Élektra (1976)

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hallgato25 (vitalap | szerkesztései) 2014. június 29., 15:47-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Élektra

87 perc

Euripidész tragédiájának rádióváltozata


Fordította

Devecseri Gábor


Zeneszerző

Decsényi János


Vezényel

Hidas Frigyes


Zenei rendező

Fejes Cecília


Közreműködik

a Magyar állami Hangversenyzenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes és az MR női kara


Rendező

Varga Géza


Szereplosztás

Élektra – Császár Angéla

Oresztész – Sinkó László

Klütaimnésztra – Kohut Magda

Földmíves – Nagy Attila

Aggastyán – Balázs Samu

Hírnök – Horváth Sándor

Kaszter – Bessenyei Ferenc

Mükénéi leányok kara – Bus Kati, Andai Györgyi, Bánsági Ildikó, Faluhelyi Magda, Farkas Zsuzsa, Földessi Margit, Mányai Zsuzsa, Marschek Gabriella, Martin Márta, Zsolnai Júlia


"A trójai háborúnak már az előzményei a gazságok egész szövevényét teszik ki. S e rossz ügyet már a kezdet kezdetén gyilkossággal szolgálja a görög vezér, Agamemnón: saját lányát, Ifigeneiát áldozza fel az oltáron. Ezért kell meghalnia a háború végetértével; meg a felesége, Klütaimnésztra gonoszságáért, meg a szerető, Aigisztosz gonoszságáért, aki viszont Agamemnón apjának gaztettére hivatkozik… A gonoszság e láncába vág bele Agamemnón és Klütaimnésztra két kisebb gyermeke: az otthon, méltatlan sorban, elnyomásban tengődő Élektra és a száműzött Oresztész. Az Élektra a Magyar Rádió egyik első sztereó felvétele volt: készítőinek lelkesedése ma is kihallik a kórusok különleges akusztikájából."


Bemutató

1976 május 7. 19:15, Kossuth