17:58 Kossuth